Stadig flere vil hyttetak med solceller

Rekordhøye strømpriser og et større miljøengasjement gjør at stadig flere hytteeiere velger å kle hyttetakene sine med solcellepanel. Over tid er det nemlig penger å spare.

Katrine Isaksen var aldri i tvil om at hun ønsket solcelleenergi på hyttetaket sitt på Hankø.
  • Arve Henriksen, redaktør i Hyttemagasinet

I oktober ble det satt strømrekord her til lands. Ifølge strømbørsen Nord Pool rundet strømprisen 1,43 kroner kilowattimen i snitt gjennom dagen både på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Dette, samt et stigende klimaengasjement blant oss nordmenn gjør at mange hytteeiere nå installerer solcelleanlegg på hyttetakene sine.

– Mange hytteeiere er lei høye regninger for strøm og nettleie på eiendom som brukes minimalt. Ved å installere solcellepaneler på taket reduseres de faste kostnadene for strøm og nettleie med ca. det samme som det koster å ha lånefinansierte solcellepaneler på taket, sier Andreas Thorsheim, gründer, medeier og daglig leder i Otovo.

Etter at fritidsboliger også ble med i støtteordningen fra Enova for tre år siden, så utgjør hyttemarkedet nå rundt syv prosent av det totale solcellesalget i Norge.

– I de store hyttekommunene, som Ringsaker, Flå og Ål, så utgjør solcelle på fritidsboliger nå 70 prosent av markedet, sier han. Dette vil bare øke i årene fremover, tror Thorsheim.

Samboeren min mente dette var helt dødfødt, han mente det ville ta lang tid før dette ville lønne seg. Men det var min hytte og mine penger, så jeg var aldri i tvil, sier hun, sier Katrine Isaksen.
Les også

Nå kan du få solcelletak som standard

Får støtte

– Hvis vi tenker oss et anlegg som koster 120.000 kroner å installere og med en strømpris på rundt 1.50 kroner kilowattimen, så vil det bety en besparelse på rundt 9000 kroner i året, litt avhengig av hvor hyttene ligger. Sjøhytter har ofte en enda bedre besparelse ettersom de har mer solrike forhold, sier Thorsheim.

Når de 120.000 kronene du har investert er ferdig nedbetalt har du gratis strøm deretter. Støtten du i tillegg får fra Enova for å montere gjør at du kommer enda billigere ut.

– Et normalt hytteanlegg ligger på 6000 watt, sier Thorsheim.

Katrine Isaksen er blant de som har byttet energikilde. 20 m² av hennes sørvendte hyttetak på Hankø er nå kledd med svarte solcellepaneler. Selv om investeringen kostet henne 300 000 kroner, har hun ikke angret en dag. Prislappen inkluderer også helikopterfrakt av solcellepanelet, ettersom hytta ikke har bilvei helt frem.

– Jeg har jobbet en del i utlandet og har sett at det brukes mye solceller til oppvarming i Sør-Europa. I tillegg er jeg også opptatt av å ta vare på miljøet. Etter at jeg fikk lagt inn vann kunne jeg bruke hytta mye mer og det var da tanken om solcellepaneler på taket begynte å modne, sier hun.

Les også

– Alle elektrikere som kan solceller er ute og skrur

Hun synes imidlertid det var et vanskelig marked å bevege seg inn i. Det var først etter at hun deltok på et informasjonsmøte i Østfold om bruk av solceller at det løsnet.

– Jeg skulle uansett gjøre noe med taket og da passet det bra. Samboeren min mente dette var helt dødfødt, han mente det ville ta lang tid før dette ville lønne seg. Men det var min hytte og mine penger, så jeg var aldri i tvil, sier hun.

20 m2 av det sørvendte hyttetak på Hankø er nå kledd med svarte solcellepaneler.

Bedre enn null rente

– Jeg var opptatt av at solcellene måtte gå i ett med takplatene på hytta. Derfor valgte jeg svarte solcellepaneler. Det var også viktig for meg at disse platene ikke skulle være til sjenanse for andre, sier hun.

Solcelletaket ble installert i 2019, og yter 6000 watt. I dag betaler hun ikke en krone i hverken strøm eller nettleie. All strømmen hun produserer som hun selv ikke bruker, selges videre ut i markedet.

– For meg var dette en investering. I stedet for å sette disse pengene på en bankkonto uten særlig rente, synes jeg dette var en bedre investering. Dessuten gjør jeg noe for miljøet, sier hun.

Ettersom Hankø ikke er det mest snørike stedet i Norge, produserer solcelletaket strøm mye lenger av året enn eksempelvis hytter på fjellet.

– Det er allerede flere hyttenaboer som har vært bortom av ren nysgjerrighet, jeg tror derfor det er mange som kommer til å investere i solcelleteknologi de kommende årene, sier hun.

Litt vest for Geilo, i Ustedalen, har Anders Rytter gjort det samme på hans families hytte fra 1913. Det sørvendte taket består nå av 20 solcellepaneler, som samlet yter 7,9 watt. Det betalte han 110 000 kroner for, i tillegg fikk han tilskudd på 17.000 kroner fra Enova.

Les også

Installerte 94 gigawatt i 2021: Vindbransjens nest beste år

– Med vår avtale med strømselskapet sparer vi et sted mellom 8000 til 9000 kroner i året, sier han.

De selger nemlig all overproduksjon av strøm de selv ikke bruker, tilbake til kraftmarkedet.

– Når du skal installere solcellepaneler, så er ikke poenget hvor mye strøm hytta selv trenger. Vi bruker ikke mer enn rundt 2000 kilowattimer av det vi produserer. Anlegget vi har produserer rundt 7000 kilowattimer på ett år. Avtalen vi har med vårt strømselskap gjør at de kjøper inntil 5000 av de disse 7000, for 1,25 kroner pr. kilowattime, sier han.

I Ustedalen har Anders Rytter lagt 20 solcellepaneler på taket på hytta fra 1913.

Går automatisk

En egen vekselretter gjør at overgangen mellom når du bruker strøm fra solcelleanlegget og det tradisjonelle strømnettet går automatisk. I tillegg til gratis strøm slipper de også å betale nettleie og strømavgift.

Enn så lenge er det likevel uaktuelt å kutte den tradisjonelle strømforsyningen for godt.

– Hadde hytta ligget på de sørlige breddegrader, hvor solstrålingen er mer jevnt fordelt, hadde det vært et alternativ. Vinterstid er vi avhengig av å bruke tradisjonell strøm, sier han.

Ikke finnes det batteriløsninger som er kraftige nok til å lagre overskuddsstrømmen gjennom vinteren heller.

– Jeg brukte en av disse solenergikalkulatorene som finnes på nettet, hvor du bare kan taste inn adressen din. Da skjønte jeg at jeg kunne produsere mye egen strøm slik hytta lå til, sier han.

Les også

Høyre ønsker 20 ganger mer havvind enn regjeringen innen 2035

Solcellepaneler kan monteres på de fleste type tak, både nye og eldre hytter. Rytter har lenge vært nysgjerrig på alternative energikilder. Beslutningen om å gå for solcelleenergi på hytta tok han i vår.

–Jeg har alltid vært opptatt av miljø og energiløsninger. Denne beslutningen ble tatt ut fra en ren fornuftstankegang. Her i Norge har vi massevis av sørvendte takflater, som kan produsere strøm. Disse takflatene vil samtidig spare vannmagasinet våre, sier han.

Det sørvendte taket består nå av 20 solcellepaneler, som samlet yter 7,9 watt.

Samme teknologi

Solcellekraft AS er blant aktørene som nå leverer solcellepaneler utenpå tak, skråtak eller flate tak, samt takintegrerte solcellepaneler. Det betyr at panelene går i ett med eksisterende tak i stedet for å bli lagt oppå.

– Solceller på hyttetak er fortsatt ganske nytt, men det begynner å røre på seg. Vi har blant annet blitt kontaktet av utbyggere som ønsker å tilby solceller på tak i store hyttefelt. Spesielt i Hallingdal og Nore og Uvdal har dette blitt en trend, sier Jarle Sørås, faglig ansvarlig i Solcellekraft.

Han er også styreleder i Norsk solenergiforening.

I Norge er det vanlig med mindre solcelleanlegg på hytter, og disse er uavhengig av kraftnettet. De gamle solcellepanelene ble brukt til å få litt lys i hyttene. Etter hvert som standarden på hyttene har økte og flere har fått innlagt strøm er det også blitt mindre etterspørsel etter disse mindre solcelleanleggene. Men nå kommer takpanelene.

– Dette er i grunn samme type teknologi som norske hytteeiere var verdensledende å ta i bruk på 1970-tallet, bare at disse solcellepanelene er nesten ti ganger kraftigere, sier Sørås.