Nå får du snart vite om du får igjen på skatten

Skattemeldingen, tidligere kjent som selvangivelsen, blir sendt ut like før påske. Da får du vite om du får baksmell eller penger tilbake.

Selvangivelsen, som nå heter skattemeldingen, er klar 4. april. Endringer og innlevering kan enkelt gjøres med mobil og pc. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
  • NTB

Selvangivelsen, som i år har byttet navn til skattemeldingen , blir sendt ut tirsdag 4. april. Fra den datoen vil de fleste finne foreløpige tall på hva de får igjen eller må betale i restskatt.

4. april er langt senere en vanlig, og det kan føre til at mange føler de får liten tid til å sjekke om tallene og opplysningene stemmer. Innleveringsfristen er 30. april.

– Nye innrapporteringskanaler har blitt tatt i bruk og mange lovendringer har påvirket våre systemer, herunder ny skatteforvaltningslov. I den forbindelse ønsker vi å ha ekstra tid til kvalitetskontroll. Over tre firedeler mottar skattemeldingen elektronisk og vil ha tilgang til denne fra 4. april, skriver pressesjef i Skattedirektoratet, Merete B. Jebsen, i en epost til Skattebetalerforeningen.

Kan søke om utsatt frist

– Det er mange som trenger bistand til å fylle ut skattemeldingen, og dersom de i tillegg får denne tilsendt på papir vil det være liten tid til å sjekke alle opplysningene. Det er ikke bra, sier Rolf Lothe, fagsjef i foreningen.

Omtrent én million skattytere får fortsatt skattemeldingen på papir, og de kan risikere få den først i påskeferien.

– Hvis skattepliktig ikke får nok tid til å sjekke tilsendt skattemelding så kan det søkes om utsatt frist med levering av skattemelding, sier Jebsen.

Endrede regler

Det er ikke bare navnet på den tidligere selvangivelsen som er nytt, det er også flere endringer i den nye skattemeldingen.

– Både endringsmulighetene, fristene, sanksjonsapparat og ikke minst skjerpet ansvar for korrekt rapportering, er også nytt, sier advokat i Regnskap Norge Per-Ole Hegdahl til Nettavisen.

Fristen for å korrigere og levere skattemeldingen er 30. april.

– I tillegg kan du fra og med i år gjøre rettelser i opp til tre år regnet fra 30. april. Har du for eksempel glemt å selv-deklarere inntekter eller formue, trenger du med andre ord ikke å klage til skatteetaten lenger, da kan du bare gå inn i skattemeldingen og foreta endringene, sier Hegdahl.

Skatteetaten vil varsle deg på epost eller sms når skatteoppgjøret ditt er klart. Den første puljen med skatteoppgjør kommer 21. juni. Deretter blir det løpende oppgjør fram til 25. oktober.

(©NTB)