Unge trener seg til benskjørhet

Mange unge kvinnelige idrettsutøvere lider av benskjørhet, og har skjeletter som hos kvinner på over 70 år. Det avsløres i en ny undersøkelse.

Oppsiktsvekkende.I et gigantprosjekt hvor 900 kvinnelige landslagsutøvere i alderen 13-39 år deltar, kartlegges forekomsten av spiseforstyrrelser, menstruasjonsforstyrrelser og benskjørhet. Prosjektet er ikke avsluttet, men allerede nå er det avdekket urovekkende forhold.-Jeg kan bekrefte at vi hittil har registrert noen unge jenter med benskjørhet. Disse utøverne er alle i begynnelsen av 20-årene, sier professor Jorunn Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole (NIH).Hun står bak prosjektet sammen med doktorgradsstipendiat Monica Klungland Torstveit.Det er oppsiktsvekkende at utøvere som skal være blant landets sunneste mennesker, utvikler slike sykdommer.

Tar blodprøver

Forskere har lenge påpekt sammenhengen mellom hard trening og uregelmessig menstruasjon. Nå skal Sundgot Borgen og Torstveit finne ut om jenter som trener hardt, mister mensen og ikke har et godt nok kosthold, står i faresonen for også å utvikle benskjørhet i ung alder.-Det vi har sett så langt, er at flere unge jenter som mister menstruasjonen og som har et mangelfullt sammensatt kosthold, også mister produksjonen av østrogen. Da brytes skjelettet ned på lik linje med kvinner som er kommet i overgangsalderen, forklarer Torstveit. Hvor mange jenter som til syvende og sist får diagnosen, kan ikke de to forskerne si før prosjektet er ferdig.Prosjektet består av tre deler; en spørreundersøkelse, måling av benmasse ved Volvat medisinske senter og samtaler på bakgrunn av de to foregående undersøkelsene. Utøvere som sendes til Volvat, er plukket ut etter spørreundersøkelsen. På Volvat tas også blodprøver for å sjekke hormoner og benmarkører (oppbygging og nedbryting av ben).

-Denne typen forskning er gjort tidligere bare på pasienter med anoreksi. Når man driver idrett på landslagsnivå, forventes det at utøverne har en ekstrem god benmasse. Det finner vi heldigvis på de fleste av jentene, men noen har altså for lav benmasse, noen så lav at det er sykelig, sier Sundgot Borgen.Hun påpeker at dårlig benmasse blant unge jenter kan være genetisk betinget.-Hvis vi finner en utøver som har et restriktivt matinntak og mister mensen, så må denne jenta få beskjed om at hun er i faresonen, og at hun kan utvikle benskjørhet. Oppdager vi lav benmasse hos en ung jente, kan vi forebygge, men oppdages det når jentene blir eldre, er det vanskeligere å gjøre noe med, bemerker Torstveit.

Mister mensen

Hun forteller at det i enkelte idrettsmiljøer er slik at de ikke tror de trener hardt nok, eller at de spiser for mye hvis de ikke mister mensen.-Veldig mange utøvere sier "gud så deilig, jeg har ikke mensen, jeg trenger ikke mensen". Men det er helt forferdelig, sier Torstveit.-Har vi ikke å gjøre med en syk idrett når unge jenter får benskjørhet?-Nei, det er ikke tegn på en syk idrettskultur. Jentene kan trene så mye de vil bare de spiser tilstrekkelig og riktig, fremholder Sundgot Borgen.De to kvinnene driver nybrottsarbeid også i internasjonal sammenheng.Jorunn Sundgot Borgen mener dette er en forskning som samfunnet, også utenom idrettsmiljøet, kan dra nytte av.-For utvikling av benskjørhet gjelder også jenter som trener på helsestudio, aerobics, går på stepmaskiner og ikke spiser i forhold til det de trener. Våre funn kan også hjelpe jenter som "bare" har spiseforstyrrelser.Hos jenter hvor det blir oppdaget benskjørhet, skreddersyr forskerne et behandlingsopplegg som gjør at utøveren vanligvis kan fortsette å utøve sin idrett og opprettholde treningsmengdene.