Norge

Donald Trump nomineres til Nobels fredspris av Frp-politikere

USAs president Donald Trump (t.h.). Her sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) nominerer Donald Trump til Nobels fredspris.

  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

Toppmøtet i Singapore har gjort USAs president Donald Trump til en fredens mann, hevder stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp).

De mener at det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder, samt den historiske atomnedrustningen som er beskrevet i gårsdagens signerte erklæring, kvalifiserer Trump til Nobels fredspris, skriver NRK.

– Det som skjer nå, er historisk. Man er i gang med en prosess som kan sikre verdensfreden i tiden fremover. Det er en skjør prosess, men vi må selvfølgelig gjøre det vi kan for å bidra til at denne prosessen gir gode resultater. Det mener jeg vi kan gjøre ved å sende et tydelig signal - ved å gi Trump fredsprisen, sier Amundsen til NRK.

Selv om avtalen har fått kritikk for å være for lite forpliktende, mener de to Frp-politikerne at det ikke er for tidlig å nominere Trump.

– Det er ikke en forpliktende avtale, men det er initiativ til besøk begge veier, det er initiativ til å få nedrustingen i gang og til å legge en demper på de militære øvelsene USA har sammen med Sør-Korea. Sånn sett er dette et dytt til Donald Trump til å fortsette det han allerede har startet, sier Tybring-Gjedde, som er leder av utenriks- og forsvarsfraksjonen til Frp, til NRK.

Fristen for å nominere kandidater til årets pris gikk ut 31. januar, så nomineringen av Trump gjelder Nobels fredspris for 2019.

– Koreakonflikten var absolutt det største og farligste problemet Trump arvet etter Obama. Trump har tatt et stort og viktig steg i retning av nedrusting, fred og forsoning mellom Nord- og Sør-Korea, sier Tybring-Gjedde i en melding til NTB.