Foreldrene til Birgitte Tengs åpner for å droppe erstatningskravet mot fetteren

Foreldrene til Birgitte Tengs åpner for å droppe erstatningskravet mot fetteren dersom de blir overbevist om fetterens uskyld. Fetterens advokat reagerer på vilkårene som stilles.

Dersom det viser seg at mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs er skyldig, er foreldrene til Tengs villige til å frafalle erstatningskravet mot fetteren, som de trodde var gjerningsmannen de siste 26 årene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
  • NTB

Det skriver TV2.

Onsdag ble en mann i 50-årene pågrepet og siktet for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs på Karmøy i 1995. Pågripelsen kom som et resultat av at politiets Cold case-gruppe har gjort flere nye undersøkelser i den uoppklarte drapssaken.

Foreldrene til Birgitte Tengs' bistandsadvokat, Erik Lea, sier søndag til kanalen at foreldrene er forberedt på å frafalle erstatningskravet om de blir overbevist om fetterens uskyld.

– Mine klienter er i stand til bare å frafalle det kravet. Det er klart det blir aktuelt om han som nå er pågrepet for eksempel tilstår, og man blir sikker. Man opprettholder jo ikke et erstatningskrav mot en mann som er uskyldig, sier Lea.

– Trodd det var fetteren

Foreldrene har helt siden 1997 trodd at det var Birgittes jevnaldrende fetter som begikk drapet. Politiet pågrep og siktet fetteren. Han ble deretter dømt for drapet i tingretten og frikjent i lagmannsretten. Der ble han imidlertid dømt til å betale erstatning.

Til VG sier Lea at foreldrene er i sjokk og vantro etter at nyheten om pågripelsen kom onsdag.

– Etter hvert har det blitt bearbeidet, på den ene siden er de sjokk for de innser nå at de kanskje kan ha tatt feil, de har trodd det var fetteren i 26 år. Samtidig er de avventende for man vet for de vet ikke om det er den som er siktet, sier Lea.

Ønsker sluttstrek

Han sier videre at det foreldrene nå ønsker er at politiet har beviser og at de er 100 prosent sikre, samt en tilståelse fra mannen i 50-årene som sitter varetektsfengslet.

– Da kan de sette en sluttstrek, men det kan de ikke nå. Det er knalltøft for de vet ikke hva de skal tro, sier bistandsadvokaten.

Den siktede mannen, som er bosatt på Haugalandet i Rogaland, er også mistenkt for å ha drept 20 år gamle Tina Jørgensen i 2000. Han nekter straffskyld, men har ifølge politiet vist samarbeidsvilje. Han er nå varetektsfengslet i fire uker.

Mener fetteren har en god sak

Advokat Arvid Sjødin representerer fetteren til Birgitte Tengs. Han mener fetteren har en god sak for å få erstatningsdommen for drapet gjenopptatt uavhengig av hva familien hennes mener.

– Det er veldig uheldig at de i dag stiller de vilkårene for å droppe erstatningssøksmålet. Det synes vi er veldig oppsiktsvekkende, sier Sjødin til NTB.

Det er ikke sendt en formell begjæring om gjenopptagelse av erstatningsdommen ennå, men Sjødin sier de vil gjøre det.

– Uttalelsen har ingen betydning der. Det som har betydning i en slik sak er spørsmålet om det er noe nytt i saken og om det er behov for å endre dommen. Dette går på internasjonale konvensjoner, som gir oss medhold. Han har helt åpenbart en god sak, sier Sjødin.

Sjødin sier det ble stilt tilnærmet samme krav til sannsynlighet i erstatningssaken mot fetteren som i fengslingsmøtet der 50-åringen fredag ble varetektsfengslet for drapet.

– Den kjennelsen vil vi bruke i vår begjæring. Nå er det en annen som er siktet for samme sak, sier Sjødin.

Advokaten sier han har vært i kontakt med familien til fetteren gjennom helgen, og at de forteller at nyheten som kom på fredag var et stort sjokk.