Norge

Store vannskader etter storm i København

København våknet søndag til store vannskader etter at et voldsomt skybrudd med tusener av lyn rammet byen kvelden før.

Dette bildet er tatt på Vesterbo i København tidligere i kveld. Fotografen forteller klokken 23.00 at vannet har trukket seg tilbake nå, men at det var voldsomt mens det hele stod på. (FOTO: Philip Stensrud)

Les også :

Les også

Voldsomt uvær i Danmark og Sør-Sverige

Oversvømte veier og jernbaner, stengte kjøpesentre, branner etter lydnedslag og flere tusen strømløse boliger. Det var noen av resultatene av uværet i Danmark og Sør-Sverige.

I København ble det registrert 150 millimeter nedbør på to timer, dobbelt så mye som det normalt kommer på en måned.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende, sier Frank Nielsen, meteorolog ved Danmarks meteorologiske institutt.

Deler av telefonnettet var søndag morgen ute av drift, blant annet politiets telefoner, etter at det ble registrert 5.000 lyn. Alarmnummeret 112 er imidlertid tilgjengelig.

Gater til elver

I den danske hovedstaden førte den voldsomme nedbøren til oversvømte kjellere og kloakkanlegg og ufremkommelige veier. Brannvesenet i byen ble utkalt 120 ganger til oversvømmelser og branner forårsaket av lynnedslagene.

Blant annet Rigshospitalets kjeller sto under vann, og i Lyngby på Nordsjælland sto en ungdomsskole i brann, muligens etter lynnedslag.

Mange gater i sentrum av København ble forvandlet til elver, og politiet advarte bilister mot vannplaning på veiene. Motorveien til Helsingør var blant mange veier som måtte stenges for trafikk.

Både jernbane— og metrotrafikk ble rammet, og det var forsinkelser på opptil 90 minutter. En stund var det umulig for togene å kjøre inn på Hovedbanegården.

Tivoli ble stengt og evakuert på grunn av de store vannmassene, og en stund var 10.000 husstander uten strøm.

Naken regndans

Også Roskilde-festivalen ble rammet av skybrudd med kraftig lyn og torden i 21-tiden lørdag kveld.

Mange av festivaldeltakerne droppet tøyet og kastet seg ut i en naken regndans i ankeldyp søle foran Orange Scene. De fleste lot seg ikke skremme av nedbøren og ble stående i lange køer til kveldens konserter, mens bandenes teknikere jobbet intenst med å berge kostbart lydutstyr.

Copenhagen Jazz Festival ble hardt rammet og måtte avlyse en rekke konserter.

Tusener av lynnedslag

Det var først og fremst Östergötland og Småland som ble rammet av uværet i Sverige. Det ble registrert 20.000 lynnedslag, og i perioder var 2.500 husholdninger i Norrköpings-området uten strøm.

I Bestorp utenfor Linköping falt det 120 millimeter nedbør på under to timer lørdag ettermiddag. I Linköping og Mjölby forårsaket lynnedslag en rekke branner. Flere kjøpesentre måtte stenge da de mistet strømmen.

I området rundt Lund var det så mange oversvømte kjellere at redningstjenesten måtte gi opp, skriver Expressen.

– Vi håndterer det bare gjennom rådgivning. Det er ingen vits i å pumpe ut vannet hvis det er like mye vann utenfor, sier Mats Nilsson ved Rädningstjänsten Syd.