Norge

84 dager etter Anne-Elisabeth Hagen forsvant, begynte dykkere å søke i vannet ved Hagen-parets bolig

Dykkere tok seg onsdag ettermiddag ned i vannet som ligger nedenfor boligen til Anne-Elisabeth Hagen (68). Politiet håper å finne gjenstander som kan hjelpe dem i den videre etterforskningen.

Dykkere søkte i Langvannet onsdag. Et telt er satt opp rundt området der Oslo brann- og redningsetat har saget seg gjennom isen. Foto: Stein Bjørge

 • Harald Stolt-Nielsen
 • Per Byhring (multimedia)
  Nyhetsutvikler

Gang etter gang gikk dykkere fra Oslo brann- og redningsetat ned i Langvannet onsdag. Allerede rundt klokken åtte startet politiet arbeidet med å sperre av hele området, slik at arbeidet som skulle foregå under isen kunne gå uforstyrret for seg.

Også torsdag og fredag er det planlagt nye søk i vannet.

Politiet varslet tirsdag at det kom til å bli gjort søk i vannet ved boligen til savnede Anne-Elisabeth Hagen (68), kona til milliardæren Tom Hagen. Onsdag gikk dykkere for første gang ned under den isbelagte overflaten.

– Vi ser etter relevante spor, det kan være gjenstander, sa innsatsleder Anders Bru ved Øst politidistrikt til Aftenposten klokken 12.

Da hadde dykkerne begynt å borre i isen på Langvannet. Det gikk ikke lang tid før hullet ble skjermet av et stort telt.

Ved 13-tiden onsdag var de første dykkerne i vannet. Foto: Stein Bjørge

Søker ikke etter Anne-Elisabeth Hagen

Politiet opplyste tidlig onsdag at det ikke er savnede Anne-Elisabeth Hagen de søker etter i Langvannet.

– Vi søker ikke etter Anne-Elisabeth Hagen i Langvannet, men etter relevante spor som kan knyttes til saken, sier politioverbetjent Christian Berge ved Øst politidistrikt i en pressemelding.

– Vi har sperret av hele vannet og ber alle holde seg borte fra isen for ikke å forstyrre dykkernes arbeid. Vi ser etter relevante spor, det kan være gjenstander. Jeg kan ikke gå noe nærmere inn på det, sa innsatsleder Bru onsdag formiddag.

Dykkere fra Oslo brann- og redningsetat var på stedet litt før klokken 08 onsdag, men ved 11-tiden var det fremdeles ikke startet søk. Foto: Stein Bjørge

Kommenterer ikke funn

Politiet opplyste onsdag at de ikke kom til å kommentere eventuelle funn underveis eller i løpet av dagen. Vannet nedenfor boligen til Hagen blir beskrevet som en utvidet del av åstedet, som det er naturlig å utforske for politiet.

– Det ville blitt gjort i innledningen av saken, hvis det hadde vært mulig. Men det lot seg ikke gjøre da etterforskningen måtte foregå i det skjulte, sa Bru.

– Det har gått to uker siden politiet opplyste offentligheten om saken. Hvorfor blir søket gjort akkurat i dag?

– Det har jeg ingen god forklaring på hvorfor det skjer i dag. Ting skal planlegges og de rette folkene skal hentes inn, svarte innsatslederen på stedet.

Politiet har ikke gjort søk i vannet tidligere på grunn av fare for eksponering av saken. Da Anne-Elisabeth Hagen forsvant var vannet ved parets bolig isfritt.

Mesteparten av vannet er dekket med tykk is, men inne ved land er det noen råker. Foto: Stein Bjørge

Dykkerleder: – Knapt mulig å se hånden foran deg

Forholdene i vannet blir av innsatsleder Bru beskrevet som krevende.

– Vi må ta en status på det etter at dykkerne har kommet seg ned i vannet og fått sjekket ut forholdene, sa Bru onsdag formiddag.

Dykkerleder Roger Wisth ved Stavern Dykkesenter er utdannet yrkes- og redningsdykker og har jobbet med søk i over 25 år. I tillegg har han vært med å finne over 20 personer som er blitt funnet i vann eller sjø. Wisth trekker frem tre utfordringer ved å dykke i vann som er belagt av is.

– Man har ikke direkte tilgang til overflaten. Temperaturen i ferskvann kan være så kald at utstyret fryser. I tillegg så er det veldig mørkt, hvis det ligger snø oppå isen, forklarer Wisth.

Søk i vann som er dekket av is, blir derfor svært utfordrende.

– I ferskvann er det ofte mange løse partikler, som gjør det knapt mulig å se hånden foran deg. Det kan også være mange løse sedimenter som dekker til det man leter etter.

Han trekker frem at det blir viktig å gjøre et systematisk søk i vannet og bruke line, slik at man holder seg innenfor det området man skal undersøke.

– I tillegg er det slitsomt både fysisk og mentalt. Hvis du er maksimalt uheldig, får du ansiktet til en person du leter etter rett opp i ansiktet ditt. På land har du hvert fall litt sikt, men i vannet kan det skje helt uventet, sier Wisth .

Langvannet er omtrent 10 meter på det dypeste:

Les også

Se fluktrutene Slik kan Anne-Elisabeth Hagen (68) ha blitt bortført

Savnet i 12 uker

Torsdag er det 85 dager siden Anne-Elisabeth Hagen, kona ingeniør og investor Tom Hagen, ble meldt savnet. Da hun forsvant var vannet ved parets bolig isfritt. Politiet frykter 68-åringen er blitt kidnappet ettersom det er fremsatt krav om løsepenger og grove trusler.

Det er blitt fremsatt trusler og krav om å utbetale løsepenger via et skriftlig dokument som ble funnet i boligen.

Summen tilsvarer 9 millioner euro, eller 88 millioner kroner, og skal være krevd utbetalt i kryptovalutaen monero.

Ifølge politiets tidslinje så kan Anne-Elisabeth Hagen ha blitt bortført en gang mellom klokken 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober.

Siste sikre livstegn fra 68-åringen var en telefonsamtale med et familiemedlem klokken 9.14 for 12 uker siden.

Les mer om

 1. Forsvinningssaken på Lørenskog
 2. Politiet
 3. Anne-Elisabeth Hagen
 4. Tom Hagen
 5. Lørenskog

Forsvinningssaken på Lørenskog

 1. NORGE

  VG: Telefonanrop var likevel ikke slettet

 2. NORGE

  Politiet om Lørenskog-saken: Alt tyder på flere involverte

 3. NORGE

  Tom Hagen fortsatt ikke avhørt etter at han ble drapssiktet

 4. NORGE

  Lørenskogsaken: Politiet har identifisert «hettemannen»

 5. NORGE

  Politiet slipper opptakene av etterlyst kjøretøy

 6. NORGE

  Nå har det gått to år siden hun forsvant.