Tippegevinst som varmet
Da Karl Erik Kvåle og kona Ann-Mari Skjærvold vant penger i tipping, var det en varmepumpe til 50 000 kroner som sto øverst på ønskelisten.
For ti år siden bygde familien Skjærvold/Kvåle hus i Hovin i Gauldal. De ble da rådet til å legge inn rør til vannbåren varme i gulvet. Helt frem til i mars i år ble 100 kvadratmeter gulvflate varmet opp ved hjelp av elektrisitet.Det var først da tippepengene var kommet inn på kontoen at familien bestemte seg for å investere i luft-til-vann-varmepumpe. At investeringen vil være lønnsom på sikt, er de ikke i tvil om. — Vi har til nå hatt et strømforbruk på cirka 25 000 kWh i året. Nå regner vi med å redusere forbruket til 15 000 kWh i året, sier Karl Erik Kvåle. Hva effekten av familiens nye investering til nå har utgjort i kroner og øre, er ennå for tidlig å si. Men Karl Erik synes det er en fordel at familien nå slipper å senke temperaturen når de er borte på dagtid. - Varmepumpen gir tre ganger tilbake det den bruker i strøm. Kun hvis gradestokken nærmer seg minus 20 grader, vil den gi det samme tilbake som den bruker, forklarer han.
Varmt på badet.
Innetemperaturen i huset på Hovin ligger på rundt 20 til 21 grader. - Når du er varm og god på beina, trenger det ellers ikke være så varmt. Vedovnen har ikke vært i bruk siden vi fikk luft til vann varmepumpe, sier Karl Erik. Det finnes ingen panelovner i huset på Hovin. Med unntak av tre soverom, er det varme i gulvet på alle rom. Barna Jørgen (10) og Lena (6) synes det er deilig å sette føttene på det varme badegulvet om morgenen. - Ungene bruker å legge seg på gulvet for å våkne. Det hender til og med at de sovner der, forteller pappa Karl Erik. Karl Erik har betonggulv med parkett.- Varmen sprer seg jevnere i betonggulv, mener han.En termostat registrerer til enhver tid temperaturen ute, for så å justere innetemperaturen. Du kan justere manuelt hvor varmt du ønsker å ha det i hvert rom.
Mer bevisst.
Svoger og rørlegger Per Olav Skjærvold har installert luft-til-vann-varmepumpen hos familien på Hovin. Han var selv tidlig ute med å varme opp huset sitt ved hjelp av jordvarme. Som rørlegger har han merket at folk som nå skal bygge nye er mer bevisste på hvilke oppvarmingskilder de ønsker.- Jeg bruker å anbefale folk å legge til rette for vannbåren varme, selv om de ikke tror de kommer til å bruke det med én gang, sier Skjærvold. Et alternativ for dem som ikke har tilrettelagt for vannbåren varme i gulvet, er å skaffe seg vannbåren radiatorvarme.- Det er enkelt å installere uten å gjøre for store inngrep i huset. Det eneste man må legge til rette for, er to rør i veggen, sier han. Salget av varmepumper har ifølge Enova vært på cirka 35 000 enheter både i 2004 og 2005. Enova venter at salget vil øke med mellom 10 og 20 prosent i år.