Norge

Del 4: Bilder av natur og vær

Ta bedre bilder av landskap, strender, fosser og solnedganger.

Foto: JIM TILLER

  • Anders Hagen

Landskap og fjell

  • Du står der og skuer utover Rhone-dalen, Hardangervidda eller Grand Canyon, setter på vidvinkellinse og lar det stå til. Den majestetiske naturen vil fanges opp av kameraet uansett. Slik er det sjelden. Ofte er det bedre å isolere ett område med en telefotolinse. Har du en slik kan du tenke på landskapsbildene som en historie med en begynnelse, en midt og en slutt. Finn forgrunn, bakgrunn og omgivelser, let etter "hovedrolleinnehaverne" og tenk kreativt. Er du flink kan du fange stemninger. Se etter hvor og hvordan lys og vær påvirker landskapet.

Skal du fotografere fjell og fjellkjeder er det viktig å huske på å få perspektiv på de riktige dimensjonene til fjellene. Ta gjerne bilder med en person i forgrunnen, for å etablere nærvær og følelse av skala, men dette kan gi et inntrykk av at fjellene er mindre enn de er.

For å få de til å se større ut, bruk zoom og inkluder et objekt midt mellom deg og fjellene, et tre eller en låve, for å gi perspektiv.

De beste fjellbildene får du like før solen står opp og like etter at den har gått ned: Da er lys og farger som regel i dramatisk spill.

Strender og kyst

Foto: Lier, Gunnar

  • Hvit sand, turkis hav og dyp blå himmel. Strender er vakre, og det er ingen kunst å snappe opp denne skjønnheten. Se etter gode utsiktspunkter der du kan følge strandlinjen med vidvinkel. Hvis det lar seg gjøre er det ofte virkningsfullt å ta seg opp i høyden og se stranden fra fugleperspektiv, da ser du ofte ting du ikke ser fra stranden. Bruk liten blenderåpning (eller beach-modus på kameraet ditt), slik at fokusdybden blir stor. Strender er veldig skarpe og lyse, og det gir sterke kontraster.

Dette kan lure kameraet til å gjengi strendene som grå, og mennesker blir bare til silhuetter. Gå ned på eksponeringstiden for å unngå dette, eller skyt med lavere ISO-verdi. Det beste er kanskje igjen å fotografere tidlig om morgenen eller rundt solnedgang. Da er lyset ikke så sterkt og solen kaster skygger som gir dybde i bildene.

Elver og fossefall

Foto: Lier, Gunnar

  • Elver kan være idylliske eller dramatiske, og er gode motiver. Dersom du vil fange bevegelsen i elven kan det være en ide å sette en langsom lukkertid, og la vannet blir uskarpt av bevegelsen. Til dette trenger du stativ, lav ISO-verdi, og lang lukkertid, gjerne så lenge som et sekund, avhengig av hvor fort elven beveger seg.

Du kan selvfølgelig bruke kort lukkertid og "fryse" vannet på vei ned fossen. Se etter spennende vinker. Fosser er dramatiske både rett nedenfra og ovenfra — men vær veldig forsiktig.

Skog og regnskog

Foto: Åserud, Lise

  • Det fungerer ofte dårlig å ta vidvinkelbilder i skogen. Bildene gror igjen, akkurat som bladverket rundt. Kikk etter detaljer, blomster med sterke farger, eller symmetriske blader. Skal du fotografere dyre— og fugleliv bør du ha et teleobjektiv (135 – 200 millimeter).

Lyset i skogen er vanskelig, ofte dunkelt, eller med sterke kontraster mellom lys og mørke. Stativ og høyere ISO-verdier kan gi bedre bilder i mørke forhold, men husk at høyere ISO fort gir mye bildestøy.

Det er ofte vått i skogen, og i hvert fall i regnskogen: Beskytt kamerautstyret ditt.

Undervannsfoto

Foto: BRIAN CASSEY

  • Hvis du bare skal snorkle en eneste gang i år, finnes det engangsundervannskameraer av pek-og-klikk-typen som gjør jobben helt OK, og sparer deg dyre kroner. Skal du oftere under vann finnes det kompakte kameraer som er vanntette, vanligvis ned til et par meter. Det finnes også undervannsdeksler for speilreflekskameraer som bekytter kamera og objektiv. En av disse løsningene er et must – forsøk ikke uten.

Undervannsfotografering er en tålmodighetsprøve. Fisk poserer sjelden, så vær villig til å vente til det gode motivet åpenbarer seg. Husk at vannet rundt deg fungerer som et filter som absorberer (rødt) lys, og at det fort blir mørkere jo dypere du går.

Været

Husk at solnedgangen ikke bare foregår på himmelen. Mange peker kameraet oppover, og glemmer å inkludere hva sollyset gjør med landskapet rundt. Få med forgrunnselementer som forteller om hvor du er, et fyr, en båt, kjæresten eller liknende. Husk at forgrunnsobjektene blir til silhuetter, så velg tydelige former: En båt er bedre fra siden enn forfra. Solnedganger blir nesten alltid bra, uavhengig av innstillingene på kameraet ditt, men husk å ikke foreta lysmåling med solen i objektivet. Pek på det lyseste området på himmelen ved siden av når du måler lyset.

Ikke legg bort kameraet når solen akkurat har gått ned. Lyset kan fortsette å spille på skyene med fantastiske farger.

  • Regn er trist på ferien, men det kan gi gode bilder. Regnet skaper dype, mettede farger, og det gir landskap og bygater med emnegen "glød". Dammer med regnvann kan bli kunstneriske motiver som speiler ditt egentlige motiv.

Noen ganger pøser det ned. Da kan det være smart å bruke en kort lukkertid (1/125 eller raskere) for å stoppe regndråpene i fotografiet, eller lang lukkertid (1/30 eller langsommere – husk stativ) for å gjøre regnet til diagonale streker som skjærer gjennom rammen .

Husk å beskytte kamerautstyret ditt i regnværet.