Norge

Janne Jemtlands ektemann dømt til fengsel i 18 år

Ektemannen til Janne Jemtland er i Hedmarken tingrett dømt til 18 års fengsel for drapet på kona 29. desember i fjor. Han anket dommen på stedet.

Personell fra Midt-Hedmark brann og redning hentet opp liket av Janne Jemtland fra Glomma i januar. Nå er ektemannen dømt for drapet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB
 • Alexander Vestrum

Dommen falt mandag formiddag. Tingrettsdommer Trond Christoffersen leste selve domsslutningen først, før han gikk over til å gå igjennom premissene og hvilke vurderinger retten har gjort rundt straffens lengde.

– Drapshandlingen fremstår som en ren henrettelse, ved et velrettet skudd rett i pannen. (...) fremstår som en kald og kalkulerende drapsmann, sa tingrettsdommeren.

– Det foreligger ingen formildende omstendigheter i denne saken, derimot er det en rekke straffeskjerpende forhold, leste han videre.

Må betale sønnene 800.000

Ektemannen er også dømt til å betale de to sønnene 400.000 kroner hver i oppreisningserstatning. Dommeren mener det er grunnlag for å tilkjenne oppreisningserstatning som går utover det normerte beløpet, og argumenterer for at begge guttene skal behandles likt, selv om eldstebroren trolig har hatt en større påkjenning ved at han hørte krangelen, basketaket og skuddet.

Tingrettsdommer Trond Christoffersen i Hedmarken tingrett under domsavsigelsen mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– De to barna har i realiteten mistet begge sine omsorgspersoner og må leve videre med kunnskap om at faren har drept moren. Etternavnet deres gjør at de i lang tid fremover kommer til å bli forbundet med saken, sa dommeren.

Den nå drapsdømte ektemannen til er ilagt besøksforbud og får dermed ikke kontakte sønnene.

– Det er politiet som har ilagt ham besøksforbud, hvilket innebærer at han ikke får lov til å ta kontakt med barna sine. Jeg har ikke noe ytterligere detaljer rundt dette, sier statsadvokat Iris Storås til NTB.

I tråd med aktors påstand

Aktor la i sin prosedyre for to uker siden ned påstand om at den ektemannen til Janne Jemtland dømmes til 18 års fengsel for drapet på kona. Han nekter selv straffskyld, og forsvarerne ba derfor om full frifinnelse.

Janne Jemtland (36) døde natt til 29. desember etter å ha blitt skutt i pannen fra på kloss hold. Ektemannen hevder hun truet ham med våpen, og at det gikk av da han forsøkte å få det ut av hånden hans. Retten har ikke festet lit til denne forklaringen, men kom til at det var ektemannen som holdt i pistolen og skjøt sin kone.

– Straffeskjerpende

Statsadvokat Iris Øst Lydsdottir Storås fremhevet i retten at alle bevis i saken støttet opp om påstanden om at ektemannen drepte kona, og alt han gjorde etter at skuddet falt, handlet om å skjule en kriminell handling. Måten han håndterte liket av Janne Jemtland på, er i seg selv straffeskjerpende, mente hun.

– Han kledde henne helt naken, lot henne ligge på gårdsplassen i opptil halvannen time. Så pakker han henne i plast og kjører rundt i bygda med henne i bagasjerommet. De etterfølgende handlingene utviser en total mangel på respekt for menneskeliv, sa Storås i retten.

– Sønnene lettet

Under bevisførselen kom det fram at den 47 år gamle, tidligere fremmedlegionæren har forsøkt å påvirke hva eldstesønnen skulle fortelle i avhør, og han har flere ganger hatt telefonisk kontakt med eldstesønnen på en måte som bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad har funnet uheldig.

Guttene, som i dag er 14 og 11 år gamle, føler en form for lettelse etter domfellelsen mandag, ifølge deres onkel. Han forteller til NTB at sønnene til Jemtland, han selv og andre familiemedlemmer var ute og spiste pizza på Peppes søndag. Anledningen var at Janne Jemtland da ville ha fylt 37 år.

 1. Les også

  Krav om 800.000 kroner i oppreisning til Janne Jemtlands sønner

 2. Les også

  Påstand om 18 års fengsel for Janne Jemtlands ektemann

 3. Les også

  Aktor: – Drapet på Janne Jemtland fremstår som en ren henrettelse

Les mer om

 1. Drap

Relevante artikler

 1. NORGE

  Påstand om 18 års fengsel for Janne Jemtlands ektemann

 2. NORGE

  Janne Jemtlands ektemann dømt til 17 års fengsel for drap, melder TV 2

 3. NORGE

  Aktor: Var det Janne Jemtland selv eller ektemannen som holdt i pistolen da hun ble skutt?

 4. NORGE

  Sønnen til Janne Jemtland lå i sengen da han hørte smell drapsnatten

 5. NORGE

  Aktor ber om 18 års fengsel for ektemannen til Janne Jemtland

 6. NORGE

  Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld