Listhaug: Vil svarteliste ekstrem-imamer og hatpredikanter

Danmark innførte nylig en svarteliste over hatpredikanter. Nå vil Sylvi Listhaug (Frp) også nekte hatpredikanter og imamer med ekstreme holdninger å få komme inn i Norge.

Den danske innvandringsministeren Inger Støjberg har laget en svarteliste over hatpredikanter. Nå vil også Sylvi Listhaug vil nekte hatimamer innreise til Norge.

Danmark er det første landet i verden som har laget en svarteliste over hatpredikanter som ikke får innreisetillatelse.

Mandag gjestet Sylvi Listhaugs danske kollega, utlending-, integrerings- og boligminister Inger Støjberg, Norge. I tillegg til å studere norsk returpraksis av asylsøkere, diskuterte ministeren fra det danske partiet Venstre og Sylvi Listhaug innreiseforbud for imamer og predikanter med ekstreme meninger.

Inspirert av Danmark

– Jeg har latt meg inspirere av det Inger har innført der. Frp kommer til å jobbe for å få på plass en svarteliste med hatpredikanter som kommer med et budskap som er uforenlig med våre verdier og levesett, enten det er snakk om drap på jøder eller det er snakk om drap på grunn av ytringer eller andre ekstreme meninger som ikke hører hjemme i våre liberale samfunn, sier Listhaug til Aftenposten.

– Hva vil en slik svartelisting bety?

– Det vil bety at de som kommer på den ikke får innreisetillatelse til Norge. Vi ser på hvilke lovendringer som må til for å få dette til, svarer hun.

Danmark satte for tre måneder siden seks kjente islamistiske religiøse ledere, blant annet fra Saudi-Arabia og Syria, på listen over forkynnere som har fått innreiseforbud, foreløpig for to år. I tillegg er den omstridte amerikanske kristne pastoren Terry Jones ført opp på listen.

– Vi har en hatpredikantliste. Er du oppført på den og du kommer fra et land utenfor Europa, vil du bli nektet innreise til hele Europa, forklarer den danske ministeren Inger Støjberg.

Les også

Dansk minister tok med Listhaug på skrytetur til asylleir – nå har sjefen fått sparken etter trussel-avsløringer

Ytringsfrihet vs. hat

Hun opplyser at det var komplisert å få til en slik svarteliste.

– Det har vært hardt å få utarbeidet det juridiske grunnlaget for en slik liste. Det er klart at det er en diskusjon rundt ytringsfrihet på den ene siden og på den andresiden det å legge dansk jord åpen for hatpredikanter. Jeg mener det er naivt av oss å slippe hatpredikanter til på dansk jord, sier Støjberg.

I dag teller listen åtte religiøse forkynnere, syv av dem er muslimer.

– Omreisende i hat

Støjberg forteller at danske myndigheter nå løpende legger flere og flere navn til listen over imamer og prester som ikke får adgang til Danmark.

– Dette er omreisende hatpredikanter – de er omreisende i hat, og skal ikke få slippe til på dansk jord. Jeg er glad for at Norge lar seg inspirere. Vi er det første landet i verden som har en slik liste, men det vil glede meg mye hvis det kommer flere land etter fordi det vil helt klart styrke listen, sier den danske ministeren.

Svartelistet besøkte Norge

Blant predikantene på den danske listen er amerikanske Kamal El-Mekki, som blant annet støtter dødsstraff for folk som konverterer fra islam. Han har også uttrykt støtte til den ytterliggående islamistgruppen IS og sier at han aksepterer slaveri.

Høsten 2015 ble El-Mekki invitert til å holde et foredrag på en videregående skole i Oslo av organisasjonen Norges Unge Muslimer. Etter medieomtale besluttet organisasjonen å avlyse foredraget.

Også den canadiske predikanten Bilal Philips, som besøkte Norge som gjest hos organisasjonen Islam Net i 2010, står på listen over personer som er uønsket i Danmark.

  • Aftenposten har gjennom en rekke artikler sett på hvordan islam praktiseres her i landet: Islam i Norge
Danmark og Norge vil lære av hverandre når det gjelder å holde en mest mulig restriktiv innvandrings- og asylpolitikk. Mandag ble innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og hennes danske kollega Inger Støjberg vist rundt på utlendingsinternatet på Trandum.

Lærer returpraksis av Listhaug

Støjberg dro mandag til Trandum utlendingsinternat på Gardermoen sammen med den norske innvandrings- og integreringsministeren for å lære mer om hvordan Norge greier å returnere flere flyktninger og asylsøkere enn andre europeiske land.

– Det er verdt å fremheve den norske modellen for utsendelse. Norge ligger i front i Europa, sier Støjberg til NTB.

– Det er en meget effektiv utsendelsespolitikk, som jeg lar meg inspirere av, sier hun.

Nesten 3.000 sendt ut

Fram til juli i år har Politiets utlendingsenhet (PU) uttransportert 2.825 personer, en nedgang på 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge bladet Politiforum.

Det har blant annet ført til færre illegale flyktninger på Grønland i Oslo, ifølge politiet, som tok de to ministrene med på en guidet spasertur gjennom bydelen.

Antallet er bare en tredjedel av måltallet på 9.000, og fungerende PU-sjef Bjørn Pettersen sier til bladet at han ikke tror måltallet vil nås.

Norge er også blant de landene som sender flest barn tilbake til Afghanistan.