Store prisforskjeller på meglere

Over 14.000 kroner skilte den dyreste og den billigste megleren da Aftenposten Forbruker våren 2005 testet hva meglerne tar for å selge boligen din. Notar var dyrest, mens DnB Nor Eiendom var billigst.

Se hele prisoversikten her.

Skal du selge bolig, kan det være lurt å hente inn tilbud fra forskjellige meglere før du bestemmer deg, for å få oversikt over hva de forskjellige meglerne tar for jobben og hva du får for pengene. Men det kan være litt av en utfordring å skaffe seg oversikt i jungelen av provisjoner, gebyrer og vederlag.

Uoversiktlig

Da Aftenposten Forbruker skulle lage en oversikt over priser på melgertjenester, viste det seg at det var vanskeligere enn først antatt. Prisene varierer nemlig sterkt fra meglerkontor til meglerkontor, avhengig av objekt og hvor du befinner deg i landet. I tillegg setter meglerne opp prisene på forskjellige måter, slik at det er vanskelig å sammenligne hva du betaler for de ulike komponentene av tjenesten.

Les også: Dette betaler du for

— Det er viktig å få frem slik informasjon til kundene, for hvis er slik at for eksempel Notar tar best betalt, er det viktig å kunne vurdere om leverer bedre tjenste enn DnB Nor Eiendom, sier seksjonssef Magne Eek ved Forbrukerombudet.

— Jeg forstår at det er vanskelig å skaffe seg oversikt, men samtidig vet jeg heller ikke hvor enkelt det kan gjøres. Det er fri prissetting, så det er fritt frem hvordan du setter opp prisene bare det er ryddig nok, sier administrerende direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Aftenposten Forbruker tok i undersøkelsen utgangspunkt i en toroms leilighet sentralt i Oslo på cirka 50 kvadratmeter, med en pris på rundt 1,5 millioner kroner, og spurte hva de forskjellige meglerne ville ta for å selge denne. Med i oversikten er provisjon, etableringsgebyr, internettannonsering, to visninger, og takst. Kostnader til avisannonsering, eierskifteforsikring, dokumentavigift og en rekke gebyrer for innhenting av dokumentasjon må også påregnes, men dette er holdt utenfor i sammenligningen.

Store forskjeller

Ifølge oversikten tar Notar mest betalt for å selge boligen med 59.900 kroner, mens DnB Nor Eiendom er det rimeligste alternativet med 45.860 kroner. Hele 14040 kroner skilte de to melgerne.

Se hele oversikten her.

— For å være helt ærlig, har jeg ikke hatt inntrykk av at vi er billigst, og jeg må understreke at prisene våre varierer. Men to prosent er det vi tar i provisjon i snitt. Det er heller ikke viktig for oss å være billigst. Det som er viktig for forbrukerne, er prisen vi oppnår når vi selger boligen, sier markedssjef Rune Garborg i DnB Nor Eiendom.

En del av forklaringen på det store skillet, er at Notar ifølge informasjonssjef Eivind Rodem har oppgitt listepriser, altså utgangspunktet før man forhandler om prisen, mens DnB Nor Eiendoms markedssjef har oppgitt hva de i gjennomsnitt får i provisjon.

Aktiv Eiendom var nest dyrest, mens Exact Sentrum var nest billigst.

Prisen ikke viktigst

Finn Tveter advarer imidlertid mot å henge seg for mye opp i prisen når man skal bestemme seg for eiendomsmegler.

— Hvis du ser på det høyeste og det laveste tilbudet, så skiller det kanskje på mellom 10.000 og 20.000 kroner. Men hvis du får tak i riktig megler, som virkelig vil legge seg i selen for å få en så god pris som mulig for boligen din, vet vi med all mulig erfaring at 20.000 kroner fort blir peanuts, sier han.

Han råder boligselgerne til først å forhøre seg med naboer eller venner som nylig har solgt bolig om de var fornøyd med megleren de brukte. Siden bør man hente inn tilbud fra to til tre meglere med god lokalkunnskap, og spørre dem ut hva de har tenkt å gjøre og hvordan de skal få solgt leiligheten til best mulig pris. Når du har bestemt deg, er det viktig at du leser nøye gjennom oppdragsskjemaet. Her skal alle kostnader i forbindelse med boligsalget være oppført. På denne måten unngår du overraskelser når sluttregningen kommer.

Skal du selge bolig? Det kan være vanskelig å orientere seg i prisjungelen hos eiendomsmeglerne.