Norge får en million ekstra Moderna-doser. Gjenåpningen fremskyndes med to uker.

Alle voksne over 18 år vil være ferdigvaksinerte i midten av september. Gjenåpningen av Norge fremskyndes med to uker.

– Gjenåpningen av Norge fremskyndes med to uker, sier statsminister Erna Solberg (H).

Fredag morgen ble det kjent at Norge får tilgang på en million ekstra doser med Moderna-vaksinen. Årsaken er at Polen ikke lenger har behov for dosene.

Dosene kommer i tillegg til de 358.000 dosene Norge fikk i juli fra blant annet Litauen, Bulgaria og Romania. Med dette har Norge på kort tid fått over 1,3 millioner ekstra vaksinedoser. Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Med denne leveransen vil alle voksne over 18 år være ferdigvaksinerte i løpet av de to første ukene i september. Det betyr at Norge raskere kan gå tilbake til en mer normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg (H).

De ekstra vaksinedosene ankommer Norge neste uke. De vil så bli fordelt ut til kommunene uken etter. Det betyr at gjenåpningen av Norge fremskyndes med to uker.

– Vi blir ferdig med å sette dose to i midten av september. Det er noen uker tidligere enn planlagt, sier statsminister Erna Solberg.

Raskere gjenåpning

– Jo høyere andel av befolkningen som er fullvaksinert, jo raskere kan vi ta de siste stegene for å gjenåpne Norge. Vi vil da ha gjenåpning basert på en normal hverdag, men med høyere beredskap, sier statsminister Erna Solberg til VGTV.

Hun understreker at Norge ikke blir kvitt covid-19, men at vi kommer på et helt annet nivå når alle er fullvaksinert.

De ekstra dosene betyr også at beslutningen om å vaksinere barn ned i 12-årsalderen kan bli fremskyndet.

Regjeringen venter nå på faglige utredninger om konsekvensene av vaksinering av barn før den tar en endelig beslutning.

– Vi har allerede startet å vaksinere de under 18 år med underliggende sykdommer, sier Solberg til NTB.

Kommer neste uke

Assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm, sier at de ser det som stor fordel at befolkningen har høyest mulig beskyttelse for å unngå en mulig smitteøkning i høst.

Ifølge FHI fører de ekstra dosene at befolkningen vil bli fullvaksinert to til tre uker tidligere.

De ekstra dosene betyr at mange kommuner som tidligere ikke har mottatt Moderna-vaksiner, nå vil kunne bruke den. Det betyr igjen at flere av dem som fikk Pfizer-vaksinen som dose 1, nå vil få Moderna som 2. dose.

– Koronavaksinene fra Pfizer og Moderna er likeverdige, og det går helt fint å kombinere de to vaksinene til første og andre dose. Vaksinene er utviklet etter samme metode og er svært gode vaksiner når det gjelder både effekt og sikkerhet, sier Bukholm.

De nye koronavaksinedosene vil bli sendt kommunene i uke 34 og 35 sammen med dosene som allerede er planlagt distribuert. Det innebærer at kommunene vil totalt motta over 1 million doser i uke 34 og over 600.000 doser i uke 35, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ifølge FHI har Moderna-vaksinen i enkelte rapporter vist større beskyttelse mot deltavarianten enn andre koronavaksiner.

40 prosent fullvaksinert

I alt er nå 40 prosent av befolkningen fullvaksinert mot covid-19. Nesten syv av ti har fått første vaksinedose.

I alt har nå 3.756.885 nordmenn nå fått sin første dose av koronavaksinen. Det tilsvarer en andel på 69,7 prosent av befolkningen.

2.154.568 personer har fått andre dose, viser tall fra FHI fredag morgen.

For befolkningen over 18 år er andelen førstegangsvaksinerte 87,8 prosent, og 50,3 prosent er fullvaksinert.

Klokken 12.30 fredag skal helseminister Bent Høie (H) holde pressekonferanse om koronasituasjonen.