Norge

Tør ikke slippe sauen på beite før det er garantert ulvefritt. Den garantien kan ingen gi.

BRANDBU (Aftenposten): Selv om man skjøt alle ulver som finnes i Norge, ville man ikke unngå de tragediene som har skjedd i Oppland og Akershus de siste ukene.

Bonde Hans Grefsrud har sauen nær huset.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Bonde Hans Grefsrud med et kopplam som blir på gården.

Bonden Hans Grefsrud utenfor Brandbu bøyer seg og henter opp et par spiker til. Sauegjerdet skal på plass. De omkring 60 sauene hans skulle vært sluppet på beite, men ulven gjør at han må ha dem rundt husene, der de nå spiser opp det som skulle vært vinterfôret.

Når tror du at du kan slippe dem på beite?

– Det gjør jeg ikke før det er garantert ulvefritt. Akkurat nå får vi ikke lov av Mattilsynet å slippe sauene ut på utmark, sier han.

Men sauebonden Grefsrud kan trolig se langt etter noen garanti.

Bonde Hans Grefsrud setter opp nytt gjerde til sauene som ikke blir sendt til skogs på grunn av ulv i beiteområdene.

Kan ikke gi bonden en garanti

Når dere har skutt denne ulven, kan dere da garantere at bonden trygt kan slippe sauene på beite?

– På ingen måte. Det er mange ulver i fri flyt over store områder, sier Lars Gangås.

Han er fellingsleder og skal lede jakten på den svenske ulvetispen som har drept omkring 120 sau. Sammen med Erik Ola Helstad er det de to som på vegne av Statens Naturoppsyn har ansvaret for ulvejakten.

Fellingslederne Lars Gangås og Erik Ola Helstad fra Statens Naturoppsyn (SNO) med jaktlabradoren Sandy, som kan spore bjørn og ulv, men ikke brukes direkte i jakt.

Ulven er også den store valgkampsaken i denne delen av innlandet. I Oppland fosser Senterpartiet frem på meningsmålingene.

  • Ulvestriden gir Sp-vekst i distriktene: Her er den nye typiske Sp-velger

Sist helg gikk Grefsrud manngard sammen med omkring 100 andre for å finne sau som ulven har tatt. Her ved Brandbu er ulv det store temaet. Og beskjeden om at den ulven som har herjet her er en svensk tispe, er ikke godt nytt. Det er gjennom DNA-test av ulvemøkk en har slått fast at tispa kommer fra Dalarna.

– Omkring 90 prosent av alle de ulvene som påtreffes utenfor ulvesonen i Norge, er svenske streifulver. Vi får ikke gjort mye med dem før de dukker opp i mai-juni. Uansett hvor mye ulv vi skyter i Norge, vil vi ikke løse dette problemet, forklarer fellingslederen.

Ifølge Rovdata ble det vinteren 2016–2017 registrert 54–56 ulver som kun holdt til innenfor Norges grenser. Minst 51–56 ulver lever i grenserevir på begge sider av riksgrensen mot Sverige. Det er 430 ulver totalt i Skandinavia.

Sauekadaver funnet ved Eina, merket av ulvens herjinger.

Dette er uunngåelig

– Så lenge det er ulv i Sverige, må vi regne med denne type tragedier?

– Ja, i Rendalen ble omkring 600 sau tatt av ulv. Da skjøt vi én, men det viste seg at det var to til. De ble tatt da det ble sporsnø. Ingen ulv overlever mer enn ett år utenfor ulvesonen i Norge, forteller Helstad.

Ulven eller ulvene som har herjet de siste ukene, er – ifølge de to fellingslederne – unge. Omkring 90 prosent av alle åringer (ett år gamle) streifer utenfor sonen. Noen av dem kan gå langt.

– Det er ikke umulig at denne ulven kan være i Trøndelag til uken, sier Gangås.

Dårlig forretning

En svart sau følger Grefsrud som en kjælen katt, den er foret opp med tåteflaske. Det er hyggelig å ha sauene rundt husene, men god butikk er det ikke. De spiser av vinterfôret. I tillegg er slaktevekten mindre enn om de beiter i utmark, der de selv finner en rekke godsaker.

I stedet for at sauen finner mat selv om sommeren, må bonde Hans Grefsrud fôre dem.

– I tillegg kan du ikke bruke samme jordet til beitemark to år etter hverandre på grunn av faren for innvollsmark. Dermed er det mange rundt her som sliter med å finne nok beite, forklarer han.

Åpner for jakt med hund

De to erfarne ulvejegerne sier at det ikke er mulig å jakte på ulven i dette området fra helikopter med varmesøkende kamera.

– Dette er et dritt-terreng med tett granskog og dermed umulig å se ulven fra helikopter, sier Gangås.

Miljødirektoratet har åpnet for plottjakt med hund på ulv. Praksisen har i tråd med den nasjonale rovviltpolitikken vært restriktiv, men i forbindelse med alvorlige skadesituasjoner åpnes det for dette. To slike hunder er kommet fra Sverige for å jakte ulven i Oppland og Akershus.

Rasmus Boström på plass med de to spesialtrente svenske hundene.

Men både den svenske hundeføreren Rasmus Boström og de to norske fellingslederne er betinget optimister når det gjelder denne type jakt som prøves for første gang i Norge.

Hans Grefsrud og et lam som har overlevd på mat fra tåteflaske.

– De to hundene er avhengig av at det finnes ferske spor, enten at noen har sett ulven eller at den akkurat har tatt sau, forteller hundefører Rasmus Bodström. Nå venter man på slike observasjoner.

Derimot har Helstad en jaktlabrador, åtte år gamle Sandy, som kan brukes til å identifisere spor av ulv.

Kommer plotthundene på sporet av ulven, vil de jage den, og det settes ut jegere på post omtrent som på revejakt. Det er viktig å bruke to hunder mot én ulv, fordi ulven ellers kan angripe hundene.

Ulven som skytes, er statens eiendom. Men dersom kommunen ønsker å få den stoppet ut, vil de få mulighet til det.

Lars Gangås og Erik Ola Helstad.

Les mer om

  1. Rendalen
  2. Miljødirektoratet