Kripos etterforsker sexutpressing på nett

Norsk og marokkansk politi samarbeider om etterforskningen av flere saker der nordmenn er blitt utsatt for seksuell utpressing på nettet.

Flere nordmenn har vært utsatt for utpressing i et sakskompleks der sporene peker mot Marokko. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Snaut ti nordmenn har blitt utsatt for utpressing av nettverket som nå etterforskes, skriver VG.

– Denne type kriminalitet har vært et stort problem i Marokko i flere år, sier påtaleansvarlig og politiadvokat Ole Kristian Bjørge i Kripos. Han sier de har innledet et samarbeid med marokkanerne for å lære og for å komme videre i etterforskningen.

I mars tok en ung norsk mann sitt eget liv etter å ha blitt utpresset. Det startet med at han ble forledet til å utføre seksuelle handlinger på seg selv i en videochat. Uten at han visste det, ble det hele tatt opp, og de som sto bak, truet med å spre videoen med mindre han betalte.

– Vi har ikke identifisert noen gjerningspersoner ennå, men sikret en del elektronisk informasjon, blant annet IP-adresser, som peker mot Marokko. Vi er nå avhengig av bistand fra marokkansk politi, sier Bjørge. Han omtaler virksomheten som «en organisert, profesjonalisert og ekstremt kynisk form for utpressing».

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal sier saken har vært en enorm belastning for mannens familie.

– Vi håper Kripos kommer til bunns i denne saken, slik at de som står bak, får en reaksjon, sier hun.