Norge

Politimann i Kristin-saken: – Det er det verste jeg har opplevd

Naboer og familie som hadde deltatt i leteaksjonen etter Kristin, la ned blomster og minneord på stedet hvor hun ble funnet drept om kvelden 5. august 1999.

Politimannen som først fikk høre at Kristin Juel Johannessen var forsvunnet, slo straks full alarm. Å gi dødsbudskapet var det tøffeste han har måttet gjøre, fortalte han i retten torsdag.

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

– Jeg skjønte det var veldig alvorlig, forklarte politibetjent Thomas Werner Rizi som vitne.

Rizi var lensmannsbetjent ved Larvik lensmannskontor, og hadde hjemmevakt da han fikk melding om at 12 år gamle Kristin var blitt borte.

– Jeg ringte først og fikk snakke med moren. Så reiste jeg hjem til dem og snakket med moren. Jeg skjønte straks at dette var veldig alvorlig. Det var snakk om noe mer enn en 12 år gammel jente som lekte og hadde glemt klokka, sa Rizi.

Les også

Syv punkter som hjelper deg å forstå Kristin-saken

Ba om helikopter til å lete etter Kristin

Han ba straks om forsterkninger fra Larvik politistasjon, som sendte to patruljer, han ba om at politimesteren ble varslet og at det ble satt stab, han ba om helikopter med varmesøkekamera og han ba om hjelp fra en politimann med hund.

– Hvordan kunne du vite at det var så alvorlig? spurte statsadvokat Alf Martin Evensen.

– Moren sa at Kristin aldri gjorde noe uten å gi beskjed. Og jeg fikk inntrykk av at det var en alvorlig situasjon. Det var politiintuisjon, kan du si, sa politimannen.

Les også

Kristin-saken: Tiltalte lignet på fantomtegning av mistenkt

Familie og lokalbefolkning hadde alt lett i flere timer, og ved 23-tiden om kvelden ble sykkelen hennes funnet ved en garasje.

Fra sykkelen fulgte politimannen Josef Reng med politihunden Jack sporet og fant Kristin et stykke unna.

– Han reagerte, markerte, nesten som en jakthund som tar stand. Der fant jeg henne på venstre side av stien, forklarte Reng, som idag er politiinspektør i Utrykningspolitiet.

Les også

Tiltalte i Kristin-saken: Ble skremt av seg selv

Fant ingen puls

– Hun lå bare der, på ryggen, så ikke ut som om hun var forsøkt gjemt på noe vis. Jeg sjekket straks etter puls på høyre håndledd, men fant ingen. Jeg tenkte at det hadde skjedd noe kriminelt, forklarte Reng.

Den erfarne åstedsgranskeren Knut Holthe fra Kripos forklarte som vitne hvordan den grundige undersøkelsen av åstedet ble gjort og hvordan spor ble sikret. Holte og hans kolleger kom til åstedet klokken 05.20 morgenen etter at Kristin var funnet.

-Jenta lå på ryggen med armene over hodet, sa åstedsgransker Knut Holthe fra Kripos. Han forklarte hvordan bevisene på åstedet ble sikret og senere undersøkt nøye.

-Hun lå på ryggen med hendene over hodet, forklarte Holthe.

I tre dager saumfarte Kripos-ekspertene åstedet. De spadde opp partier med torv som de to med seg til Kripos i Oslo for nærmere undersøkelse. Der ble det senere funnet et hårstrå.

På en stor skjerm i rettssalen fikk juryen og dommerne se bilder av den døde jenta liggende på stien, ikledt en hvit bluse og blå piratbukse. Under disse klærne hadde hun på seg badedrakt.

-Badedrakten skåret over med kniv

-Vi så at badedrakten var skåret over med kniv eller saks. Det må ha skjedd ved at badebuksen ble trukket opp fra kroppen hennes, siden det ikke var skader på henne, forklarte Holthe, som selv hadde gjort forsøk på å skjære opp en lignende badebukse.

Han forklarte hvordan bevisene på åstedet og den døde jenta straks ble sikret, for at ikke noe skulle forsvinne eller bli borte under transporten inn til Rettsmedisinsk Institutt, hvor obduksjonen ble gjennomført dagen etterpå.

Sykkel, hjelm og ryggsekk forsøkt gjemt

Åstedgranskerne konkluderte med at Kristin ble påført skader og døde der hun ble funnet, mens sykkel, ryggsekk og hjelm var plassert andre steder av andre enn hun selv.

-Det så ut som om det var forsøkt gjemt, sa Holthe.

Etter at Kristin var funnet død, reiste lensmannsbetjent Rizi hjem til familien.

– Det verste jeg har opplevd

– Det er det verste jeg har opplevd - å gi et slikt budskap til faren, moren og til søsteren og å se deres fortvilelse.Det var jo mye verre å motta en slik melding - hele deres verden falt i grus, sa Rizi.

Han fikk i oppdrag å være kontaktperson med familien, og ble senere venn med familien og har fortsatt jevnlig kontakt med dem. Han forklarte at familien mange ganger har vært frustrert over politiets arbeid med saken, og at han da hadde forsøkt å forklare systemet, kravene til bevis og generelt hvordan straffesaker behandles.

Les også

  1. DNA blir avgjørende. Nok en gang.

  2. Familien får ikke vite hvorfor Kristin ble drept

Les mer om

  1. Johannessen
  2. Drap