Norge

Vi gambler for én mrd. på nett

Nordmenns pengespill på utenlandske nettsider har eksplodert. På få år er omsetningen økt fra et 400 millioner kroner til én milliard, ifølge Lotteritilsynets beregninger.

  • Jannicke Nilsen
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Konkurranse. Nordmenn legger stadig igjen mer penger hos utenlandske bookmakere på Internett. Lotteritilsynets foreløpige beregninger viser at nordmenn la igjen snaut én milliard kroner hos utenlandske nettsteder, som Centerbet og Unibet, i 2002. Til sammenligning kjøpte nordmenn Flax-lodd for snaut 800 millioner kroner, mens Lotto hadde en omsetning på 3,6 milliarder.Lotteritilsynet er bekymret over utviklingen. Tilsynet frykter at den økende pengestrømmen fra nordmenn til utenlandske spilloperatører, får konsekvenser for de legale norske spillene. I stedet for at norske formål nyter godt av spillernes innsatser, går disse pengene rett i lommen på utenlandske investorer.-Alle legale norske spill støtter frivillige eller humanitære formål. De utenlandske spillene støtter ingen samfunnsnyttige formål, de leverer ingenting tilbake til norske spillere, sier Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet.For første gang har Lotteritilsynet kartlagt hvor mange nordmenn som spiller over nettet. Blant personene som deltok i undersøkelsen, oppga fire prosent at de hadde spilt pengespill over nettet det siste året. Ytterligere fem prosent sier det er svært eller ganske sannsynlig at de vil komme til å gamble på nett i løpet av 2003.-I forhold til at pengespill på Internett ble kjent for nordmenn flest først for et par år siden, er dette en ekstremt rask vekst. Og det er ingenting som tyder på at veksten vil gå tilbake, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Få spiller for mye

Tallene betyr at det er relativt få nordmenn som spiller for skyhøye summer på utenlandske nettsteder.-Det er ikke oppsiktsvekkende. Tidligere sto ti prosent av Rikstoto-spillerne for det meste av omsetningen, forteller Hamar.De som spiller for mange penger, spiller også ofte. 13 prosent brukte et innsatsbeløp på 1000 kroner sist gang de spilte på nettet. 46 prosent spilte for mellom 100 og 249 kroner.-Dette er ganske mye mer enn en 30-kroners Lotto-kupong de fleste kjøper på Narvesen, kommenterer Hamar.Norsk Tipping har enerett til spillvirksomhet i Norge, mot at en viss andel går til gode formål. De føler konkurransen fra de utenlandske nettstedene.-Tallene sier oss at konkurransen om nordmenns innsatser på særlig sportsspill er blitt stor. Og de sier at vi er nødt til å bli enda bedre på nettspill, sier informasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping.Lotteritilsynet har ingen mulighet til å hindre norske spillere i å gamble på utenlandske nettsteder, så lenge de opererer fra servere i utlandet.-Det eneste vi kan gjøre er å stanse markedsføringen av nettsidene. Det har vi gjort flere ganger, sier Hamar.

Les også

  1. Bruker 3000 kroner i uken