Sommerbad i Oslofjorden? Helt utholdelig! Men nå tar sommeren ferie

Kjølige badetemperaturer i Oslofjorden var ikke til hinder for at mange tok årets første sommerdukkerter på Kristi himmelfartsdag.

– Minus 2 grader, eller kanskje rundt 12, fastslår Aleksander Eide (26) som ha badedebuterte på Sørenga i 2018 sammen med Nathalie Schrøder (25). – Utholdelig, men kunne vært litt varmere, konkluderte hun.

– Minus 2 grader, eller kanskje rundt 12, fastslår Aleksander Eide (26) og Nathalie Schrøder (25) etter å ha badedebutert i 2018.

De hoppet og stupte rett i fjorden fra Sørenga Sjøbad torsdag.

– Utholdelig, men kunne vært litt varmere, konkluderte Schrøder.

Kanskje 8 grader, tippet Frøydis Geiran etter å ha dristet seg opp og ut fra tremeterstårnet på Oslos nyeste byutviklingsstrand sør i havnebassenget. 9-åringen har mener det var dobbelt som varmt som da hun badet i Vesterålen i fjor sommer.

– I Nord-Norge kan badetemperaturen være 3–4 grader, så dette var ikke noe, egentlig.

Frøydis Geiran (9) tok årets første utedukkert fra tremeteren på Sørenga Sjøbad. – Rundt 8 grader i vannet, antok Oslo-jenta om badetemperaturen.

Etter noen solfylte dager med sommertemperatur i Oslo er det symbolene for regn og mørke skyer som preger værmeldingen for kvelden.

– Nå er det nok en del av Aftenpostens abonnenter som nyter en utepils på fridagen. Må de snart komme seg innendørs?

– Nei, de kan faktisk holde seg ute litt til! Det er veldig bra temperatur, selv om det er litt mer skyer på himmelen nå enn det var tidligere i dag. Nedbøren er på vei, men det tar litt tid. Den nærmer seg Kristiansand, og det går ikke så fort, så det er nok først i kveld det begynner å regne på Østlandet, sier statsmeteorolog Terje Walløe ved Meteorologisk institutt.

Han beroliger:

– Det blir nok ikke noe øs pøs regnvær i kveld, og mesteparten av regnet kommer til å passere mens folk sover.

Sørenga Sjøbad ble fylt av solhungrige Oslo-folk torsdag.

Men gråværet som kommer, kommer til å henge i.

– I morgen blir det ganske grått. Det blir noe helt annet enn det vi har nå. Det blir ikke mye sol å snakke om.

– Ellers er det jo veldig varmt nordover i dag. Så det er mange som har grunn til å glede seg over Kristi himmelfartsdag. Det var jo nesten tropenatt i Sandnessjøen! Den magiske grensen er 20 grader på det kaldeste, og de manglet bare 0,3 grader. En fantastisk høy nattemperatur.

– Oi, det er noe annet enn på Vestlandet?

– Ja, nær kysten er det kraftige regnskyer, til og med innslag av torden. Det er vått rett og slett. De har ikke en strålende fridag, men kommer til å bli mer fornøyd i morgen. Da blir det fint, i motsetning til på Østlandet. Man må bytte litt på å ha finværet, sier Walløe.

– Vi fikk en pressemelding fra If som oppfordrer til å flytte campingvognen før flommen kommer. Blir det flom?

– Det blir nok litt lokale oversvømmelser, men akkurat flom er det NVE som styrer med.

– Ok. Men vi kan ikke skrive værsak en uke før 17. mai uten å spørre om 17. mai-været. Hva vet du?

– Du kan skrive at det fortsatt er i det blå om det blir blått eller vått. Det er fortsatt veldig usikkert. Prognosene spriker veldig, så det ser ut til at det kan bli begge deler.

Tadek Borczak, sentrumsbeboer fra Polen, døser seg bort på Sørenga. Dette er byens beste sted å nyte morgensolen. – I morgen kan gråværet bare komme, da skal jeg tilbake på jobb, sier Borczak.

Flomvarsel på oransje nivå

Og ifølge NVE kan det bli mer enn lokale oversvømmelser. Flomvarselet er nå på oransje nivå for de store vassdragene på Østlandet, men NVE frykter at man lokalt i mindre elver kan få vannføringer på høyeste nivå (rødt) fredag og lørdag.

Dette er først og fremst på grunn av kraftig snøsmelting etter det varme været vi har hatt. Men situasjonen er også følsom for nedbøren som kommer. NVE råder folk til å holde vannveier og avløpsrør fri for snø, søppel, kvist og løv og holde seg unna elver og bekker med stor vannføring.

  • Her finner du sist oppdaterte varsel fra NVE.
– Jeg kommer hit tidlig, for å nyte stillheten før alle ungdommene kommer. Etter hvert blir det tjåka fullt og masse bråk her, sier Ricardo Valenzuela, som bor på Grønland i Oslo. Han bryr seg ikke om at sommerværet bli grått fredag. – Helt greit, da skal jeg jobbe, sier han.
– 16 grader, tippet Maria Andersen (27). Studenten bosatt på Sagene i Oslo tok årets første bad på Sørenga. – Nå skal vi bli brune, sa hun og rigget seg til på det offentlige sjøbadet. Hun og venninnen Silje Omvik tar værutsiktene på strak arm. De har kontroll tross en eksamen igjen i juni. – Vi er studenter og kan ta oss fri i morgen også. Hvis det blir dårlig vær, kan vi ligge fyllesyke på sofaen.
Dansere fra Quick Style Studio i Nydalen filmet en ny video på Sørenga-brygga i Oslo.