Norge

Prisene på OBOS-boliger faller

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Prisene på brukte OBOS-boliger falt med 1,2 prosent fra februar til mars, men er fortsatt langt over prisene i mars i fjor.

  • NTB

– Dette tyder på at markedet er i ferd med å stabilisere seg, mener konsernsjef Daniel K. Siraj.

I mars var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 64.264 kroner. Kvadratmeterprisen er 1,2 prosent lavere enn i februar, men 17,5 prosent høyere enn i mars i fjor.

– Vi tror vi nå ser effekten av ny boliglånsforskrift og en strammere lånepraksis i bankene. Samtidig er det flere boliger i markedet sammenlignet med samme tid i fjor. Det er for tidlig på året til å konkludere, men vi forventer en flatere vekst i 2017 enn vi hadde i 2016, sier Siraj.

Fra nyttår ble det ikke mulig å låne mer enn fem ganger brutto inntekt. I tillegg ble det stilt krav om 40 prosent egenkapital for dem som skulle kjøpe bolig nummer to i Oslo.

Prisene varierer voldsomt etter hvor i byen boligen ligger. I de dyreste bydelene ligger kvadratmeterprisene på rundt 80.000 kroner. I de rimeligste bydelene, Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand, må boligkjøperne ut med rundt 50.000 kroner per kvadratmeter.

For hele landet var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 56.226 kroner i mars. Dette er uendret siden februar, og 15,6 prosent høyere enn i mars i fjor.

Prisstatistikken bygger på 837 eierskifter, noe som er vel hundre flere enn i mars i fjor.

(©NTB)