Norge

Feminine blåtoner fra Paris

Blått interiør, 1883 Harriet Backer (1845-1932)

Kopiavafp000804017-dzIzwuLKNV.jpg -

 • Heidi Borud

KUNSTNEREN

Hun var litt av en globetrotter i sin tid. Etter å ha fullført Hartvig Nissens guvernanteskole i 1863, fulgte studieopphold og reiser til Berlin, Firenze, Napoli, Capri, København og ikke minst Paris hvor hun delte atelierleilighet med Kitty Kielland. Svært få kvinnelige kunstnere opplevde på slutten av 1800-tallet å få faglig anerkjennelse mens de levde, men det fikk Harriet Backer oppleve.

EPOKEN

Hun malte både portretter, stilleben, interiører og landskap, og var en brobygger mellom realismen fra slutten av 1800-tallet og den moderne impresjonistiske retningen som dominerte på begynnelsen av 1900-tallet. Motivkretsen var i hovedsak interiørmotiver med mennesker og landskapsbilder hvor lyset spiller en sentral rolle. Produksjonen var liten, bare rundt 180 bilder. Men allerede fra midten av 1880-årene var hun anerkjent som en av de fremste i sin generasjon.

HISTORIEN BAK BILDET

Hvordan faller egentlig dagslyset inn i rommet? Hvilke farge og hvilke lysvirkninger gir det innendørs? Det ville Backer utforske med sitt interiørmaleri som hun komponerte i Paris i 1883. Kunstnerkollega Asta Nørregaard er modell. Hun sitter avslappet i stolen og er opptatt med en typisk kvinnelig syssel — hun syr. Vinduet er delvis skjult av en mørkeblå, lang gardin, men sollyset faller inn. På samme måte som Claude Monet og andre franske impresjonister utforsker Backer hvordan lyset reflekterer detaljer i rommet. Med motivet Blått interiør banet Harriet Backer veien for det skandinaviske interiørmaleriet. Maleriet ble vist på Statens høstutstilling i 1883 og tilhører i dag Nasjonalgalleriet.

Les flere «Kunstverket»-artikler:

Uskarp verden på Skillebekk (Kira Wager)

Natteliv i Berlin (Emil Nolde)

Stadig i bevegelse (Giske Sigmundstad)

De franske sitroner (Vincent van Gogh)

Å iscenesette seg selv (Marie Sjøvold)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Harriet Backer får eget rom i det nye Nasjonalmuseet

 2. KULTUR

  Kunstguiden til København: I kø for Gauguin og Picasso

 3. KULTUR

  Her kommer de verdenskjente maleriene: Slik blir det nye Munch-rommet i Nasjonalmuseet

 4. KULTUR

  Kunstsommer i Skagen: Jakten på de ukjente kvinnemotivene

 5. KULTUR

  Fem høydepunkter på kunstfronten: Det er mye å glede seg til i høst

 6. OSLOBY

  Slik ble orkester og boksekamper til sparkepiken i hjertet av Grønland