Norge

Tippegevinst som varmet

Da Karl Erik Kvåle og kona Ann-Mari Skjærvold vant penger i tipping, var det en varmepumpe til 50 000 kroner som sto øverst på ønskelisten.

 • Roy Tommy Bråten

For ti år siden bygde familien Skjærvold/Kvåle hus i Hovin i Gauldal. De ble da rådet til å legge inn rør til vannbåren varme i gulvet. Helt frem til i mars i år ble 100 kvadratmeter gulvflate varmet opp ved hjelp av elektrisitet.Det var først da tippepengene var kommet inn på kontoen at familien bestemte seg for å investere i luft-til-vann-varmepumpe. At investeringen vil være lønnsom på sikt, er de ikke i tvil om. — Vi har til nå hatt et strømforbruk på cirka 25 000 kWh i året. Nå regner vi med å redusere forbruket til 15 000 kWh i året, sier Karl Erik Kvåle. Hva effekten av familiens nye investering til nå har utgjort i kroner og øre, er ennå for tidlig å si. Men Karl Erik synes det er en fordel at familien nå slipper å senke temperaturen når de er borte på dagtid. - Varmepumpen gir tre ganger tilbake det den bruker i strøm. Kun hvis gradestokken nærmer seg minus 20 grader, vil den gi det samme tilbake som den bruker, forklarer han.

Varmt på badet.

Innetemperaturen i huset på Hovin ligger på rundt 20 til 21 grader. - Når du er varm og god på beina, trenger det ellers ikke være så varmt. Vedovnen har ikke vært i bruk siden vi fikk luft til vann varmepumpe, sier Karl Erik. Det finnes ingen panelovner i huset på Hovin. Med unntak av tre soverom, er det varme i gulvet på alle rom. Barna Jørgen (10) og Lena (6) synes det er deilig å sette føttene på det varme badegulvet om morgenen. - Ungene bruker å legge seg på gulvet for å våkne. Det hender til og med at de sovner der, forteller pappa Karl Erik. Karl Erik har betonggulv med parkett.- Varmen sprer seg jevnere i betonggulv, mener han.En termostat registrerer til enhver tid temperaturen ute, for så å justere innetemperaturen. Du kan justere manuelt hvor varmt du ønsker å ha det i hvert rom.

Mer bevisst.

Svoger og rørlegger Per Olav Skjærvold har installert luft-til-vann-varmepumpen hos familien på Hovin. Han var selv tidlig ute med å varme opp huset sitt ved hjelp av jordvarme. Som rørlegger har han merket at folk som nå skal bygge nye er mer bevisste på hvilke oppvarmingskilder de ønsker.- Jeg bruker å anbefale folk å legge til rette for vannbåren varme, selv om de ikke tror de kommer til å bruke det med én gang, sier Skjærvold. Et alternativ for dem som ikke har tilrettelagt for vannbåren varme i gulvet, er å skaffe seg vannbåren radiatorvarme.- Det er enkelt å installere uten å gjøre for store inngrep i huset. Det eneste man må legge til rette for, er to rør i veggen, sier han. Salget av varmepumper har ifølge Enova vært på cirka 35 000 enheter både i 2004 og 2005. Enova venter at salget vil øke med mellom 10 og 20 prosent i år.

 1. Les også

  Spar penger på oppvarming

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Varm opp boligen mest mulig effektivt og rimelig. Bør du bytte ut panelovnen?

 2. BOLIG

  Eksperten svarer: Dette bør du vite om varmepumper

 3. BOLIG

  Vinter, varme og ventilasjon

 4. NORGE

  Alle sponser grønne boliger over strømregningen. Pengene bør komme flere til gode, mener huseierforening.

 5. BOLIG

  Slik kan du enkelt spare strømutgifter

 6. BOLIG

  TV-en har heis, mobilen forteller hvem som ringer på og snart produserer huset mer energi enn det bruker