Norge

Hansen kritiserer norsk tjæresand-engasjement

Sofiepris-vinner James Hansen mener politikerne bruker klimadebatten som skalkeskjul for å la være å handle.

James Hansen får Sofieprisen for sin innsats for å skaffe kunnskap og oppmerksomhet rundt menneskeskapte klimaendringer.
  • Stine Barstad
    Journalist

Les også:

Den amerikanske klimaforskeren James Hansen ved NASAs Goddard Institute vinner årets Sofiepris for sin nøkkelrolle i å øke forståelsen av menneskeskapte klimaedringer.

Prisvinneren er selv krystallklar på at klimaedringene er menneskeskapte, og mener de siste månedens debatt om feil i FNs klimarapport og om hackingen av klimaforskerens eposter er behagelig for politikerne. Den gjør det mer legitimt å ikke handle, mener han.

– Ledere i land som USA og Norge sier de riktige tingene. Obama snakker om en klode i fare. Men USA fortsetter å øke utvinning av kull og Norge med flere kaster seg over tjæresanden i Canada.

— Den såkalte klimadebatten har nok gjort det lettere for politikerne å skyve på avgjørelser. Jeg er svært skuffet over at våre politiske ledere ikke har bedt sine nasjonale vitenskapelige akademier om en skikkelig faglig gjennomgang av de argumenter som de såkalte klimaskeptikerne bruker, og som preger debatten. Det ville raskt avslørt at deres argumenter er komplett uten innhold og uten vitenskapelig basis. Men det har altså våre ledere ikke gjort, sier han til Aftenposten.

Den såkalte klimadebatten har nok gjort det lettere for politikerne å skyve på avgjørelser.

– Men det er da påvist reelle feil, som for eksempel at klimapanelet takket være dårlig arbeid har konkludert helt feil om smeltingen i Himalaya?

– Jo, men det er blåst helt ut av proporsjoner. Faktum er at breene både i Himalaya og alle andre steder på kloden smelter svært, svært raskt. Det kunne vært ryddet opp i all misinformasjonen dersom politikerne ville. Men det er nok mest behagelig for politikerne å tillate denne type forvirrende debatt. Hvis ikke måtte de nemlig folk forlangt at de handlet, sier prisvinneren.

Sofieprisen ble opprettet i 1997 av forfatteren Jostein Gaarder og Siri Dannevig, og deles ut for å inspirere personer som arbeider for en bærekraftig fremtid. Prisen er på 100.000 amerikanske dollar.

- James E. Hansen er den som har gjort det umulig for oss å unnskylde oss overfor våre barnebarn med at vi ikke visste. Han får Sofieprisen 2010 for sin livsviktige forskning, for sin eksemplarisk klare formidling og for sitt genuine og inspirerende engasjement for framtidige generasjoner, heter det i juryens begrunnelse.

Hansen leder NASAs Goddard Institute og er kalt klimatrusselens bestefar. Allerede i 1988 slo han alarm om menneskeskapte klimaendringer under en høring i den amerikanske Kongressen.

De siste årene har han markert seg som en meget frittalende klima- og atmosfæreforsker. Der noen forskere har snakket om fare for at havet vil stige med en halvmeter de hundre årene, har Janes E. Hansen advart om at det fort kan bli snakk om meter hvis irreversible klimaendringer slår til for fullt. President George W. Bush forsøkte forgjeves å kneble ham, og få ham avsatt som leder for NASAs Goddard Institute for Space Studies.

Han

Les også

James Hansen: - Klimaforhandlinger på feil spor

på klimamøtet i København før jul fordi han har null tro på klimakvoter og kvotehandel. Lureri, har han kalt det. Høye CO2-avgifter som dekker alle kostnader av forurensning og klimaendringer er det eneste som nytter, mener han.

Juryen legger i sin begrunnelse vekt på at Hansen er en velrenommert forsker med en lang rekke vitenskapelige artikler publisert i tunge, internasjonale tidsskrifter.

— Men Hansens samvittighet, og etter hvert hans rolle som bestefar, har tvunget ham til å kombinere toppforskning med politisk aktivisme basert på et sterkt personlig engasjement. Ingen har som Hansen klart å omsette forskningen til konkrete advarsler om hva som vil skje dersom vi ikke klarer å redusere CO2 i atmosfæren, skriver juryen.

Det er krystallklart, det er hundre prosent sikkert. Klimaet endres allerede som følge av våre utslipp.

I fjor utga han boken «Storm of my Grandchildren» – uten royaltyavtale med forlaget.

– Det var for å unngå beskyldninger om at jeg hausser opp klimatrusselen for å tjene penger, sier prisvinneren til Aftenposten.

– Jeg ville forsøke å tette gapet mellom hva vitenskapen faktisk vet om klimaendringer og hva folk flest og politikere synes å tro. For det er jo helt utrolig, mens vitenskapen år for år blir sikrere på at vi nærmer oss alvorlige vippepunkter i klimasystemet går politisk og folkelig bevissthet motsatt vei. Det skyldes delvis velorganiserte kampanjer fra oljeindustrien og dels at vi har hatt en kald vinter i nord – folk skiller ikke mellom være og klima, legger han til.

– Er du selv ikke i tvil i den hele tatt om at det pågår store menneskeskapte klimaendringer?

– Det er krystallklart, det er hundre prosent sikkert. Klimaet endres allerede som følge av våre utslipp. Vi vet at kloden mottar mer energi enn den avgir. Årsaken til at ikke har sett større klimaendringer allerede er forsinkelsene i systemet, havet er så stort, isbreene så enorme. Det tar tid, men det kommer. Alle våre vitenskapelige funn og dette er vitenskapelig publisert, og aldri motbevist.

Les også

  1. Klimaekspert håper på København-kollaps

  2. James Hansen: - Klimaforhandlinger på feil spor

  3. Sterkt klimapress på Obama

Les mer om

  1. Klima