Norge

Mann i 40-årene pågrepet for politihus-bomben

Mannen som er siktet for drapsforsøk i forbindelse med bomben som ble sendt til politihuset i Ski har forhistorie med både politi og domstol.

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Øyvind Nordli
  Journalist
 • Hans Torgersen
 • Trond J. Strøm
  Journalist / researcher
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Mannen i 40-årene er nå siktet for drapsforsøk etter straffeloven § 275 jf. §16 – forsøk på drap.
Politiadvokat John Skarpeid opplyser at mannen i 40-årene sist ble siktet for et halvt år siden, da for å ha tagget på Nedre Romerike tingrett.

Han har også tagget på lensmannskontoret på Lørenskog. Han ble siktet for forsøk på drap torsdag kveld, opplyser politiadvokaten.

– Det er ytringer som viser at han er svært misfornøyd med politiet, sier Skarpeid om vandaliseringen mannen ble siktet for tidligere i år.

Det er en forhistorie mellom mannen og politiet og domstolsapparatet, opplyser politiadvokaten. Han ønsker ikke å gå inn i detaljene rundt denne forhistorien.

Follo politihus i Ski, hovedkvarteret til Øst politidistrikt.

Politiet ble tidlig mistenksomme overfor mannen.

– Han var en av dem som tidlig pekte seg ut som en mistenkt. Vi har jobbet intensivt med taktiske grep for å kunne skrive ham inn eller ut av saken.

– Knytter dere mannen til et spesielt miljø?

– Nei, men det er for tidlig å konkludere. Ut ifra vår kjennskap til ham, er det ikke noe annet motiv enn at han er forbannet på politiet.

Mannen er tidligere straffedømt i 2010 for seksuell omgang med barn under 16 år og for trusler mot offentlig tjenestemann. Politiet håper å få gjennomført avhør i løpet av kvelden.

– Han er på vei til arresten nå. Vi har en plan om å sette i gang avhør allerede i kveld, hvis han er villig til det.

Elden: Han erkjenner ikke straffeskyld

John Christian Elden er oppført som advokat for mannen. Elden sier til Aftenposten:

– Han er siktet for drapsforsøk, og erkjenner ikke skyld etter siktelsen, sier Elden.

– Vil det bli gjennomført avhør i kveld?

– Jeg venter på å høre fra politiet om de ønsker avhør, sier advokaten.

Det ble funnet en uidentifisert gjenstand i politihuset i Ski i Akershus onsdag. På bildet politiets innsatsleder Arve Hermansen.

Pågrepet i Akershus

Mannen ble pågrepet på Skedsmo senter i Akershus ved 15.30-tiden, da uten særlig dramatikk, forteller Skarpeid til VG. Natt til fredag hadde politiet plassert spanere ved mannens nabolag, da de antok han befant seg hjemme. Ved 13.30-tiden viste det seg at mannen ikke oppholdt seg i boligen likevel. Politiet har også hatt spanere med i jakten på mannen i Oslo sentrum.

Mannen ble avslørt på håndskriften

Adressen til Øst politidistrikt var skrevet med håndskrift på pakken. Denne skriften er blitt analysert av eksperter fra Kripos. Blant annet har de sjekket skriften opp mot personer som tidligere har sendt trusler mot politiet.

– Vi fikk gode tekniske bevis av Kripos i går. Dette gjorde at vi i går identifiserte personen. Det gjorde at vi har jaktet på ham siden i går, for å ta ham, sier politiadvokat John Skarpeid til NRK.

Les også

Politiet sjekker håndskrift og moduskandidater opp mot bombepakken

Skedsmokorset. Bevæpnede politifolk holder vakt utenfor boligblokken der den mistenkte bak bomben mot politihuset i Ski bor. Foto: Hans O. Torgersen

Politiadvokaten opplyser til VG at det ble inngått en avtale med advokat John Christian Elden om at mannen skulle melde seg for politiet, men at mannen ble pågrepet før dette skjedde.

Forsvarer Elden forteller til VG at mannen ikke erkjenner straffskyld, men at han har vært i konflikter med politiet tidligere.

Ingen andre mistenkte

Videre etterforskningsskritt vil inkludere avhør av den pågrepne, samt tekniske og taktiske undersøkelser.

– Politiet vil så snart det er praktisk mulig undersøke mannens leilighet. Politiet har ingen grunn til å tro at flere personer var involvert i hendelsen, sier Skarpeid.

Den siktede vil bli fremstilt for varetekt i Follo tingrett mandag klokken 13.00, opplyser politiet.

Les mer om

 1. Politiet
 2. John Christian Elden
 3. Ski
 4. Krim