Lommemann-siktet erkjenner

56-åringen har vært taus siden han ble pågrepet.

Den Lommemann-siktede 56-åringen har hittil ikke ønsket å forklare seg. Nå innrømmer han befatning med saken.
  • Jostein Ihlebæk
  • Hans O. Torgersen

Bergens-mannen (56), som er siktet for 26 overgrep mot unge gutter i Lommemann-saken, forklarte seg fredag i fem timer for politiet. Dette er førtste gang han har vært i et formelt avhør etter at han ble pågrepet i januar.

Bergensmannens tidligere forsvarer, advokat Tor Erling Staff, rådet klienten sin til ikke å forklare seg for politiet. Men nå har det gått tre uker siden

til fordel for Gunhild Lærum. Og fredag ble han kjørt fra Ila fengsel til Kripos for å fortelle sin versjon av saken.

— Han erkjenner befatning med denne saken. Da sier jeg bevisst saken og ikke siktelsen. Jeg mener at siktelsen så langt ikke er riktig, sier advokat Lærum til Aftenposten.no.

— Hva betyr det?

— Jeg mener at deler av siktelsen ikke gjenspeiler det han har forklart seg om i dag.

Lærum understreker at klienten hennes ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet i forhold til siktelsen.

— Straffskyld i forhold til siktelsen har ikke vært tema ennå.

- Viktig begivenhet

— Dette er en viktig begivenhet i saken, siden han ikke har ønsket å stille i avhør tidligere. Jeg er glad for at han endelig har bestemt seg for å prate med oss, men det er for tidlig å si hva dette har å si for saken, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til Aftenposten.no.

Det er foreløpig ikke kjent hva den siktet har forklart i avhør. Da Aftenposten.no pratet med politiadvokaten hadde 56-åringen allerede sittet i avhør i fire timer.

Kile Berg opplyser at politiet har kontaktet Lærum og formidlet ønsket om at de ville prate med klienten.

— Det er ikke noe hemmelighet at vi hele tiden har hatt lyst til å prate med ham, sier hun.

Fredagens avhør kom som et resultat av samtaler Lærum har hatt med klienten sin.

Forsvarerskifte

Forsvarerskiftet kom trolig fordi Lærum var forsvarer for en overgrepsdømt lærer fra Nittedal, som 56-åringen fra Bergen har

Samtaler med den overgrepsdømte læreren i fengselet og besøk av en nær slektning skal ha ført til forsvarerskiftet.

I kjølvannet av skiftet ble raskt spekulert i om den Lommemannen-siktede ville skifte strategi, og begynne å forklare seg for politiet. Det har også vært spekulert i om mannen har planer om å tilstå deler av overgrepene. Mannen er siktet for overgrep mot 26 unge gutter. Men politiet tror han kan stå bak langt flere overgrep enn dette.

Fredagens avhør er trolig bare det første av mange, men det er ikke avtalt nye avhør ennå. I det første avhøret forklarte siktede seg fritt, og det blir nærmest som om han forteller livshistorien sin, i følge Lærum.