Norge

Hareide freder Solberg, men ikke i fire år

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at en Høyre- og Frp-regjering ikke vil bli fredet i fire år, selv om han ikke vil felle en slik regjering rett etter valget.

KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

 • NTB

Gitt at det blir borgerlig flertall og statsminister Erna Solberg (H) foretrekker å fortsette i regjering med Frp, blir det uten noen som helst form for avtale som gjør KrF til et støtteparti, slår Hareide fast overfor Vårt Land.

Men det betyr ikke at KrF aktivt vil bidra til en blåblå avgang valgnatten.

– Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sier KrF-lederen.

Solberg: Viktig avklaring

Statsminister Erna Solberg (H) er glad for avklaringen fra KrF-lederen.

– Jeg tror det er viktig at det ikke blir usikkerhet om at en stemme til KrF vil bli brukt til å innsette en rødgrønn regjering. Mange kommentatorer har gitt inntrykk av at KrF har vært nærmere Arbeiderpartiet enn slik jeg har opplevd det, sier hun til NTB.

Statminister Erna Solberg. Junge, Heiko / NTB scanpix

Støre: En stemme på KrF er en stemme på Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke felle dagens regjering rett etter valget. Da er en stemme til KrF en stemme på Frp i regjering, sier Ap-leder Støre. 

Etter en langvarig flørt mellom Ap og KrF er det ettertrykkelig slutt på romanseryktene, konkluderer Dagbladet. Overfor avisen slår Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at Hareide nå har valgt side.

– Dette betyr at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering. Det gjør valget veldig klart, de som ønsker en ny regjering uten Frp og Høyre, må stemme på Arbeiderpartiet, sier Støre.

Det var i et intervju med Vårt Land torsdag at KrF-lederen slo fast at han ikke vil felle dagens regjering rett etter valget. Hareide understreket imidlertid at det er uaktuelt å inngå en ny samarbeidsavtale og la til at Høyre- og Frp-regjeringen ikke forblir fredet i fire år.

På spørsmål om hvor lenge han vil frede Fremskrittspartiet i regjering, sier Hareide at det er opp til den politikken en slik regjering vil legge frem.

– Hvis de åpner Lofoten og Vesterålen, freder vi ingen. Selv om det ikke har vært oppe i den nye stortingsgruppa, kan jeg ikke tenke meg at vi vil støtte det. Vi gir ingen borgerlige garantier for fire år, sier Hareide.

KrF-lederen sier at partiet er beredt til å forhandle om et statsbudsjett med en Høyre-Frp-regjering dersom de blir invitert. Her vil KrF holde igjen på skattelettelser og unngå kutt i sosiale ytelser og bistandsbudsjettet. Hareide peker videre på kampen mot sorteringssamfunnet og klima som viktige KrF-saker.

 1. Les også

  Siste partimåling før valget viser at taktiske velgere løfter Venstre | Harald Stanghelle

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Statsbudsjettet
 3. Erna Solberg
 4. Knut Arild Hareide
 5. Lofoten
 6. Klima

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.