- Dette preger samfunnet vårt, men jeg vil ikke nå rope etter hvem som hadde ansvar

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen maner til ro etter dobbeltdrapet som ryster lokalsamfunnet i Kirkenes.

Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam ble drept natt til mandag.

Samtidig som teknikere fra Kripos tidlig i dag startet undersøkelser på åstedet etter dobbeltdrapet i Kirkenes i går, gikk politiet i Øst-Finnmark ut med identiteten til de drepte.

Det er 37 år gamle Pimsiri Songngam (37), opprinnelig fra Thailand, og hennes 12 år gamle sønn Petchngam.

Les også

Mor og sønn drept i Kirkenes - guttens stefar er siktet

Gift våren 2013

37-åringen kom til Norge i 2013, og giftet seg kort tid etter med den 59 år gamle mannen som nå ligger hardt skadet på Universitetssykhuset i Tromsø, og ble i går siktet for dobbeldrapet.

– Det er en stor tragedie.Og det er mest sannsynlig en lokal gjerningsmann, som også har overlevd. Han har også barn fra tidligere ekteskap - hele bildet er bare tragisk, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, til Aftenposten.

To barn fra før

Den drapssiktede 59-åringen har to voksne barn. Da barna var små, ble han karakterisert som en omsorgsfull og tilstedeværende far av en leder i oppvekstsektoren i Kirkenes.

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Motstridende om mulig forløp

Sør-Varanger tingrett har oppnevnt advokat Stein Rønning som 59-åringens forsvarer.

– Jeg er blitt lovet et sett av saksdokumentene senest onsdag formiddag. Politiet sier at de etterforsker bredt, og da er det min oppgave å påse at de gjør akkurat det. Min klient er siktet i saken, men man har ikke konkludert med at det er han som er gjerningsmannen, sier Rønning.

– Betyr det at du sier at det kan finnes en mulig dobbeltdrapsmann på frifot?

– Det betyr at politiet ikke har konkludert før etterforskningen er ferdig, og at de må holde alle eventualiteter åpne, sier Rønning.

Forsvareren sier at det er politiet som svarer på spørsmål omkring siktedes helsetilstand:

– Men siden han ikke er i stand til å meddele seg er det min oppgave å snakke med hans familie, sier Rønning.

På vei ut av ekteskapet

Frykt for samlivsbrudd kan ligge bak dobbeltdrapet i Kirkenes natt til mandag, meldte NRK mandag.

Den 37 år gamle kvinnen ville ut av ekteskapet med mannen som nå er siktet, bekreftet stasjonssjef ved Kirkenes politistasjon, Hans Møllebakken.

Kritiserer politiet

En nær venn av kvinnen sier til VG at han i forrige uke tok med den 37 år gamle kvinnen til krisesenteret, før de dro til politiet for å anmelde mannen for psykisk vold.

Der skal hun ha blitt avvist.

Hos politiet sist onsdag og fredag

Visepolitimester Morten Daae ved Finnmark politidistrikt sier at den avdøde 37-åringen var i kontakt med politiet i Kirkenes onsdag og fredag i forrige uke.

Onsdag fikk hun hjelp for å komme inn i leiligheten etter å ha mistet nøklene sine, men disse kom til rette mens politiet var der.

– Fredag kom hun til politistasjonen hvor hun ønsket å forsikre seg om at hennes egen og sønnens oppholdstillatelse var i orden selv om hun skulle bli skilt. Vi snakket også med Krisesenteret, som bekreftet at hun hadde fått plass der fra tirsdag denne uken, sier Daae.

– Fikk politiet noen opplysninger om at hun kunne være i fare?

– Nei, hun sa ingenting som tydet på at hun trengte beskyttelse. Tvert imot forsikret hun politiet om at hun ønsket å sove hjemme de siste nettene. Hun sa også at hun kunne overnatte hos venner.

– Gitt at hun og sønnen hennes ble skutt og drept kort tid etter - er det noe politiet kunne eller burde ha gjort annerledes?

– Vi har snakket med den erfarne politikvinnen som snakket med 37-åringen om de forvaltningsmessige forholdene. Når vi har samlet alle trådene vil vi forhåpentligvis kunne gi et godt svar på dette.

– Er det aktuelt å be Spesialenheten om å vurdere politiets vurderinger sist fredag?

– Ikke slik saken nå står, men selvsagt er dette noe vi vurderer fortløpende. Vi må ta en oppsummering når alle brikkene er kommet på plass, sier Daae.

59-åringen er ennå ikke avhørt. Når, og eventuelt om dette kan skje, er uvisst.

Spesialenheten avventer

Advokat Halvor Hjelm-Hansen leder Spesialenheten arbeid i Midt- og Nord-Norge.

Han sier at de avventer en eventuell henvendelse fra Finnmark politidistrikt:

– Vi har også mulighet for å gå inn i en sak på eget initiativ, men foreløpig er ikke dette aktuelt, sier Hjelm-Hansen.

– En venn av familien har i VG reist knallhard kritikk av det lokale politi og sagt at de nektet å motta en anmeldelse for psykisk mishandling?

– Vi er kjent med dette, men avventer foreløpig en eventuell henvendelse fra politidistriktet, sier Hjelm-Hansen.

Les også

Politiet i Finnmark: Vi må se om det var ting vi kunne gjort annerledes

Lys er satt ned foran huset i Kirkenes der mor og sønn (12) ble drept i en skyteepisode natt til mandag. Mannen til den drepte kvinnen er siktet for drapene og ligger hardt skadd på Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Stian Hansen / Finnmarken / NTB scanpix

Etterforsker bredt

Visepolitimester Daae sier at politiet går langt tilbake i tid for om mulig å finne motivet for dobbeltdrapet.

På ekteparets Facebook-profiler er det flere meldinger som kan tyde på problemer.

– Vi ser ikke bare isolert på det som skjedde natt til mandag, men går tilbake i tid i jakten på et mulig motiv. I denne fasen etterforsker vi bredt og samler inn så mye informasjon som mulig, sier Daae.

Reagerer på koblinger

Den siktede mannen skal også ha mistet jobben da Sydvaranger gruve gikk konkurs i november i fjor.

Pimsiri (37) og Petchngam Songngam (12) på et noe eldre foto.
Les også

Dobbeldrapet i Kirkenes: Hun ville ut av ekteskapet og flytte til krisesenter

Ordføreren har reagert på en del av opplysningene som er kommet frem i det som ser ut som forsøk på å forklare tragedien.

– Jeg vil ikke spekulere i ulike årsaker. At han mistet jobben i gruven blir koblet til dette. Å miste jobben betyr jo ikke at man blir drapsmann, sier Rafaelsen.

12-åringen var elev ved barneskolen i Kirkenes, og hans mor har tidligere jobbet der.

– Dette preger samfunnet vårt, men jeg vil ikke nå rope etter hvem som hadde ansvar. Jeg vil ikke være bombastisk, nå må vi ivareta de berørte og de som er her. Det er et lite samfunn, og vi har omtrent 50 statsborgere fra Thailand boende, i all hovedsak kvinner. De bidrar fint inn i lokalsamfunnet. Vi må beholde roen og støtte opp om dem som trenger det, sier Sør-Varanger-ordføreren.