Norge

En av fire asylsøkere i år er fra Tyrkia

Så langt i år er det kommet 2.882 asylsøkere til Norge, 500 færre enn til samme tid i fjor. En av fire asylsøkere i år er fra Tyrkia.

Tyrkias president Tayyip Erdogan har festet grepet om Tyrkia de siste årene, og situasjonen for opposisjonelle har blitt forverret etter kuppforsøket i 2016. Her fra Taksim i Istanbul. MURAD SEZER

 • NTB

Ved utgangen av november har Utlendingsdirektoratet fått 723 asylsøknader fra tyrkiske borgere. På andreplass ligger afghanere med 432 søkere, syrere er på tredjeplass med 396, mens det har kommet 249 asylsøkere fra Eritrea.

Ved utgangen av november bodde det 3.840 personer på norske asylmottak, om lag 1.800 færre enn for ett år siden. 701 av beboerne er fra Tyrkia.

Få avslag

Asylsøknadene fra tyrkiske borgere lå lenge på vent etter at UDI i juli besluttet å stanse behandlingen av asylsøknader fra tyrkiske borgere for å gjøre nærmere undersøkelser. Undersøkelsene ble avsluttet i høst og behandlingen av søknadene er gjenopptatt. UDI har så langt i år innvilget asyl til 69 tyrkere, mens åtte har fått avslag.

De fleste tyrkerne begrunner asylsøknadene med at de er knyttet til det forbudte Gülen-nettverket og forfulgt av tyrkiske myndigheter. Hittil har de fleste som har søkt asyl på dette grunnlaget, fått beskyttelse i Norge, ifølge UDI.

Les også

Redaktøren rømte i eksil. Journalister ble fengslet. Spørsmålet er om regimekritikken stopper nå.

Praksis fortsetter

Justisdepartementet sendte i oktober i fjor ut et rundskriv som fastslår at tyrkiske statsborgere som kan sannsynliggjøre tilknytning til Gülen-nettverket, har krav på beskyttelse. Denne praksisen skal fortsette, opplyste UDI til NTB tidligere høst.

UDI har i år redusert søknadsbunken med 2.459 asylsøknader, og i alt har 1.329 personer fått innvilget søknaden om beskyttelse i Norge. Rundt 75 prosent av dem som har fått beskyttelse er fra Syria eller Eritrea, viser ferske UDI-tall.

Innvilgelsesandelen ligger i år på 72 prosent for dem som får søknaden realitetsbehandlet. For alle søkere ligger innvilgelsesandelen på 54 prosent.

 1. Les også

  Tyrkia opprettholder livstidsdom mot journalister

 2. Les også

  Amerikansk pastor løslatt - får reise fra Tyrkia etter to år i fangenskap

 3. Les også

  Aftenposten mener: Demokratiet forvitrer i Tyrkia

 4. Les også

  Han skrev boken «Kunsten å styrte en diktator». Nå er han blitt fengslet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Asylsøkere
 2. Tyrkia
 3. Asyl
 4. Utlendingsdirektoratet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ikke siden midten av 90-tallet har det kommet færre asylsøkere til Norge

 2. NORGE

  35 utlendinger søkte om asyl i april

 3. VERDEN

  Norske asylmyndigheter trodde ikke på Gülizer Tasdemir. Nå er hun dømt til 12 års fengsel i Tyrkia.

 4. VERDEN

  Asylsøknadene til Europa øker igjen. Men nå kommer stadig flere innvandrere fra vest.

 5. KOMMENTAR

  50 til Norge er ikke nok. Det må sendes noen tusen til Afghanistan også.

 6. VERDEN

  Nye tall fra FN: Rekordmange mennesker på flukt