Satudarah skulle innlemme norske gjengmedlemmer i klubben denne helgen

I helgen skulle norske gjengmedlemmer bli en del av nettverket til den beryktede MC-klubben Satudarah. Det kunne fått store konsekvenser for maktbalansen i Oslos underverden. Så ble festen utsatt.

Den globale MC-klubben Satudarah er kjent for kriminalitet, vold og bruk av skytevåpen. Motorsykkelkjøring er ifølge politiets rapporter, gjerne sekundært. Dette bildet er fra 2016, fra klubbens danske avdeling.

Flere medlemmer av den beryktede MC-klubben Satudarah var ventet til Oslo denne helgen. Det bekrefter Oslo-politiet overfor Aftenposten.

Satudarah er en såkalt 1%-klubb: Den regner seg som lovløs og følger egne lover og regler.

Møtet i Oslo ble mest sannsynlig avlyst, opplyser politiet.

Hva som er grunnen til utsettelsen, er ikke kjent.

Satudarah ble etablert i Nederland av personer med indonesisk bakgrunn. I dag er klubben global, på lik linje med Hells Angels og Bandidos.

Vil innlemme nordmenn – kan få store konsekvenser

Etter det Aftenposten kjenner til, så var Oslo-politiet informert om at flere medlemmer av den omstridte klubben skulle komme for å «patche», altså å innlemme nye medlemmer.

I det lukkede MC-miljøet er det et høytidsstemt ritual når nye medlemmer innlemmes i en 1%-klubb. De får da tillatelse til å feste klubbens merke på ryggen av skinnvesten.

Det følger nesten alltid en «patche-fest» med grundig markering av de nye «brødrene». Det er denne festen som nå skal være utsatt på ubestemt tid.

Aftenposten er blitt fortalt av en kilde som kjenner det kriminelle miljøet i hovedstaden svært godt, at hvis Satudarah skulle opprette et samarbeid med en av de større gjengene i Oslo, vil det kunne føre til dramatiske endringer i maktbalansen mellom dagens gjenger i Oslo.

Vil slå seg ned i Oslo

Den globale MC-klubben etablerte seg for første gang i Norge i 2014. Den gang skjedde det i Stavanger.

– Politiet er kjent med at Satudarah MC ønsker å etablere seg i hovedstaden, sier Anders Rasch-Olsen, leder for seksjon for spesielle operasjoner i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.

Kjell Eirik Mortensen, leder av etterretningsseksjonen ved Kripos, sier de har kontakt med politiet i Nederland og Danmark.

– Politiet er kjent med at personer i dette nettverket er involvert i ulike former for grov kriminalitet, for eksempel vold og narkotika, sier han.


Har du tips om denne saken?

Send e-post til:

For sensitivt materiale, bruk: Securedrop

Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal:

  • +47 464 12 366 (journalist Harald Stolt-Nielsen)
  • +47 911 39 553 (journalist Frode Sætran)

Aftenposten beskytter sine kilder.


Nederlandsk forbud

Denne uken kom det et forbud mot den omstridte MC-klubben i Nederland. Ifølge domstolen i Haag er MC-klubben en trussel mot offentlig orden. Det er derfor nødvendig med umiddelbar oppløsning av motorsykkelklubben.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med den nederlandske delen av Satudarah, men etter domsavsigelsen denne uken har de ikke ønsket å snakke med pressen.

«For øyeblikket ønsker ikke Satudarah MC Holland å snakke til pressen om noen saker», skriver Satudarah MC Holland i en tekstmelding til Aftenposten.

Denne uken bestemte en domstol i Haag for å legge ned et forbud mot Satudarah.

Advokat: Ubegrunnede spekulasjoner

Aftenposten har vært i kontakt med lederen av Satudarah MC Norway. Han ønsker ikke å kommentere politiets beskrivelser av klubben, men viser til sin advokat, Anne Kroken. Hun mener politiets fremgangsmåte er uhensiktsmessig og lite profesjonell.

– Dette er politiets ubegrunnede spekulasjoner. De går bredt ut i mediene med alvorlige anklager uten at dette er tatt opp med dem det gjelder, sier Kroken.

Lederen i Satudarah MC Norway har ikke ønsket å kommentere hvorvidt det var planlagt fest denne helgen.

Preges av voldelige konflikter

I Oslo-politiets rapport «Trender i kriminalitet 2018–2021» blir Satudarah omtalt som en 1%-klubb som ønsker å etablere seg i Oslo:

«Spesielt for dette MC-miljøet er den multietniske profilen og risikoen for at minoritetsungdom nå trekkes til det kriminelle MC-miljøet. Internasjonalt er miljøet kjent for kriminalitet, vold og bruk av skytevåpen, mindre for motorsykkelkjøring.»

Det kommer frem at de som forsøker å etablere en Satudarah-avdeling i Oslo har «bånd til likesinnede» i Danmark, som igjen skal ha bånd til aktive og voldelige innvandrergjenger i Danmark.

Ifølge Politiets trendrapport for organisert og annen alvorlig kriminalitet i Norge fra 2016 er 1%-klubbene preget av sterke lojalitetsbånd.

Miljøet er også preget av «sterke fiendebilder og voldelige territorialkonflikter».

Ifølge politiet har personer fra 1%-klubbene «god tilgang» på våpen og kan gjøre «stor skade» ved eventuelle konflikter.

Satudarah er kjent for å være voldelige. MC-klubben har de siste årene spredt seg til flere skandinaviske land.

Flere forsøker å alliere seg med norske gjenger

Aftenposten har fått opplysninger som tyder på at den danske gjengen Loyal to Familia (LTF) også har vært i kontakt med norske gjengmedlemmer, men at det så langt ikke ser ut til å ha ført frem til noe samarbeid.

Den danske gjengen har hatt tett kontakt med Bandidos i Danmark, som over lengre tid har vært i konflikt med Satudarah.

I 2007 drepte lederen av LTF en 21 år gammel student. Den kvelden var LTF-sjefen og andre medlemmer av gruppen sammen med Bandidos, som «sponset» kvelden.

Fengslet potensiell lederskikkelse

Tidligere i juni ble en 33 år gammel norskpakistaner pågrepet og siktet for vold, trusler og for å bære våpen på offentlig sted. Han sitter nå i varetekt.

33-åringen hadde ukene før han ble pågrepet blitt omtalt i flere medier, etter et bilde som ble publisert i sosiale medier. Bildet viser det Dagbladet omtalte som dannelsen av den globale MC-klubben Satudarah.

– Jeg er pågrepet på bakgrunn av det bildet, sa han under fengslingsmøtet, og forklarte bildet slik:

– Bildet ble tatt under en liten fest. Det var litt over 150 personer til stede. Noen av disse kom fra den omtalte MC-klubben, men jeg har ikke noe med de å gjøre, sa han.

Aftenposten er kjent med at én av personene på bildet er presidenten for en norsk avdeling av Satudarah.