Sjekk hvilken mat som er klima-verstingen

Hva har sluppet ut mest klimagasser når det ligger på tallerkenen din - en oppdrettslaks, en biff eller en kreps?

Les også:

Halvparten av norske forbrukere er villige til å endre sine matvaner av hensyn til klimaet, viser en undersøkelse Teknologirådet har foretatt.

Men hvordan skal du vite hvilke matvarer som er klimavennlige, og hvilke som er verstingene?

Laks, biff eller kreps? Ifølge tabellen nederst i artikkelen, er oppdrettslaks det mest klimavennlige alternativet av de tre. Er krepsen burfanget, er den den desiderte verstingen.

Teknologirådet mener maten vi spiser bør merkes med hvor store CO2-utslipp den har forårsaket før det kommer på tallerkenen din.

Troverdig informasjon

I rapporten "Matens klimaspor", som ble overlevert til fiskeriminister Helga Pedersen onsdag, anbefaler Teknologirådet at utslipp fra mat kartlegges og merkes for å gi næring og forbrukere muligheten til å ta gode klimavalg.

— Både forbrukere og næringsaktører etterlyser troverdig informasjon om utslipp fra mat, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.

Fra jord og fjord til bord

Arbeid er allerede i gang for å få på plass en såkalt "best i klassen"-merking av forskjellige produkter, a la nøkkelhullmerkingen av produkter som er "sunne" sammenlignet med andre produkter i samme kategori.

— Men en ordning som merker produktet med utslipp fra jord til bord burde være et mål, fordi man da kan sammenligne på tvers av produkter, sier prosjektleder Kari Laumann i Teknologirådet.

Kunnskapshull

For å få en slik ordning på plass, kreves det imidlertid mer forskning og ny kunnskap, mener Laumann.

En biff er nemlig ikke bare en biff, og en tomat er ikke en tomat, når klimagassutslipp skal måles. For å ta noen eksempler:

Sterk vilje

— Å redusere forbruket av disesel på gården er ikke så veldig komplisert. Det er vanskeligere å vite hva man skal fore sauene med for å få dem til å fjerte mindre, sier bonde og fiskeriminister Helga Pedersen.

Hun sier Regjeringen vil jobbe videre både nasjonalt og internasjonalt for å få på plass en klimamerkeordning for mat.

— Målet må være å få til en internasjonal standard, men vi kan ikke bare sitte å toe hender. Vi må begynne et sted, og det er viktig at forbrukere som kjøper norske produkter får denne informasjonen, sier hun.

- Dette virker som et langt lerret å bleke - når tror du en slik ordning kan være på plass?

— Det tør jeg ikke spå, men det er en sterk vilje til å få til dette både i bransjen og i Regjeringen. Vi har fått til merking på andre områder før, så det er ingen grunn til at vi ikke skal få det til på klima også, selv om ordningen nok ikke er på plass i morgen, sier Pedersen.

Versting-krepsen

I mellomtiden må forbrukerne belage seg på å selv orientere seg i jungelen av tildels motstridende informasjon om hva som til en hver tid er det politisk korrekte å ha på middagsbordet.

Så: Laks, biff eller kreps? Sjekk tabellen under.

Kilde: Teknologirådet/ SIK