Norge

Her skapte protestvalg lokale politiske jordskjelv

Senterpartiet fikk hele 72,1 prosent av stemmene i Andøy kommune. Flere andre steder gjorde lokale konflikter og protester mot sentralisering enorme valgutslag.

Stortingsflertallet har bestemt at Andøya flystasjon skal legges ned når forsvarets P-3 Orion-fly fases ut. Men lokalsamfunnet nekter å godta avgjørelsen og har nå svart i form av årets valgresultat.
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist

Senterpartiet innkasserte det massive velgerskredet i Nordlands-kommunen rundt striden om nedleggelsen av Andøya flystasjon. Ved forrige stortingsvalg fikk partiet bare 8,4 prosent av stemmene i kommunen.

Bare SV og Rødt fikk en liten økning i Andøy, mens alle de andre partiene ble kraftig krympet i velgeroppslutning.

– Dette er nesten nordkoreanske tilstander, sa Avisa Nordlands politiske kommentator Stein Sneve om resultatene til NRK.

Protestaksjonen for å bevare Andøya flystasjon ga tidenes økning i valgresultatet for Senterpartiet i Andøy kommune i Nordland.
 • Les også: Her er Stortinget 2017–2021

Valgforsker og statsviter Marcus Buch uttaler til NRK at han ikke kan huske om det tidligere har skjedd at et politisk parti har gått så mye frem på et valg.

– Dette er et protestvalg. Andøya-saken har en sammenheng med resultatet, fastslår Andøy-ordfører Jonni H. Solsvik overfor TV 2.

Protestvalg for sykehus

I Alta, Finnmarks mest folkerike kommune, gjorde Frp og Sp et brakvalg med henholdsvis 32,7 og 14,2 prosent av stemmene. Det gjør at det tidligere så Ap-dominerte stedet er blitt landets sterkeste Frp-kommune når det gjelder fordeling av stortingsvalgsstemmene.

Herøy i Sylvi Listhaugs hjemfylke Møre og Romsdal er nest største Frp-kommune med 31,8 prosent.

I Alta sitter Ap ribbet tilbake, og partiet har fått mer enn halvert sin støtte blant velgerne.

Aksjonsleder Frank Johnny Nilsen fikk med seg halve Alta i marsjen for lokalsykehus i august.

Årsaken er først og fremst proteststemmer etter strid rundt sykehusplasseringen i Finnmark. I dag er det sykehus i Hammerfest og Kirkenes. Altaværingene har kjempet inn innbitt kamp for å få et akuttsykehus også til Alta. De nekter plent å måtte kjøre eller bli fraktet 14 mil til sykehuset i Hammerfest.

Nå blir Bengt Rune Strifeldt (Frp) stortingsrepresentant etter at velgerne i Alta har gjort ham til en valgvinner på hjemmebane.

– Stemningen i Alta snudde for oss da partileder Siv Jensen gikk ut og bekreftet at Frp vil stemme ja til Venstres forslag om timeout og utredning av sykehusstrukturen i Finnmark. Vanlige folk i Alta så at vi sloss for dem, og det på en troverdig måte, sier Strifeldt til Altaposten.

Sp-seier på sykehusstrid i Telemark

Også i Tinn kommune i Telemark har det vært folkeopprør etter at Rjukan sykehus ble vedtatt nedlagt av Helse Sør Øst og regjeringen.

Sp har innkassert stemmer på bekostning av nesten alle andre partier, og får 38,3 prosent av velgeroppslutningen i den gamle Ap-bastionen. Fremgangen til Sp er hele 28,8 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg.

Ap gikk mest tilbake, mens både Frp og Høyre også gjorde dårlige valg. Frps lokallag er blitt lagt ned i kjølvannet av sykehusstriden.

Helikopter-strid i Bardu og Målselv

Forsvarskommunen Bardu i Indre Troms er et annet sted der Sp bykser frem under årets stortingsvalg. Valgresultatene viser at Sp er valgets desiderte vinner med 35,7 prosent av stemmene – opp 23,1 prosentpoeng i oppslutning. I nabokommiunen Målselv var oppslutningen enda større for Sp: 41,7 prosent - opp 27,8 prosent.

Befolkningen har tydeligvis sett partiet som sin viktigste støttespiller for å bevare en av Forsvarets helikopterbaser i Målselv. Hæravdelingene som bruker helikopterne er hovedsaklig plassert i Bardu.

Sp gjør tidenes valg i Sogn og Fjordane

Også i Sogn og Fjordane har velgerne gått mann av huse for å protestere mot det de oppfatter som sentralisering. Det har endt med solid støtte for Sp.

– Dette er tidenes stortingsvalg og helt utrolig, sier tidligere partileder Liv Signe Navarsete til Bergens Tidende om valgresultatet på over 28 prosent.

Listetoppen for Sp i fylket var veldig spent like før de første resultatene for Sogndal kom mandag kveld: De viste en prognose på 32,5 prosent velgeroppslutning i kommunen.

– Vi har gjort en fantastisk god valgkamp, og med dette har befolkningen tydelig sagt at de er lei av regjeringens sentralisering, sa hun til avisen.

Les mer om

 1. Stortingsvalg
 2. Andøy
 3. Sogn og Fjordane
 4. Bardu
 5. Alta
 6. Sentralisering
 7. Finnmark