Norge

Her får sexkjøpet sjelden konsekvenser

På kveldstid i Oslo sentrum er det knapt mulig å gå fra Oslo S til Spikersuppa uten å bli tilbudt sex. Sexkjøpsloven har liten betydning for prostitusjonen i Norge, mener forsker.

Hun kom til Norge fra Spania i desember fordi hun ikke hadde en jobb. Nå selger hun sex på gaten i Oslo og sender penger hjem til sin syke mor i Nigeria. Anette Karlsen

 • Per Christian Selmer-Anderssen
 • Ida De Rosa
 • Frode Sætran

– Jeg sender en del av pengene til moren min i Nigeria, som er syk. Jeg vil slutte med dette, det er ikke noe godt liv.

Den nigerianske kvinnen er én av mange vestafrikanske prostituerte som går gatelangs om nettene i Oslo. Natt til fredag, i løpet av timen etter midnatt, treffer Aftenposten omtrent 20 prostituerte kvinner langs Karl Johans gate og sidegatene fra Jernbanetorget til Spikersuppa.

Bak en container i Tollbugata står to prostituerte og snakker med en potensiell kunde når Aftenposten runder hjørnet fra Skippergata. Mannen i 60-årene haster vekk fra stedet.

Én politibil dukker opp. Den uniformerte stasjonsvognen tar av fra Skippergata og inn på Karl Johan. Den kjører sakte nedover gågaten. Bilen passerer både prostituerte og narkoselgere, mange av dem. Men den stanser ikke.

Les også:

Les også

- Før var det sammenhengende kø av biler

Kun 264 personer bøtelagt

Tall Aftenposten har hentet inn fra Riksadvokaten, kan tyde på at det er vanlig prosedyre.

Tallene viser at kun 264 personer ble bøtelagt for kjøp av seksuelle tjenester etter sexkjøpsloven i 2013. Over en tredjedel av dem ble utstedt i Sør-Trøndelag, der politiet har et spesielt fokus på å ta sexkjøpere.Selv om det ikke finnes statistikk over hvor mange sexkjøp som foretas i Norge og i Oslo i løpet av et år, anslår ProSentret, som hjelper prostituerte, at rundt 2500 personer tilbyr seksuelle tjenester i Norge. I løpet av fjoråret var senteret i kontakt med 1200 prostituerte i Oslo.

– Dette handler om tilbud og etterspørsel, og det er ikke vanskelig å fastslå at antallet som blir tatt er lite i forhold til antallet som kjøper sex. Disse kvinnene har jo mye mer enn én kunde pr. år, hvis ikke hadde de ikke tjent penger på dette, sier leder for ProSentret Bjørg Norli.

Les også:

Les også

«Jeg er en ekte hore, og jeg nyter det»

Skulle avskrekke kundene

Da sexkjøpsloven ble innført i 2009, skulle den brukes til å avskrekke kundene og dermed redusere prostitusjon og menneskehandel ved å gjøre det mindre attraktivt å komme som prostituert til Norge.

Men ifølge forsker Anette Brunovskis ved FAFO, som har forsket på prostitusjon og menneskehandel de siste ti årene, har effektene latt vente på seg.

– Rett etter at loven ble innført forsvant gateprostitusjonen nesten helt. Men så har den kommet sakte tilbake, og har i perioder absolutt vært tilbake på samme nivå som før innføringen av loven, sier Brunovskis.

Har ikke ressurser

En ringerunde Aftenposten har gjort til mange av landets politidistrikter viser at de små distriktene ikke har ressurser til å forfølge sexkjøperne, mens de fleste av de store byene prioriterer å forfølge menneskehandlerne bak prostitusjonen — og bruker da andre lover, som hallikparagrafen, for å dømme dem.

Flere av distriktene melder om at de kun rykker ut når de får tips fra moteller og hoteller.– Vi har hatt noen saker knyttet til omreisende prostituerte som opererer fra leiligheter eller hoteller i regionen. Da har vi brukt sexkjøpsloven til å ta kundene, sier politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær.

– Loven har hatt liten praktisk betydning. Den har egentlig ikke hatt så mye å si for våre prioriteringer og strategiske satsninger, sier påtaleleder i Nord-Trøndelag politidistrikt, Sigbjørn Bjerkem .

Heller i ikke de store byene har sexkjøpsloven vært avgjørende.

Les også:

Les også

Her kjøper minst 600.000 menn sex lovlig hver dag

— Har hatt marginal betydning

– I forhold til jobben vi skal gjøre, vil jeg si at denne loven har marginal betydning. Og den er ikke effektiv når det gjelder å ta det kyniske bakapparatet, sier Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder politidistrikt, som dekker Kristiansand.

I Hordaland har politiet opprettet en egen gruppe som jobber mot prostitusjon - men da mot menneskehandel og hallikvirksomhet.

– Gruppen ble opprettet da loven om menneskehandel kom. Vi så at organisert kriminalitet bredte om seg. Så kom sexkjøpsloven i ettertid, men vi hadde nok opprettet gruppen enten loven hadde kommet eller ei, sier John Solsvik.

I Stavanger foregår åpenlys prostitusjon, men politiet får tatt få kunder.

– Vi har ikke tatt så mange kunder som jeg skulle ønske. Vi prioriterer menneskehandel. Det handler om at det er vanskelig å bevise sexsalget, sier politimester i Rogaland politidistrikt, Hans Vik.

Sør-Trøndelag og Trondheim er i dag det eneste politidistriktet som har en spesiell satsning mot sexkunder - den såkalte «Pimpit-gruppen». I 2013 sto politidistriktet for 96 av de 264 bøtelagte sexkundene.

Les også:

Les også

«Underlivet mitt brant»

– Bildet er større enn gaten

Forsker Anette Brunovskis mener derfor at det har liten betydning om sexkjøpsloven beholdes eller ikke.

– Om sexkjøpsloven alene beholdes eller fjernes endrer ikke nødvendigvis prostitusjonen. Derfor er det rart og litt synd at diskusjonen nå kun dreier seg om denne loven, som kanskje ikke er den aller viktigste for å begrense prostitusjonen, sier Brunovskis.

Oslo politidistrikt vil ikke kommentere hvor mange politiet bøtela for sexkjøp i 2013, og henviser til en pressekonferanse senere denne måneden.

Menneskehandel er førsteprioritet for Oslo-politiet, sier politiets pressetalsmann Roar Hanssen.

– Vi prioriterer absolutt å bekjempe menneskehandel, noe som var hensikten med sexkjøpsloven. Bildet er større enn det dere ser på gaten.

Tilbake på gaten i Oslo sier den nigerianske prostituerte at hun kom fra Spania til Norge et par uker før jul, og at hun har prostituert seg fordi hun ikke får jobb. Gatemarkedet består nesten utelukkende av vestafrikanske jenter.

— Det blir sikkert mye lettere hvis det blir lovlig å kjøpe sex også, da kommer det nok flere menn, sier kvinnen til Aftenposten.

 1. Les også

  Horekundenes filosofi

 2. Les også

  Vaktmester: - Før var det sammenhengende kø av biler

 3. Les også

  KrF varsler knallhard kamp om sexkjøpsloven

 4. Les også

  Borgerlige ungdomspartier krever ja til sexkjøp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  «At prostitusjon handler om et forkvaklet kvinnesyn, forties fullstendig»

 2. POLITIKK

  Færre selger sex på gaten skyldes ikke sexkjøpsloven

 3. POLITIKK

  - Fjern forbudet mot å kjøpe sex og hallikparagrafen. Tillat bordeller.

 4. POLITIKK

  Slik er sex-lovgivningen i Europa

 5. POLITIKK

  Full krangel om sexkjøpslovens fremtid: - Naivt å tro at forholdene for de prostituerte blir bedre uten forbud

 6. POLITIKK

  – Hvis målet bare var at vi skal se færre prostituerte på gaten, kan de som var for sexkjøpsloven være fornøyd