Solberg advarer: 43 timers arbeidsuke hvis ikke flere begynner å jobbe

Hvis ikke flere får seg jobb, må de som jobber, øke arbeidsuken til 43 timer hvis vi skal slippe å kutte i velferden, advarer statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg advarer mot betydelige kutt i velferdstilbudet hvis ikke flere kommer seg i ut i jobb.
  • NTB

– Hvis vi ikke skal kutte i velferden i fremtiden, må flere begynne å jobbe. Det er Regjeringens viktigste jobb. Til sammenligning må normalarbeidstiden øke fra 37,5 timer til 43 timer i uken hvis sysselsettingsandelen holdes på dagen nivå, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun innledet under Arendalsuka tirsdag.

Fremtidsscenarioet er velkjent: En kraftig økning i antall eldre og pensjonister, lavere bidrag fra olje- og gassnæringen og svakere vekst i oljefondet vil sette velferdssamfunnet på betydelige prøver.

Det betyr kutt i velferden og andre offentlige tilbud hvis vi ikke klarer å øke arbeidslivets bidrag til økonomien.

  • Aftenposten reiste i vår til Japan for å få svar på hvordan Japan løser noen av disse problemene:

Nei til sekstimersdagen

Solberg understreket at det ikke er Regjeringens politikk å utvide normalarbeidsuken, men hun advarte samtidig mot å gjøre det motsatte.

SV, MDG og Rødt har alle gått inn for sekstimersdagen. LO har også vedtatt krav om innføring av ulike former for arbeidstidsforkortelser, blant annet sekstimersdagen.

Leder av Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg, Arild Grande, åpnet nylig for at partiet kunne vurdere et begrenset omfang av sekstimersdagen, selv om den neppe er aktuell som ny nasjonal, statlig norm.

– Sekstimersdagen er oppskriften på nedbygging av velferden, sier Solberg.

Fleksible ordninger

Hun foreskriver heller en rekke tiltak for å inkludere flere grupper – mer heltid blant kvinner, flere innvandrere i jobb og ordninger for å ta i bruk folks restarbeidsevne – i arbeidslivet.

For dem som tilhører den siste gruppen, ønsker Solberg ordninger der det offentlige hjelper bedrifter med å gi jobb til folk som ikke kan arbeide med 100 prosents kapasitet.

– Vi har snakket om restarbeidsevne i 20 år. Næringslivet kan ikke gjøre dette alene. Vi må ha fleksible løsninger hvor det offentlige bidrar. Det kan for eksempel være med lønnstilskuddsordninger, sa Solberg.

Snakket om økonomi – og Per Sandberg

Statsministeren kom for å snakke om økonomisk politikk, men fikk flest spørsmål om sikkerhet og interne forhold i Regjeringen etter at fiskeriminister Per Sandberg mandag trakk seg og ble erstattet av Harald Tom Nesvik.

Sandberg sa under pressekonferansen i går at han ba om å få gå av allerede tidlig i forrige uke. Tirsdag sådde Solberg tvil om at dette stemmer. – Vi har litt uklar oppfatning av når han var klar for å gjøre akkurat den beslutningen, sa hun.