Norge

Aung San Suu Kyi funnet skyldig

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er dømt til 18 måneders husarrest for brudd på sikkerhetslovene. - Jeg vil ta opp saken med FNs generalsekretær når han besøker Norge senere denne måneden, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Aung San Suu Kyi er funnet skyldig i brudd på interne sikkerhetsregler. 64-åringen har sittet i husarrest i nesten 14 av de 20 siste årene. Foto: AP/SCANPIX

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Dommen kom rundt kl 08 tirsdag morgen norsk tid.

Straffen redusert

Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i Burma var anklaget for å ha brutt vilkårene for sin husarrest ved å ta imot en uinvitert gjest, amerikaneren John Yettaw. Han svømte over en innsjø for å advare henne, har han forklart: Han hadde "sett" at hun skulle bli drept i et attentat.

Militærdomstolen dømte henne til tre års fengsel. Men dommen ble umiddelbart redusert til 18 måneders husarrest, etter ordre fra militærregimet, melder nyhetsbyrået AP.

En fellende dom har vært ventet. Suu Kyis husarrest var i ferd med å uttløpe. Kritikere mener militærregimet har ønsket å holde Suu Kyi ute av offentligheten foran neste års valg, og amerikaneren John Yettaws stunt ga en anledning til å forlenge husarresten.

Ved forrige valg i 1990 vant Aung San Suu Kyis demokratiske parti en overlegen seier. Militærjuntaen svarte med å ignorere valgresultatet, beholde makten og sette Suu Kyi i husarrest.

Fredsprisen

Rettssaken mot John Yettaw har pågått parallelt med Suu Kyis. Han ble tirsdag dømt til syv års straffarbeid for å ha tatt seg inn i huset til Suu Kyi, melder NTB.

Aung San Suu Kyi (64) har sittet i husarrest i nesten 14 av de 20 siste årene.

Hun fikk Raftoprisen 1990. Året etter ble hun tildelt Nobels fredspris. Fredspristildelingen førte til økt internasjonalt press mot regimet.

Advarer kritikerne

Statlige aviser i Burma trykket en likelydende kommentar tirsdag, der man implisitt advarer Suu Kyis tilhengere mot å lage bråk og verden omkring mot å blande seg inn i Burmas interne anliggender.

— Grupper innenfor og utenfor landet og i USA anklager myndighetene for å hindre Aung San Suu Kyi i å stille til valg. Forfatningen og valgloven vil avgjøre hvem som har rett til å stille til valg, het det videre i kommentaren i avisen New Light of Myanmar.

Støre: - Uakseptabelt

Foto: Holm, Morten

— Dagens dom mot opposisjonspolitiker og Nobel fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er uakseptabel. Dette er en politisk dom hvor regimet forsøker å holde Suu Kyi borte fra det forestående valget, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Regimet går med denne dommen glipp av en mulighet til å vise at de ønsker en inkluderende og demokratisk utvikling i landet. En løslatelse av Aung San Suu Kyi ville vært et skritt i riktig retning foran det planlagte valget neste år, sier Støre.

— Det er nå viktig med en internasjonal reaksjon mot denne dommen. Jeg vil ta opp saken med FNs generalsekretær når han besøker Norge senere denne måneden, sier utenriksministeren.

- En farse

Den norske Burmakomité er ikke overrasket over dommen. - Hele rettssaken har vært en farse. Dommen er politisk. Men når juntaen reduserer straffen fra tre år til 18 måneders husarrest, kan det være et tegn på at det internasjonale presset har hatt en virkning, mener daglig leder Inger Lise Husøy i Burmakomiteen.

- Straffereduksjonen betyr ikke at juntaen er i ferd med å lette presset på Suu Kyi, men at den vil vise omverdenen at den er bedre enn sitt rykte, sier Husøy til Aftenposten.no.

Les også

  1. Skal skjules i valgkampen

  2. Rettssaken mot Suu Kyi er ferdig

  3. FN-sjefen får på pukkelen