AUF-lederen åpnet sommerleir på Utøya med klare stikk til Frp

Leder Mani Hussaini åpnet AUFs sommerleir på Utøya med klare stikk til regjeringen og Frp. – Høyrepopulistene sitter i regjering, mener han.

AUF-leder Mani Hussaini åpner AUFs sommerleir på Utøya onsdag ettermiddag. Han kom med en rekke stikk mot regjeringen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Standpunkt vi før bare kunne lese nederst i kommentarfelt, blir nå spredt fra statsråder, sa AUF-leder Mani Hussaini på Utøya.

Onsdag startet AUFs tradisjonsrike sommerleir, for tredje året på Utøya etter terrorangrepet i 2011. Om lag 1.000 unge og voksne fra 12 til 35 år deltar på leiren.

AUF-lederen åpnet det som er han siste sommerleir som AUF-leder fra talerstolen i bakken på Utøya. Han var ikke nådig mot verken regjeringen eller Frp.

– For en uke siden brukte en tidligere justisminister 22. juli-markeringen på å nøre opp under frykt og hat mot muslimer, sa Hussaini fra talerstolen.

Han refererte til Per Willy Amundsens (Frp) som for om lag en uke siden skrev på Facebook at Norge må begrense innvandringen fra muslimske land, og mente venstresiden brukte markeringene 22. juli som begrunnelse for å stilne innvandringskritiske ytringer.

Hussaini sa debattklimaet nå er blitt annerledes, refset Høyre for ikke å ha tatt avstand fra Frp, og kritiserer statsminister Erna Solberg for i vår å ha vært villig til å gå av for å beholde Sylvi Listhaug i regjering.

Han mener også at Venstre ikke har gjort nok for klimaet.

– Mange hadde store forventninger til Venstre, men de har vist seg å være årets største bløff, sier Hussaini til NTB.

Ap må bli tøffere

Heller ikke Arbeiderpartiet ble spart for kritikk av AUF-lederen, som sier at partiet er ikke i toppform om dagen.

– Det siste året har mange latt valgresultatet gå ut over selvtilliten. Vi er nok mange i partiet som har brukt for mye tid på å synes synd på oss selv, sa AUF-lederen, og ba om at Ap blir et tøffere parti.

Hussaini brukte også deler av talen på å snakke om klimapolitikk, spesielt oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Han understreket at AUF sier tydelig nei til oljeaktivitet i disse områdene.

– På landsmøtet neste år må Ap endelig stå på riktig side av historien, sa han.

Tror Ap snur

Hussaini har tro på at Ap kommer til å snu i saken.

– Det er nå flertall blant fylkeslagene i Ap, og blant annet Trøndelag, Akershus og Oslo har sagt nei til oljeaktivitet. Heller ikke velgerne våre vil ikke ha oljeaktivitet i de områdene, sier han til NTB.

Hussaini mener spørsmålet om oljeaktivitet i områdene i Nordland bidro til at mange velgere forlot partiet.

– Du kan ikke være litt for å verne og litt for å bore. Det har mange i Ap fått øynene opp for, særlig etter fjorårets valg, sier lederen til NTB.

Forslag til Ap

Fra talerstolen kom Hussaini med flere forslag til ungdomssaker for Arbeiderpartiet. Blant annet ba han om gratis skolemat, lærlingplass for alle som går yrkesfag, og at unge med psykiske problemer skal slippe å stå i kø hvis de ber om hjelp.

Dette er Hussainis siste sommerleir som AUF-leder.

– Det føles veldig rart. I år skal jeg kose meg ekstra mye, sier han

Det Hussaini er mest stolt over i sin tid som leder, er at AUF har klart å opprettholde en balanse på Utøya.

– Utøya er både til et sted for å minnes, men også der engasjerte ungdom møtes. Det er viktig å ikke gjemme bort det som skjedde her, men å lære nye generasjoner om angrepet, sier han til NTB.