Norge

Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) synes det er feil at politikere i Oslo skal overstyre Kvalsund kommune og Finnmark fylkeskommune.

Arbeiderparti-ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger kommune sier han har forståelse for at Kvalsund kommune ønsker gruvedrift. Han sier gruvearbeidere er gull verdt. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

 • NTB

Miljøvernere og miljøpolitikere omtaler gruvedriften i Kvalsund som en ny Alta-sak, blant annet fordi selskapet Nussir har fått tillatelse til avfallsdeponering i Repparfjorden.

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger kommune sier til Klassekampen at han har stor forståelse for at Kvalsund ønsker aktivitet og arbeidsplasser med gruvedrift i kommunen. Han kaller gruvearbeidere for gull verdt.

– Det må ikke bli slik at vi ser ned på arbeiderklassen og tenker at det å være gruvearbeider er kritikkverdig, sier Rafaelsen til avisen.

Ordføreren synes det er galt at noen skal kunne sitte i Oslo og overstyre Kvalsund kommune og Finnmark fylkeskommune som ønsker gruvedriften velkommen. Også i Sør-Varanger har kommunestyret sagt ja til gruvedrift.

Næringsdepartementet ga torsdag driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund. Et deponi av restmassene fra gruvedriften i Repparfjorden har fått kritikk fra flere hold. Blant annet har SV-leder Audun Lysbakken uttalt av gruvedriften og avfallsdeponiet i Repparfjorden er et så viktig spørsmål at Stortinget må behandle saken.

Les mer om

 1. Kvalsund
 2. Gruvedrift
 3. Sør-Varanger

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Venstre-topp har «forståelse» og «respekt» for at folk vil delta i lenkegjeng-protest mot regjeringen

 2. SID
  Publisert:

  Har ikke regjeringen mer respekt for naturen?

 3. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen sier ja til gruvedrift i Kvalsund

 4. NORGE
  Publisert:

  Gruvekonflikten i Finnmark: – Folk ellers i landet må forstå at vi må ha noe å leve av vi også

 5. NORGE
  Publisert:

  Her skal gruveslammet legges i fjorden

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Ja til sjødeponi i Kvalsund