- Robuste menn velger bart

Men det er forretningsfolk og konsulenter som gir jernet i november.

For i denne måneden oppfordres menn over hele verden til å la skjegget gro og anlegge bart. Målet er å samle inn penger til Kreftforeningen og europeisk kreftforskning, med særlig fokus på prostatakreft, i prosjektet Movember .

Kø hos barbereren

Aksjonen har gjort at barbererne hos frisør— og barbersalongen INCH i Oslo har hendene fulle. I godt over tre uker har de barbert og stylet menn som deltar i Movember.

— Det startet allerede i slutten av oktober med gutter som hadde latt skjegget gro, og som nå ønsket hjelp med barten, sier daglig leder Tommy Dølplads.

Han forteller at det vanligvis er menn fra de mer tradisjonelle fysiske yrkene som skaffer seg en bart.

- Ofte ser vi litt mer robuste menn som velger bart, men nå på grunn av Movember så er det mange finansfolk og konsulenter som lar mustasjen og konkurranseinstinktet vokse frem, sier Dølplads.

Har holdt på i 10 år

Den første Movember-mustasjen kom til syne i Australia allerede i 2003. I Norge startet bevegelsen opp for alvor i fjor.

— Hittil i november har 16.400 nordmenn registrert seg. Faktisk er det kun Storbritannia som har flere registrerte i Europa, sier Fredrik Bjørlo, koordinator for Movember Norge.

Så langt har bartene samlet inn 2,1 millioner kroner til kreftforskningen. Pengene samles inn via nettsiden no.movember.com, og ved at de registrerte deler profilene sine på sosiale medier.

Egne bedriftslag

Bjørlo forteller at mange bedrifter i Norge har engasjert seg stort.

- Det finnes flere bedriftslag, og mange steder donerer bedriftene samme beløpet til Movember-aksjonen som de ansatte klarer å samle inn.

Se seks forskjellige barter vokse frem i videoen øverst på siden.

Typete utseende

Vilma Delos Santos har jobbet som barberer i 10 år. Hun ser at menn i Oslo sakte, men sikkert også anlegger bart på andre tider av året.

— Vi ser en liten tendens ti at menn i 20 og 30-årene lar barten gro. For mange er dette en fin måte å få et mer typete utseende. Men jeg har på følelsen at mange barter må falle, da de ikke faller i smak hos kjærester, sier Santos.