Ibsencognac til 40 000

Ibsenåret avslutter sterkt - med en egen supercognac som Hr. Ibsen selv trolig ville ha vært fornøyd med.

Prisen derimot — 39 500 kroner - hadde nok overrasket salige Ibsen.Men har du fått igjen på skatten og vil imponere vennekretsen med eksklusiv brand-vin, kan "Henrik Ibsen No. 1. Grande Champagne Cognac" absolutt være noe. Den er laget av det norske cognachuset Birkedal Hartmann.Kim Hartmann forteller til Aftenposten at deler av blandingen er hentet fra dråper som var i produksjon da Ibsen levde. Det vil si for drøyt 100 år siden. Ellers er det brukt 70 år og 50 år gammel cognac. Hartmann vedgår at prisen er litt som "vi døde vågner" av.- Men det er jo litt spesielt, da.

Kasse og karaffel.

Med i prisen på 39 500 kroner er også en spesiallaget designkasse og håndblåst spesialkaraffel.Den nye norske importøren Sven Hauge er så Ibsen-frelst at han rett og slett har døpt firmaet sitt "Rosmersholm" etter Ibsens drama fra 1886.- Hvem er målgruppen, bortsett fra Røkke-typer og andre med mye penger?- Vi tenker kanskje litt på politikere som vil vise frem det beste de har, sier Hauge.- Så du mener at dersom Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen - samfundets støtter, så å si, serverer denne til Vladimir Putin, så blir det et rungende ja til full norsk deltagelse i Stockmanfeltet?- Ja, ha, ha, sånn går det nok da . . .

Smaken.

Hvordan den smaker? Absolutt noe for kongsemner. Aftenposten har testet den opp imot verdens trolig aller beste cognac, Courvoisier Grande Champagne Paradis, og gir Ibsen 97 poeng ut av 100. Et lite trekk for noe grove trearomaer i midtpartiet. Ellers perfekt, med en ekstrem lang ettersmak som ble klokket til 5 minutter. Og den er altså å få på Polet.

Ikke billig, men desto bedre.