Norge

Narkosiktet koblet til kriminelle nettverk i malerbransjen

Politiet har tatt beslag i 16 kilo kokain og 90 kilo hasj og så langt pågrepet ni personer knyttet til narkosaken. For første gang kobles kriminelle nettverk i malerbransjen til en albansk narkoliga.

Her er deler av det store beslaget av hasj og kokain. Kripos

 • Siri Gedde-dahl
 • Einar Haakaas

Kripos er i ferd med å rulle opp en større albansk narkoliga etter gigantbeslaget.

Les også

Riksadvokaten: En trussel mot hele samfunnets verdier

En 39-åring, som er siktet i denne store narkosaken, er i tillegg tiltalt for heleri og hvitvasking i malerbransjen. Han kan knyttes til flere kriminelle albanske nettverk i malerbransjen som Aftenposten har kartlagt. Dette er nettverk hvor det også foreligger dommer, tiltaler og en rekke siktelser. Også i narkosaken har de fleste siktede albansk bakgrunn.

Jakten på «onkel»

Et viktig verktøy for politiet har vært analyser av telefontrafikk mellom de siktede i narkosaken. Blant annet skal de ha jaktet på en person som var oppført som «Daja» (albansk: onkel) på en telefonliste. Han skal ha vært i kontakt med siktede i saken forut for en overlevering av kokain. 39-åringen fra malerbransjen skal være mannen utpekt som «Daja».

Telefonen som kobles til «Daja» ble funnet utenfor en bolig under ransaking. 39-åringen skal i avhør ha erkjent at det var hans telefon.

Han ble fengslet i saken i midten av juni. Samme mann er tiltalt for hvitvasking av syv millioner kroner for firmaer som ønsket å skjule svart arbeid. Pengene skal ha vært overført 39-åringens bankkontoer fra ulike malerfirmaer for deretter å ha blitt tatt ut kontant og levert tilbake til malerfirmaene. I tillegg er han tiltalt for hallikvirksomhet.

Politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos mener denne narkosaken berører grenseområdet mellom hvit og svart økonomi. Larsen, Håkon Mosvold

Økonomiske spor

Flere av de første narkofengslingene ble behandlet for lukkede dører, og kjennelsene ble lenge forbudt gjengitt offentlig. Enkelte har i perioder sittet fengslet med brev— og besøksforbud, og har vært isolert fra hverandre.

Les også

Startet firma for å vaske penger

Etterforskningen fortsetter med blant annet å følge økonomiske spor, opplyser politiadvokat Richard Beck Pedersen. Han bekrefter at det er flere mistenkte i saken.En annen av de narkosiktede oppgir som yrke at han «jobber svart som maler».

Internasjonal liga

Noen av de siktede skal ha sendt store summer til utlandet. I enkelte tilfeller dreier det seg om flere millioner kroner.

Oslo tingrett har i flere fengslingskjennelser i narkosaken slått fast at de siktede "antas å være del av et grenseoverskridende kriminelt nettverk" med mange involverte. Retten mener gruppen står bak innførsel og salg av betydelige mengder narkotika over lang tid.

— Dette er et stort beslag, og det er ingen tvil om at vi i denne saken også berører grenseområdene mellom hvit og svart økonomi, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen.

Seksjon for organisert kriminalitet ved Kripos etterforsker saken, som trolig også vil innebære etterforskning over landegrensene, blant annet i Albania.

Tatt på fersken

Det var 1. november i fjor politiet gikk til aksjon i forbindelse med en overlevering av 11 kilo kokain i en ryggsekk. Tre menn ble tatt etter at narkotikaen ble hentet ut fra en leilighet på Romsås i Oslo der noen av de pågrepne bodde. Da hadde politiet holdt leiligheten under oppsikt i flere måneder, og omfattende spaning lå bak aksjonene i fjor høst.

En bolig på Romsås skal ha blitt holdt under oppsikt i flere måneder før de narkosiktede ble tatt på fersken i fjor høst. Leiligheten skal være leid under en falsk bulgarsk identitet. Ørn E. Borgen

Ransaking av blant annet to leiligheter på Romsås ga resultater. De to adressene skal ha blitt brukt som henholdsvis bolig og narkolager. Tilsammen er det beslaglagt 16 kilo kokain og 90 kilo hasj med en gateverdi på rundt 20 millioner kroner i sakskomplekset. Siden er ytterligere seks personer fengslet. To er siden løslatt, men er fortsatt siktet. Det skal være flere siktede i saken som ikke er pågrepet. Bare noen av de siktede er knyttet til hele beslaget.

Ikke overrasket

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen ved Oslo politistrikt leder etterforskningen av de kriminelle malernettverkene. Vi konfronterer ham med at minst én med tilknytning til tre malernettverk nå er narkosiktet.

— Jeg er ikke overrasket over at det er sammenfall i persongalleri i en narkotikasak og personer vi etterforsker knyttet til arbeidskriminalitet. Vi har tidlig i vår etterforskning sett at det er et stort, svart utbytte fra svart arbeid som hvitvaskes gjennom fiktive firmaer. Vi har stilt spørsmål om hvor disse pengene har tatt veien. Det blir derfor enda tydeligere for politiet at vi må følge pengesporet i slike saker, selv om det er et tidkrevende arbeid, sier Meeg-Bentzen.

Handlet med Albania

Blant de siktede er også en 50 åring fra Oppland. Han er nå løslatt fra varetekt. 50-åringen har drevet flere selskaper, blant annet med tilknytning til Albania.

— Politiet har valgt å løslate ham og det mener jeg tilkjennegir politiets syn på mistankene mot min klient. Han vil søke om erstatning når denne saken er avgjort, sier advokat Karen Forbrigd.

Vasket penger i flere nettverk

Den 39 år gamle narkosiktede er tiltalt for heleri av syv millioner kroner. Et av firmaene han skal ha hvitvasket penger for, er Aktiv Maler Service, som pusset opp Skattedirektoratet.

Les også

Skattesiktet på offentlige bygg sentral i kriminelt nettverk

Blant annet skal 39-åringen fått overført 750.000 fra Aktiv Maler Service, hvor innehaveren er tiltalt for hvitvasking av 28 millioner kroner. Aftenposten avslørt i slutten av mars at Aktiv Maler Service AS pusset opp lokalene til Skattedirektoratet til tross for at selskapet var i søkelyset for hvitvasking.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen etterforsker malernettverkene. Han er ikke overrasket over narkosiktelsen. Junge, Heiko

39-åringen ble siktet for heleri allerede i 2012. Det er koblinger til flere personer som er siktet i andre nettverk, blant annet Zvonko-nettverket der det er hvitvasket over 40 millioner kroner.

I tillegg er 39-åringen tiltalt for hallikvirksomhet. Politiet har tatt heftelser i 39-åringens verdier, og har tatt beslag i hans to pass. I Oslo tingrett er han tidligere voldsdømt to ganger.

A-gjengmedlem dukket opp

Da politiet for to år siden gjennomførte ransaking i leiligheten til 39-åringen, dukket et beryktet medlem av A-gjengen opp på stedet. Alarmen gikk da etterforskerne skjønte hvem de hadde med å gjøre, en 33-åring med særdeles voldelig bakgrunn. Etterforskerne måtte tilkalle forsterkninger før de fortsatte ransakingen hos 39-åringen i 2012.

I 2001 hadde 33-åringen fra A-gjengen avfyrt to skudd under en flukt fra politiet. Han er også dømt for en rekke andre tilfeller av skyting, grov vold, trusler og kidnapping. Han har i likhet med 39-åringen albansk/makedonsk bakgrunn. 33-åringen har også vært innblandet i interne gjengoppgjør.

Den narkosiktede 39-åringen har sittet i varetekt siden midten av juni. Han ble fengslet på nytt fredag 1. august i år med brev— og besøksforbud samt isolasjon i forhold til de andre siktede. Han er mistenkt for å være knyttet til distribusjon av et større kvantum narkotika. Fengslingen ble anket til lagmannsretten, men anken er forkastet.

Ni av de siktede i saken

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. NORGE

  Fant 150 kilo cannabis skjult i plankehaug

 3. NORGE

  14 personer siktet etter rekordbeslag av narkotika

 4. NORGE

  Dette er narkogjengene varsleren mener får operere fritt i Bergen

 5. NORGE

  Liga var etterlyst for hvitvasking av 12 millioner. Så ble en av mennene tatt for å ha stjålet seks øl.

 6. NORGE

  Høyskolelektor tatt med 900 gram amfetamin og flere stjålne våpen