Norge

Enken dømt for drapet

Den 54-år gamle enken er kjent skyldig i drapet på ektemannen. Fagdommerne godkjenner kjennelsen.

Her på en parkeringsplass i Tranby nord for Drammen ble den utbrente BMWen funnet ved påsketider 2013.
  • Lene Li Dragland Frode Sætran Per Annar Holm

I to år og snart åtte måneder har hun sittet fengslet for en drap hun ble frikjent for i Drammen tingrett.

Tirsdag ettermiddag, 24. november, avgjorde juryen i Borgarting lagmannsrett skyldspørsmålet én gang for alle.

Juryen sa «ja» med mer enn seks stemmer, og 54-åringen er kjent skyldig i overlagt drap.

-Sa ikke ett ord

Flere ganger måtte lagdommer Agnar A. Nilsen jr. spørre om tiltalte hadde forstått juryens kjennelse. Dypt fortvilet satt hun med hodet i begge hender og gråt:

Til slutt sa dommeren: -Jeg legger til grunn at du har forstått kjennelsen.

Så ble retten hevet.

Sterkt preget

Først klokken 16 hadde den drapsdømte kvinnen snakket ferdig med sine forsvarere. De satt sammen på et bakrom. Hun var dypt rystet over kjennelsen. Med et trett smil tok hun farvel.

— Hennes reaksjon er sterk. Hun er knust og opplever kjennelsen som uvirkelig, sier forsvarer Hilde Marie Ims

I morgen venter en ny lang dag i retten med vitner, før straffeutmålingsprosedyre senere i uken.

Lang rettssak

Det er en spesiell sak som nå går i sin syvende uke her i sal M32 i Borgarting lagmannsrett.

Ved 14-tiden hadde juryen sittet sammen i over fire timer, og rettsbetjentene hadde enda ikke fått beskjed om at den hadde trukket noen konklusjon.

Jusen i saken er grei.

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre vant frem med sin indisiekjede som tilslutt gjorde at juryen fant den 54 år gamle enken skyldig i overlagt drap.

Aktor Trude Elisabeth Sparre fikk juryen med på at Frontline-direktør Per Gunnar Asheim ble dopet ned og tatt av dage med overlegg.Forsvare Anders Westeng og Hilde Marie Ims kjempet forgjeves for at samme jury skulle bli overbevist om at den kreftsyke 57-åringen tok sitt eget liv.

Juryen trakk seg tilbake litt før klokken 10 tirsdag, bestilte lunsj til klokken 11.30, men først klokken 15.10 ga de beskjed om at resultatet var klart.

Turbulent samliv

Den nå 54 år gamle seksbarnsmoren ble pågrepet 27. mars 2013 da Per Gunnar Asheim ble funnet død i hennes utbrente bil på en parkeringsplass i Tranby utenfor Drammen.

Ekteparet hadde levd et turbulent samliv, og sto nå midt oppe i en rettsprosess hvor barna deres for en periode ville ha havnet i fosterhjem på Vestlandet hos hans familie.

Les også:

Les også

Tranby-saken: - Jeg er veldig glad for at jeg ble trodd

Fant tekniske bevis

Det faktum at rettsmedisinerne hverken fant sot eller røyk i avdødes hals eller lunger kan tyde på at han alt var død før brannen staret.

På kjøkkenbenken hjemme hos ekteparet ble det funnet en kaffekvern med spor av de samme bedøvende stoffene som var i avdødes blod.

Endelig er det klart at kona kjøpte inn en kanne med diesel angivelig til en gressklipper og snøfreser, som begge gikk på bensin.

Ved samme anledning kjøpte hun også engangshansker.

-Tydelig sliten

Da lagdommer Agnar A. Nilsen jr. tirsdag morgen kom med sin rettsbelæring til juryen, var det en preget 54-åring som satt på tiltalebenken.

Med ansiktet skjult av sin høyre hånd støttet hun seg tungt på bordplaten bare timer før hun ville få høre juryens endelige «ja» eller «nei» til skyldspørsmålet.

-Snart to år og åtte måneder i varetekt har vært en enorm belastning. Hun er tydelig sliten, og vi har alle sett hvordan denne saken har gått inn på henne, sier forsvarer Hilde Marie Ims, som synes rettens administrator gikk for langt i å vektlegge momenter som talte i hennes klients disfavør.

Erkjenner mishandling

Det er slått fast ved dom at den psykiatriske sykepleieren både fysisk og psykisk mishandlet ektemannen og flere av barna gjennom en årrekke.

Dette har da også bare vært et mindre tema ved ankesaken her i lagmannsretten.

Men uansett om juryen svarer «ja» eller «nei» på spørsmålet om drap, skal lagmannsretten utmåle en straff for den grove mishandlingen hun alt har erkjent.

For dette fikk hun tre år og seks måneders fengsel i Drammen tingrett.

Kan få lovens strengeste straff

Når juryen nå har svart «ja» på spørsmålet om hun er skyldig i drap, og at dette skjedde med overlegg, vil trolig aktor Trude Elisabeth Sparre som i tingretten legge ned påstand om 21 års fengsel:

-Vi er fornøyd med at lagretten har fulgt vår argumentasjon. I tingretten var vi ikke like sikre på at det var de samme virkestoffene som ble funnet i avdødes kropp og i kaffekvernen, men jeg vil ikke spekulere i om dette ble utslagsgivende, sa statsadvokat Sparre etter at retten var hevet ved 15.30-tiden.

Fredag får vi svaret på hvilken fengselsstraff den polskfødte 54-åringen vil få.

Les også

Riksadvokaten anker Tranby-frifinnelse