Streikerammede NRK sender live fra barnetoget i Oslo. TV2 og VGTV med bred 17. mai-dekning

NRK skal sende direkte fra barnetoget i Oslo, men uten kommentator.

Dennis Vareide og Haddy N’jie er programledere fra barnetoget og Slottsplassen, mens kommentator Noman Mubashir er tatt ut i streik.

– Vi følger spillereglene som gjelder under streik, sier mediedirektør Marius Lillelien i NRK.

– Kommentatoren er tatt ut i streik, og vi setter ikke inn andre i den jobben, sier mediedirektør Marius Lillelien i NRK. Som planlagt er Haddy N'jie og Dennis Vareide programleder fra Slottsplassen og reporter fra barnetoget.

– Seerne får direktesending fra barnetoget og Slottsplassen, men det blir dessverre ikke bilder fra rundt omkring i landet. Det beklager vi sterkt, men det er ikke mulig å få til når det er streik, sier Lillelien.

NRKs 17. mai-dekning blir kraftig redusert og varer fra 09.30 til 13.45. Men Lillelien sier de arbeider for å få til et best mulig programtilbud utover ettermiddagen og kvelden innenfor rammene som gjelder under en streik. Britiskprodusert kongelig variete, NRK Super på besøk hos KORK og Postkort fra Norge er programmer som blir sendt ettermiddag og kveld på NRK.

Streikende journalister reagerer på NRKs sending

Blant NRKs 1700 streikende journalister er det reaksjoner på at NRK likevel vil stable på plass en 17.mai-sending med programleder og reporter.

– Jeg vet at en del av de streikende journalistene har blitt provosert, og det skjønner jeg. Nå er det viktig å være varsom med bruken av uorganisert arbeidskraft, sier Richard Aune, leder for Norsk Journalistlags medlemmer i NRK–NRKJ.

Han understreker at han ikke kjenner detaljene i hvordan NRK-ledelsen planlegger sendingen og vil ikke gi noen vurdering om hvorvidt det er streikebryteri.

Programledere Peter Bubresko. Cathrine Fossum, Desta Marie Beeder, Wenche Andersen, Ane Nyrerød og Rune Kjos gir deg 17. mai-stemningen på TV2.

Direktesendinger fra feiringen landet rundt

Mens NRK streiker, er andre aktører på banen og gir mer omfattende TV-sendinger og reportasjer fra hele Norge.

– Aftenposten skal guide leserne våre gjennom festdagen 17. mai, med gledesglimt fra barnetogene og festlighetene og direktesending på TV fra hele landet. Vi skal vise frem nasjonalfølelsen og engasjementet med fotografer og reportere ute, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

TV 2 og Nyhetskanalen går i samsending og starter feiringen av nasjonaldagen allerede kl. 07.00. Fra kl. 07.55 er programlederne Desta Marie Beeder og Peter Boi Bubresko klare med God 17. mai Norge fra Aker brygge.

Det blir reportasjer fra Slottsplassen, der et eget team følger barnetoget, og glimt fra 17. -maifeiringen landet rundt hele formiddagen.

Endrer ikke planer selv om NRK streiker

At hovedkonkurrenten NRK streiker, endrer ikke TV2s 17. mai-planer.

– Vår dekning blir ikke påvirket av NRK-streiken. Vi har allerede alle mann på jobb og ikke flere å ta av, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV2.

– TV2 planlegger en omfattende dekning ut ifra de ressursene vi har tilgjengelig. Det blir sending fra tidlig morgen til godt etter lunsj, sier han.

Møter med aktuelle gjester, musikk og direkterapporter fra en rekke steder i landet står på programmet. TV2 har blant annet innslag fra Skaugum, Bergen og statsminister Erna Solberg, Kristiansand og Tromsø.

VGTV sender blanding av live og klipp

VGTV har 17. mai-sending fra ca. 8.15 til kl. 14. Heller ikke de endrer planer på grunn av NRK-streiken.

– Vi kjører vår VG-dekning, uavhengig av hva de gjør i NRK, sier nyhetssjef i VGTV, Ingeløw Kopperud.

– Det blir en blanding av live og klipp. To team er ute i Oslo, og vi samarbeider med andre Schibsted-aviser, som leverer innhold fra forskjellige byer. Vi oppfordrer folk til å sende oss både videoer og bilder av sin feiring, champagnefrokost og barnetog i skjønn forening, sier Kopperud.

– Vi vil være ute blant folket, så sendingen blir en miks fra forskjellige kanter av landet og det folk deler. Klokken 12 skal vi arrangere live pølsespisekonkurranse på taket av VG-bygget.