Norge

Årets første tropenatt i Oslo

Natt til onsdag var laveste temperatur 20,1 i Oslo. Det vil si at hovedstaden kan skryte av tropenatt for første gang på 15 år.

En kveldsbader foreviget på Tjuvholmen i Oslo i 2015.
  • og NTB
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

– Det stemmer at det ble målt tropenatt i Oslo. Det ble målt 20,1 grader som laveste temperatur i løpet av hele natten, bekrefter statsmeteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt overfor NTB.

Skal det bli registrert tropenatt, kan ikke temperaturen være lavere enn 20 grader i løpet av hele natten. Dette forekommer ganske sjeldent, opplyser meteorologen.

Oftest på sensommeren

Sist gang Oslo hadde tropenatt var i 2003, og det har kun skjedd syv ganger tidligere i hovedstaden. Første gang det ble målt tropenatt var i 1941, noe som også var høyeste måling, med 21,6 grader som laveste temperatur, opplyser Meteorologisk institutt.

– Er det tropenetter, kommer de som oftest på sensommeren, fordi oppvarmet vann bidrar til at temperaturene holder seg over natten, sier Berger.

Selv om det er varmt i store deler av landet, er det imidlertid ingen andre steder som kan skilte med tropenatt natt til onsdag.

– Av de offisielle målingene vi har, er det kun målestasjonen på Blindern som har hatt temperaturer over 20 grader gjennom hele natten, sier Berger.

Solnedgang ved stupetårnet på Sydstranda badeplass på Ulvøya.

Tre tilfeller hittil i år

Nattens tropenatt var den første som er registrert i Oslo hittil i år.

Det er registrert tropenatt tre andre steder hittil i år:

  • 31.5 Ble det registrert tropenatt på Eigerøya og Lindesnes fyr
  • 4.6 Ble det registrert tropenatt på Lyngør fyr