Båt funnet i Tokagjelet, tre personer er savnet

Politiet har funnet båten som trolig er blitt tatt av strømmen i Tokagjelet i Kvam. En kvinne og to menn er savnet.

Det er høy vannføring i elven.

Brannvesenet fikk melding om hendelsen klokken 21.30 søndag kveld. Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Hendelsen skjedde i 21-tiden.

– Det er veldig kraftig vannføring. Båten ble tatt av strømmen ned mot en demning. Etter demningen er det fritt fall ned i en foss, sa vaktkommandør Ronald Drotningsvik ved 110-sentralen vest til NTB.

Det dreier seg om en robåt med tre personer og en hund i. Nødetatene har ikke hatt kontakt med personene i båten.

Både politi og brannmannskaper var på stedet søndag kveld.

Til VG opplyser vaktkommandøren at det er funnet en åre i elven, og det gjør at redningsmannskapene er rimelig sikre på at båten har gått utfor fossen.

Mandag morgen opplyser han til Bergens Tidende at letingen gjennom natten har vært resultatløs, men at det blir et mer omfattende søk når det lysner.

Kvinne og menn

Innsatsleder Synnøve Malkenes i Vest politidistrikt opplyser ifølge NRK at de savnede er to menn og en kvinne.

– De har mest sannsynlig havnet utfor demningen i Tokagjelet og forsvunnet ned gjelet i fossen, sier Malkenes ifølge Bergensavisen.

Ifølge VG er de pårørende til de savnede varslet, og de blir ivaretatt. De savnede er norske, men ikke bosatt i området, skriver avisen.

Tåke og regn bidrar til å gjøre søket vanskelig.

Flere letemannskaper settes inn

Over 50 mannskaper søker etter de tre som er savnet.

– Vi må søke i dagslys der vi allerede har vært og gjør det både med hunder og folk til fots, sier politiets innsatsleder Atle Birkeland i Vest politidistrikt.

På spørsmål om hvor mange som har vært involvert i søket, svarer Birkeland at de passerte rundt 50 personer i løpet av natten.

– Og vi får inn flere mannskaper utover.

Røde Kors Hjelpekorps opplyser til NTB at de har satt inn båter og vannscooter i søket.

Helikopter måtte snu

– Også luftambulanse og redningshelikopter ble sendt mot stedet, men måtte senere snu på grunn av flyforholdene, opplyste operasjonsleder Stine Mjelde i Vest politidistrikt sent søndag kveld.

– Det er umulig å gå langs elven. Det er satt opp observasjonsposter på diverse broer nedover elven, sier vaktkommandør Drotningsvik.

Det er tåke og regn i området og vanskelige forhold for et søk på grunn av den høye vannføringen.

Politiets innsatsleder Atle Birkeland i Vest politidistrikt sier på en pressebriefing mandag morgen at søket fortsatt pågår, og at de fortsatt er i en redningsfase og venter på dagslyset.

– Det har vært vind og tåke og ikke flyvær for helikopter. Samtidig er det svært krevende terreng langs elven. Vi vurderer fortløpende søk med helikopter, sier Birkeland.

To fossefall

Tokagjelet ligger i Hardanger.

Politiet ber folk som ikke er en del av redningsaksjonen å holde seg unna elven og vannet.

Ifølge Bergensavisen er vaktkommandøren usikker på fossefallets høyde, men han anslår det til mellom 50 og 100 meter. Og etter et nytt elveparti kommer det enda en foss.