Norge

Fant «tapte»Baneheia-bevis

Rettsmedisinsk institutt hadde ikke destruert alle spor fra Baneheia-drapssaken likevel. 199 reagensrør med DNA-ekstrakter er funnet i en fryseboks.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Etter at Dagbladet skrev om drapssaken for tre uker siden har det vært en leteaksjon på instituttet. Først ble det hevdet at det ikke lenger fantes spor, men dette viste seg ikke å stemme.

Gjenopptakelseskommisjonen ble mandag informert om at store deler av DNA-materialet er intakt, skriver Dagbladet onsdag.

Tilsvarende ekstrakter ble analysert tidligere i år. Da fant man fullverdig DNA-profil av Jan Helge Andersen, men ingen spor av Viggo Kristiansen, som ble utpekt som hovedmannen under rettssaken.

— Blir besvart så raskt som mulig

Ifølge Dagbladet hadde Rettsmedisinsk institutt tidligere forsikret Gjenopptakelseskommisjonen om at det ikke fantes ytterligere bevismateriale tilgjengelig.

Instituttdirektør Olav Gunnar Ballo vil ikke kommentere korrespondansen med Gjenopptakelseskommisjonen, men sier henvendelsen er besvart «så raskt som praktisk mulig».

- Har fått nytt håp

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring, mens Andersen ble dømt til 19 års fengsel for å ha drept og voldtatt to jenter på åtte og ni år i Baneheia.

Kristiansens advokat sier klienten setter sin lit til at nye bevis kan frifinne ham.

– Viggo Kristiansen har fått nytt håp om at de sentrale DNA-prøvene vil underbygge hans påstander om at han ikke var på åstedet da småjentene ble skjendet og drept, sier advokat Sigurd J. Klomsæt.

Les også

  1. Hatgruppe mot Viggo Kristiansen

  2. – Bevisene i Baneheia-saken har forsvunnet