Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene i Kongsberg

KONGSBERG (Aftenposten): Det er Espen Andersen Bråthen (37) som er siktet for å ha drept fem og skadet tre i Kongsberg. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det fremstår som en terrorhandling. Politiet ble tipset og hadde kontakt med gjerningsmannen flere ganger.

Dette bildet er fra en video han la ut på internett.

Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha drept fem personer onsdag kveld, under en kilometer fra barndomshjemmet sitt på Kongsberg.

Ifølge politiet har han erkjent forholdene.

Politiet har ikke tatt ut siktelse for terror mot Bråthen.

– Hvorvidt det er en terrorhandling, er noe etterforskningen skal avdekke. Foreløpig har vi grunnlag for en siktelse for drap, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen til NTB.

Hun sier han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør.

– Han har gitt en slags begrunnelse for det han gjorde, sier politiadvokaten.

Siktede er avhørt på nytt torsdag. Konklusjonen er at han skal underlegges full judisiell vurdering. Det sier siktedes forsvarer Fredrik Neumann til VG.

Judisiell vurdering er en rettslig undersøkelse basert på at mistenkte har symptomer på alvorlig psykisk lidelse. Hensikten er å avklare om siktede var i en psykisk tilstand som kan føre til straffefrihet.

Bråthen samtykker til varetektsfengsling, sier Neumann til TV 2.

Fant døde inne i bolighus

Like ved sin egen bolig, der han har bodd de siste to årene, skal han ha gått inn på en Coop Extra-butikk på Vestsiden på Kongsberg. Men ingen av drapene skjedde inne i denne butikken.

Politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen sier til Aftenposten at en død ble funnet inne i bolighus.

– Vi antar at han har tatt seg inn selv, sier hun.

Svane Mathiassen sier at ut fra hans forklaring var alle sammen tilfeldige ofre. Politiet ikke har opplysninger som tyder på noe annet.

Det er beslaglagt totalt tre våpen, og politiet mener det ble brukt både pil og bue og andre våpen under drapene. Politiet ønsker imidlertid ikke å gå ut med hva slags våpen det er.

De ønsker å gjennomføre avhør av vitner før vi går ut med det.

– Obduksjonene av de omkomne er ikke klare enda, men de vil da gi oss flere svar om hvilke våpen som har blitt brukt, sier Svane Mathiassen.

Tidslinje for hendelsene i Kongsberg

La igjen revolver og ble ilagt besøksforbud

Bråthen er dansk statsborger, men har bodd i byen i nesten hele sitt voksne liv.

Politiet har bekreftet at de kjente til gjerningspersonen fra før.

29. mai i fjor opptrådte han truende overfor sine egne foreldre. Han tok seg inn i huset deres og nektet å forlate det. Han skal ha kommet med trusler og lagt igjen en revolver på sofaen før han gikk.

Det fremgår av en dom fra Kongsberg og Eiker tingrett 23. juli i fjor.

Inngangen til Bråthens bolig er stengt av politiet.

Bråthen ble ilagt besøksforbud av politiet og fikk ikke ha noen form for kontakt med foreldrene i et halvt år.

Litt senere på sommeren ble det avholdt rettsmøte der Bråthen selv ikke møtte opp. Retten støttet politiets besøksforbud.

I 2012 ble han dømt til 60 dagers betinget fengsel for innbrudd og besittelse og bruk av hasj. Lignende forhold skal han ifølge dommen ha blitt dømt for tidligere, men det ligger lenger tilbake i tid.

Aftenposten har vært i kontakt med forsvarer Fredrik Neumann. Han ønsker ikke bekrefte siktedes identitet eller imøtegå opplysninger om Bråthens handlinger og bakgrunn.

Varslet politiet i 2017

Politiet bekreftet torsdag at Bråthen hadde konvertert til islam.

Aftenposten har fått tilgang til videoer fra en nedlagt Facebook-profil der Bråthen opptrådte under et annet navn.

I videoene som også skal ha vært videresendt som et bekymringstips til politiet i desember 2017, ser Bråthen inn i kameraet. Sakte sier han:

«Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her det dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Bær vitne til at jeg er muslim.»

Videoen er også publisert i en versjon der Bråthen snakker engelsk.

Barndomsvenn tipset politiet

Videoen gjorde en barndomsvenn av Bråthen så bekymret at han meldte fra til politiet. Vennen tror videoene i virkeligheten var et rop om hjelp.

– Det er frustrerende å tenke at jeg og flere andre har visst at han har vært en tikkende bombe. At det ikke finnes noe bedre hjelp å få, sier vennen til Aftenposten.

Han opplevde Bråthen som velfungerende, utadvendt og med mange venner i ungdomstiden. Fra sent i tenårene opplevde vennen Bråthen som mer ustabil, at han skjøv folk fra seg og at han var mye alene. Han mener gjerningsmannen burde blitt bedre fulgt opp av myndighetene.

– Jeg tror ikke han har gått rundt og planlagt å skade noen mennesker, men at han har hatt det så vondt at det måtte skje et eller annet.

Ifølge vennen ble Bråthen interessert i islam for ca. 10 år siden.

– Jeg tror ikke han har hatt noen inngående kunnskap om Islam. Jeg tror han plutselig bestemte seg for at dette var noe for ham.

Aftenposten har også sett dokumentasjon på at vennen varslet politiet. Han skrev følgende til en navngitt politiadvokat:

«Jeg har snakket med flere venner/bekjente og vi er flere som er svært bekymret/skremt over disse videoene og håper at han får hjelp snarest».

Politiet bekrefter at e-posten med tipset ble mottatt. Den ble videreformidlet til de som håndterer slike tips, opplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen.

PST-topp hadde ikke sett videoen

Arne Christian Haugstøyl er kontraterrorsjef i PST. Han hadde ikke hadde sett videoen før den dukket opp i pressen.

Det sier han da PST møter pressen torsdag. Han kan imidlertid ikke svare sikkert på om noen andre i PST har sett videoen før.

Bråthen har vært inn og ut av helsevesenet en periode. Det opplyser PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

PST har en liste med flere hundre navn de har fått lignende bekymringsmeldinger om. Å oppdage de som gjør handling av ord, er vanskelig, sier Haugstøyl.

PST har hatt «utfordringer» med å se at siktede kunne finne på å et slikt angrep, sier han.

Trente med slagvåpen i hagen. Flere besøk av politiet.

Ifølge naboer i Kongsberg har politiet vært hjemme hos Bråthen flere ganger. I fjor sommer rykket de ut med flere patruljer. Den ene gangen skal de ha truet med å ta seg inn i boligen, før Bråthen overga seg.

Bilder og meldinger naboen har sendt til andre i en chat som Aftenposten har sett, viser politi med hjelm i Bråthens hage.

Naboen så flere ganger at Bråthen trente kampsport med slagvåpen i hagen. I chatmeldingene omtales slagvåpnene som «en klubbe eller batong». Han omtaler kampsporttreningen som en «brutal slåssestil» og kjente behov for å holde seg unna Bråthen.

Også denne treningen og magefølelsen omtaler naboen i samtaler med andre.

Slik chattet en nabo med andre om den siktede.

De drepte og skadede