Norge

Jemen-saken viser hull i norsk lovgivning

Bård Vegar Solhjell (SV) ber næringsminister Monica Mæland (H) redegjøre for hva norske myndigheter har gjort for å undersøke omstendighetene rundt det jemenittiske myndigheter mener var et drap på en 38 år gammel fisker.

En italiensk marinesoldat følger med på at et Hongkong-registrert skip forsvarer seg med vannkanoner mot et mulig piratangrep i Adenbukta. Norske regler for private vakter om bord på skip gjelder ikke for utenlandske militære. HO

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

- Det var en omfattende debatt da vi åpnet for bevæpning på norske skip, og vi ga strengere regler for dette. Jeg har hele tiden tatt for gitt at norske regler gjaldt for norske fartøy, og ikke at dette var betinget av hvilke type mannskaper som var om bord, sier Solhjell.

Dramatisk

Aftenposten skrev lørdag om den dramatiske hendelsen i Rødehavet på den norske oljetankeren «Nordic Fighter» i august 2011.

Ifølge en rapport fra driftsselskapet V. Ships ble det Sandefjord-registrerte skipet kl. 14.33 den 3. august 2011 utsatt for «forsøk på piratangrep» fra tre småbåter. En navngitt russisk marinesoldat avfyrte ni skudd, men ingen ble skadet eller drept, ifølge en rapport fra rederiet Nordic American Tankers.

Marinesoldaten var en av seks russiske soldater som tidligere samme dag kom om bord fra det russiske krigsskipet «Severomorsk», som eskorterte «Nordic Fighter» gjennom de piratutsatte områdene i Rødehavet og Adenbukta.

Pirater eller fiskere?

Tre øyenvitner som Aftenposten har intervjuet ved hjelp av journalister i Jemen, har en annen versjon. De sier at de var jemenittiske fiskere, og at 38 år gamle Mohammed Ali Quanas ble drept av ett av skuddene. Mannen etterlot seg kone og åtte barn.

Myndighetene i Jemen har ved to anledninger levert en kraftig skriftlig protest til norske myndigheter mot det de beskriver som drap på en uskyldig fisker.

Norge har kommet til at det ikke er «rimelig grunn» til å etterforske saken.

UD: Ikke reflektert i norsk rett

Regjeringen åpnet i juli 2011 for at norske skip kunne bevæpne seg med private vakter.

Men ifølge Sjøfartsdirektoratet gjelder reglene utelukkende for innleid privat personell, og ikke for de russiske soldatene på «Nordic Fighter» som var militære.

Aftenposten har spurt Utenriksdepartementet om hvilke regler som gjelder generelt når utenlandsk militært personell er på norske skip. UD viser til at det er et krav i folkeretten at flaggstaten samtykker.

«Dette kravet om flaggstatssamtykke som grunnlag for at andre stater skal kunne utplassere militært personell på norske skip er imidlertid ikke reflektert i norsk rett. Det foreligger hverken eksplisitt forbud eller straffebud for rederi eller kaptein å ta om bord fremmede lands militære personell på norske skip», skriver UD i en e-post.

- Spørsmålet er om de reglene vi vedtok, faktisk fungerte, sier Solhjell.

Solhjell spør hva statsråden vil gjøre for å sikre at påstander om mulig lovbrudd på norske skip blir likebehandlet med andre mulige lovbrudd, og om statsråden vil følge opp denne saken.

- Rent prinsipielt mener jeg at mistanke om lovbrudd og kriminalitet skal etterforskes og undersøkes, uansett om påstandene fremsettes fra Norge eller av jemenittiske fiskere, sier Solhjell.

 1. Les også

  - Denne videoen er ikke fra «Nordic Fighter»

 2. Les også

  - Som å skyte spurv med kanoner

 3. Les også

  - Bevæpning av norske skip har vært vellykket

 4. Les også

  - Jeg vil hjelpe familien til han som ble drept

 5. Les også

  Generaladvokaten: - Det er alltid en risiko for at man bommer

 6. Les også

  - Her skytes det mot småbåter fra norsk tankskip

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Britisk tanker oppbrakt av Revolusjonsgarden i Hormuzstredet

 2. VERDEN

  Kan Russland invadere Nord-Norge? – Vi har ikke en sjanse, svarer russerne.

 3. NORGE

  E-sjefen: Derfor trenger Norge to spionskip i nord

 4. NORGE

  Ubåtbasen Olavsvern igjen under Forsvarets kontroll

 5. NORGE

  Politiet etterforsker aktivitet ved oljeplattformen Goliat under NATO-øvelse. Ble oppfattet som simulert angrep fra russerne.

 6. KRONIKK

  Skal vi bry oss om hva Russland mener om US-Marines på Værnes?