- Amour er en verdig vinner

LOS ANGELES: Skuespillerne fra Kon-Tiki tok Oscar-nederlaget med fatning i natt. – Amour vant fortjent, sier Odd-Magnus Williamson.

Oscar-gallaen på Four Seasons utartet i vill jubel og seiersdans da svenske Malik Bendjelloul ble utropt til vinner av Oscar for beste dokumentar, for hans film «Searching for Sugar Man».

Rett etterpå kom kategorien for beste fremmedspråklige film der «Kon-Tiki» var nominert, og forventningene var skyhøye da Jessica Chastain og Jennifer Garner skulle presentere vinneren.

— Vinneren er «Amour», forkynte de to filmstjernene.

De norske skuespillerne reagerte med høflige klappsalver og noe resignerte smil da det var klart at seieren gikk til storfavoritten Michael Haneke fra Østerrike.

Han har vunnet omtrent alt som er av priser for denne filmen siden den hadde verdenspremiere og vant Gullpalmen i Cannes i mai i fjor. Amour slo også Kon-Tiki i kappløpet om Golden Globe.

- Føler oss som vinnere

— Amour vant helt fortjent. Det er en verdig vinner. Det er ikke ille å bli nummer to i verdensmesterskapet i film, sa skuespiller Odd-Magnus Williamson umiddelbart etter pristildelingen til konkurrenten.

— Vi hadde inntrykk av at Kon-Tiki var på vei oppover, og at filmen lå an som en god nummer to. Uansett det som skjedde her i kveld føler vi oss som vinnere, sa Anders Baasmo Christiansen.

Kittelsen i mange møter

Agnes Kittelsen var også dempet i sin reaksjon.

— Dette var som ventet. Amour var jo en av kveldens største favoritter, sier hun.

- Er du skuffet?

— Nei, når vi har opplevd noe så stort som å bli nominert til Oscar er det ikke lov til å være skuffet. Dette har vært en utrolig opplevelse og reise for alle oss i teamet, sier hun.

- Du har hatt mange møter med filmfolk i Hollywood de siste dagene. Tror du Kon-Tiki kan gi deg en internasjonal karriere?

— Ja, det har vært mange møter med interessante folk. Men hva det kan føre til, vet ingen.

- Er det konkrete prosjekter du har hatt møter med?

— Ja, det er konkrete folk, ler hun som svar uten å ville gå i detaljer om innholdet i møtene.

Også de to neste dagene har Kittelsen avtalt treff med viktige folk i filmbransjen i Hollywood.

Rønning: -Har en fantastisk kveld!

Regissør Joachim Rønning reagerer slik via sms til Aftenposten.no fra Dolby Theater i Los Angeles:

— Amour er en fantastisk film, og vi har en fantastisk kveld!

Produsent Aage Aaberge formulerte seg slik fra stolsetet sitt i Dolby Theater, også via sms:

— Dette var nok som forventet. Filmen var storfavoritt og har en mengde priser allerede før Oscar.

— Stor prestasjon

Kulturminister Hadia Tajik gratulerer Michael Haneke og Østerrike med seieren, og gjør det klart at det ikke er lov til å deppe over at Oscar-statuetten glapp.

- Det er en stor prestasjon for norsk film å bli nominert. Folkene bak Kon-Tiki har også fått vist frem sine kvaliteter for hele verden. Nå skal jeg fortsette å feire denne triumfen for norsk film, sier hun.

Kon-Tiki-følget på Four Seasons i Los Angeles i det øyeblikket de får vite at «Amor» vant Oscar. Fra venstre: Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen, Jennifer Bråthen (Tobias Santelmanns kjæreste), Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen, Odd Magnus Williamson og kulturminster Hadia Tajik.