Og så kom koronaen. Aftenpostens beste bilder fra 2020.

Da mars kom, var først Wuhan-viruset og så korona i ferd med å bli en del av vokabularet vårt. Vinterferierende i Mellom-Europa kom hjem med smitte. Og plutselig gikk det fort. Midt i dette helt ekstraordinære året sto Aftenpostens fotografer. Dette er noen av de beste bildene fra 2020.

3. januar: «Hele Norge» tar farvel med Ari Behn da han bisettes fra Oslo domkirke 3. januar.
14. januar: Søndre Nordstrand muslimske senter er fylt med sørgende etter at en mann er drept i Prinsdal i Oslo.
24. januar: I regjeringen er det statsrådsskifter da Frp går ut av regjering 24. januar. Abid Raja etterfølger Trine Skei Grande.
21. februar: Utenfor Gamle Logen i Oslo stopper to busser. Ut strømmer soldater og befal som har vært stasjonert i Irak. Familie og venner tar imot dem etter måneder med adskillelse. Gledestårer renner fritt. Nina Hammer (23) fanges i sin søster Hailey Hammers (27) favn.
25. februar: På Svalbard har statsminister Erna Solberg med seg internasjonale statsledere til frødeponiet.
3. mars: Flyktninger fra Moria protesterer mot dårlige forhold. Politi med hjelm og skjold forsøker å jage dem tilbake til leiren.
4. mars: Koronaviruset er kommet til Norge. Som et av de første sykehusene i landet starter Bærum sykehus med drive-in-testing.
12. mars: Statsminister Erna Solberg møter i Beredskapsutvalget for biologiske hendelser sammen med blant andre helseminister Bent Høie.
12. mars: Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet setter sammen med regjeringen inn de sterkeste tiltakene de har tilgjengelig i fredstid. På «bakrommet» følger Aftenposten helsedirektøren frem til pressekonferansen.
12. mars: Helseminister Bent Høie stopper statsminister Erna Solberg idet hun rekker frem hånden til direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg. Nå skal vi unngå fysisk kontakt, og vi skal vaske hendene.
17. mars: Skoleskipet Christian Radich ligger for anker i Bunnefjorden på innsiden av Ulvøya. Det gule flagget er heist for å signalisere at skipet er i karantene.
17. mars: Grensen mot Sverige stenges. Grenseovergangen ved Austmarka øst for Kongsvinger voktes av sersjant av 1. klasse, Kristoffer Baklien og korporal Rikard Johansen fra HV 05 Vinger.
20. mars: A-magasinet følger Kristine Johansen gjennom folketomme gater i Oslo.
20. mars: En enslig skiløper tester skiløypa på Oppegård golfklubb i strålende vårvær.
25. mars: Prest Anne Grete Listrøm har ledet en begravelse med avstand i Alfaset kapell.
26. mars: Hjerteformede lys på fasaden av Oslo Plaza. Et landemerke under koronaen.
1. april: Bursdagsfeiring på meget god avstand. Pia Wexels (til venstre), Marte Grette og Pia Øren Kalstad feirer 33-årsdagen til Marthe Gottschalk (i døren).
2. april: På Kasper transittmottak settes beboere i karantene etter et koronautbrudd. Kiana (7) er iransk kurder og kom til Norge to måneder tidligere. – Vi er ikke redde, sier Kiana til Aftenposten.
5. april: Kjærestene Annie Johanne Blomstereng Tingstad (22) og Ole Bang Foss (24) kjenner på brakkesyken og tar med seg basketballen ut etter mørkets frembrudd. – Det er litt rare tider og lett å føle seg innestengt, sier de.
9. april: Drive-in-konsert på Norges Varemesses parkeringsplass. Artisten Staysman (Stian Thorbjørnsen) står på scenen.
10. april: Fredagsbønn på video: Mohammed Ibrahim er vanligvis på skolen på fredager. Men det er ingen skole å gå til, så han er blitt med pappa på jobb i stedet. I moskeen til Islamic Cultural Center på Grønland skulle 1200 mennesker vært samlet til fredagsbønn. Men i bønnesalen i annen etasje er det eneste man ser, et endeløst, blått gulvteppe.
19. april: Anne R. Andreassen spriter lekeapparatene før barnebarna slipper til.
20. april: Julian er endelig tilbake i Nadderudskogen barnehage, avdeling Gjønnesskogen, etter nedstengingen. Han tas imot av Berit Hafredal (til venstre) og Kristin Tjemsland Dalan. Og vi lærer oss et nytt ord: kohort.
21. april: Kronprins Haakon møter NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i NHOs hovedkvarter på Majorstuen – via video. Videomøter blir den nye normalen.
24. april: En hjelpende hånd: Hoosang og Mellorine (med maske) er frivillige på Fattighuset og laster inn bæreposer. ICC-moskeen pakket 400 bæreposer med mat som de ga til Fattighuset første dag i ramadan.
24. april: Leger, sykepleiere og radiologer gjør det de kan for å redde koronasyke på Södersjukhuset i Stockholm. Like før jul nærmet koronadødstallene seg 8000 i Sverige.
27. april: Ute i de svenske gatene er det en viss normalitet. Men her i Malmö friseres en mann utendørs.
28. april: I Oslo demonstrerer blant andre den tidligere sjefen for Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ellen de Vibe, mot rivingen av Y-blokken i Regjeringskvartalet. Hun blir fjernet av politiet.
28. april: Vi holder oss hjemme også i april. De unike dronebildene av Oslo lufthavn, Gardermoen viser de viktige detaljene: en tom parkeringsplass og parkerte fly.
4. mai: Trine Sortland Triumf er en av de mange heltene vi har møtt i Aftenposten i 2020. Vi fulgte intensivsykepleieren på jobb på akuttmottaket for covid-19-pasienter på Lovisenberg sykehus i Oslo.
4. mai: På det meste var det over 300 innlagte med korona på norske sykehus.
5. mai: I mai kommer signalene fra regjeringen om at flere skal testes for korona. Mange av oss, som denne kvinnen på Aker sykehus i Oslo, får kjenne på pinne i nese og hals.
11. mai: Kampen for bevaring av Y-blokken endte i nederlag. I mai dokumenterer vi Regjeringskvartalet fra luften.
12. mai: Småbarnsmoren Charlotte Rachline er lege i Paris og behandler koronasyke på jobb. Kontrasten til livet som nybakt mor er enorm.
17. mai med avstand. Kongefamilien snudde på det og kjørte gjennom Oslos gater i åpen bil.
17. mai: Pop-up-spilling fra korpsene med en god dose håndsprit mellom slagene.
17. mai til sjøs. Langs kysten var det mange tog til sjøs. Som her i Ny-Hellesund i Agder.
31. mai: Et motiv mange Oslo-folk etter hvert har lært å kjenne: stupetårnet på Sørenga.
9. juni: Francesca (13) og Giulia (9) skal aldri mer få kose og leke med besteforeldrene sine. I løpet av to uker mistet de både mormor og morfar til koronaviruset.
10. juni: Viola (3) fra Bergamo i Italia er en av mange barnebarn som må vokse opp uten besteforeldre. Farmor og farfar ble brått revet bort under pandemien.
28. juni: Plutselig ble det varmt, utestedene åpnet, og det var ikke like lett å holde avstand.
16. juli: Helin Haris (10) (til venstre) og Lillian Agano Aman (9) skulle vært et annet sted. I stedet tilbrakte de sommeren hjemme i Oslo.
17. juli: Sommer i Syden uten alle Syden-turistene. På stranden i Torrevieja var det god plass.
17. juli: En utradisjonell statsråd og hennes mann. Landbruksminister Olaug Bollestad og ektemannen Jan Frode Bollestad.
20. juli: Et lite stikk. Klaudia Klos med sønnen Maximilian (5 måneder), som får sin andre vaksine på Sagene helsestasjon.
22. juli: På vei mot seriegull. Bodø/Glimt-legende Harald «Dutte» Berg med en frittalende gjeng spillere fra Glimts lag fra 50-, 60- og 70-tallet rundt bordet på Aspmyra. Bodø/Glimt ledet eliteserien og skulle senere vinne klubbens første seriegull.
25. juli: Gjenforening i ankomsthallen på Oslo lufthavn etter at myndighetene lettet på restriksjonene.
29. juli: Even Søraunet er fire år og har den dødelige sykdommen MLD. I reportasjen «Et lite liv» fikk Aftenpostens og A-magasinets lesere møte ham og foreldrene Sigurd og Beate Søraunet.
29. juli: Even og pappa Sigurd Søraunet i svømmebassenget.
7. august: På Sørenga i Oslo ble det laget tydelige skiller for å få de badende til å holde avstand.
8. august: Vibeke Langaard Korneliussen og Jimmy Fredrik Svejderud gifter seg på Gulskogen Gård i Drammen. Svejderuds familie er fra Sverige og får ikke komme over grensen for å delta i bryllupet.
11. august: Faddergruppe foran Frederikkebygget på Blindern.
17. august: Smittevern skal ivaretas samtidig som førsteklassingene ønskes varmt velkommen på Trosterud skole.
29. august: Foran Stortinget, på Eidsvolls plass, blir det anspent da Sian-demonstrasjon utløser motdemonstrasjon.
7. september: Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell skal tilbakeføres, og Forsvaret er i sluttfasen av norgeshistoriens største naturrestaurering. Soldater går manngard for å lete etter splinter og blindgjengere.
8. september: Saken mot Laila Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), starter i Oslo tingrett. Hun er blant annet tiltalt etter straffelovens paragraf 115, som omfatter angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Paragrafen rammer den som ved bruk av «makt, trusler eller på annen rettsstridig måte volder fare» som gjør at disse hindres eller påvirkes i sin virksomhet.
10. september: Moria i brann. En gutt løper fra flammene i leiren på Lesbos, som har huset mange tusen flyktninger og andre migranter.
11. september: I dagene etter brannen i Moria-leiren sov mange på gatene.
19. september: I Hviterussland demonstrerer Anastasia Shvets og flere tusen andre hviterussere mot myndigheten og det de mener er manipulasjon av valgresultatet.
6. oktober: I politikken er valgkampen frem mot stortingsvalget 2021 allerede i gang. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) håper på regjeringsskifte.
6. oktober: Norges Banks nye Oljefond-sjef, Nicolai Tangen, portrettert i A-magasinet.
8. oktober: I USA skal det velges ny president, og Aftenposten reiser bokstavelig talt land og strand rundt for å møte amerikanere før valget: Hvordan har det gått med Trump som president i fire år?
10. oktober: Utenfor en abortklinikk i Kentucky møter vi John Dauby (65). Han står med et skilt han har arvet av en annen demonstrant. Han har selv stått utenfor klinikken de siste fem årene for å stoppe abort.
21. oktober: Y-blokken er i ferd med å bli historie. Nå skal et nytt regjeringskvartal etter planen reises i Oslo sentrum.
31. oktober: Røa taper 3–1 for Lyn, og Røa rykker ned fra kvinnenes toppserie.
31. oktober: 40.000 barn vokser opp i flyktningleiren Al-Hol i Syria.
2. november: I Oslo og mange andre steder i landet blir munnbind den nye normalen på trikken, bussen og i butikken.
2. november: I Liège i Belgia fylles sykehusene på nytt av koronapasienter. De minst syke flyttes ut av sykehusene for å gi plass til de sykeste.
3. november: I USA følger Shannon Epstein (23) og Bekah Carlson (24) valgvaken på storskjerm i en park i nærheten av Det hvite hus.
5. november: I dagene etter presidentvalget foregår en kamp om resultatet. Advokater fra republikanerne tar bilder og overvåker tellekorpset fra utsiden og rapporterer til sine om utviklingen. Advokat Manuel Espinosa i mørk dress. Ved tellebordet bak et pleksiglass sitter lederen for opptellingen, Shuna Dozier, sammen med Lydia Hancock i Clayton County.
7. november: Times Square, New York. Feiringen blant Biden-tilhengerne kan starte.
7. november: Selv om Donald Trump ikke vil erkjenne valgnederlaget, feires det mange steder i USA, som her i Freedom Park i Atlanta.
12. november: Den andre bølgen av korona i Norge. På sykehjemmet Villa Skaar Valstad på Eidsvoll ble alle beboerne smittet, og ni døde.
13. november: Ti dager på karantenehotell. Det ble ankomsten for mange som kom til Norge denne høsten.
23. november: I USA har mange skoler holdt stengt siden mars. Ajamu Osborne (37) sitter på sengen sin og grer håret til datteren Jenna Motley (8) før jenta skal legge seg. Han sliter med å få økonomien til å gå rundt, og særlig nå som datteren ikke kan gå på skolen, er det vanskelig.
1. desember: I 2021 starter massevaksineringen mot korona. I desember testet man prosessen i en gymsal i Bærum.
1. desember: Siv Jensen (til høyre) og Frp kommer til enighet med regjeringspartiene om statsbudsjettet. Bak Jensen står Guri Melby (V) (fra venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og statsminister Erna Solberg (H).
5. desember: Vi går mot jul med korona, munnbind og disiplinert kø utenfor Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo.
  • Ønsker du å lese mer? Her er et utvalg av reportasjene: