Norge

E6 stengt i Finnmark – Helsedirektoratet åpner for transitt gjennom Finland

E6 vest for Alta i Finnmark er stengt på grunn av rasfare. Eneste vei mellom fylket og resten av Norge lørdag kveld er gjennom Finland.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Politiet i Finnmark ga lørdag kveld beskjed om at de som kjører via Finland må i ti dagers karantene når de kommer tilbake til Norge.

Ifølge politiet var dette et pålegg fra Helsedirektoratet. Etter at Aftenposten tok kontakt med Helsedirektoratet, har man gjort om på beslutningen.

– Vi har gjort en revurdering av dette. Det betyr at de som nå må ta denne omkjøringen, de må ikke i karantene. Vi har formidlet dette til politiet, sier kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til Aftenposten.

Det er en av unntaksbestemmelsene i covid-19-forskriften som gjør dette mulig, nærmere bestemt § 6a første ledd bokstav a:

«Følgende personer er unntatt innreisekarantene i både arbeidstiden og fritiden: de som ankommer Norge gjennom et område med karanteneplikt etter vedlegg A uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med.»

Ruten gjennom Finland er 165 kilometer lenger enn E6 fra Alta til Troms. Det eneste problemet for dem som ønsker å komme seg mellom Troms og Finnmark på denne måten nå, er de finske grensevaktene på grensen ved Kivilompolon.

«Hvem som slipper igjennom Finland avgjøres fortsatt av finsk grensevakt», skriver politiet i Finnmark på Twitter.

Det er 175 kilometer å kjøre fra Alta til den finske grensestasjonen. Det kan kanskje være lurt å ringe finske myndigheter først for å få en avtale om grensepassering.

Politiet i Troms har offentliggjort disse telefonnummerne: + 358 295 420 100 (mandag- fredag kl.0800-1600) eller +358 295 412 510 (etter 16 på hverdager og i helgen).

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Helsedirektoratet
  3. Troms
  4. Finnmark
  5. E6