Norge

Mulla Krekar reiser ikke til Italia

Uten at mulla Krekar (61) er formelt tiltalt, vil en italiensk domstol på nytt holde rettsmøte i terrorsaken mot ham mandag. Trolig blir saken fortsatt utsatt.

Mulla Krekar i Oslo tingrett 24. november i fjor da PST mente det var fare for at han ville unndra seg rettsforfølgelse i Italia. På bildet Mulla Krekar (t.v.) og hans advokat Brynjar Meling.
  • og NTB

Domstolen i den italienske byen Bolzano har, ifølge Krekars advokat Brynjar Meling, fremdeles ikke forkynt noen tiltale mot den 61 år gamle klienten hans.

Saken, som opprinnelig skulle startet i mars, ble utsatt til 23. oktober. Krekars offentlig oppnevnte forsvarer i Italia, Enrica Franzini, sier at retten vil settes mandag, som planlagt uavhengig om Krekar er til stede.

– Krekar har ikke fått noen tiltale forkynt mot seg og vi har ellers ikke hørt noe om en forestående rettssak, sier Meling.

Han legger til at Krekar mangler alt av nødvendige reisedokumenter og at det uansett er umulig for mullaen å skulle reise noe sted. At italienerne ikke har gjort noen videre forsøk på å få ham utlevert finner Meling underlig, men viser til at landet har en lang praksis med å dømme folk in absentia, noe som også er blitt kritisert.

Oversettelser forsinker

Franzini sier rettsmøtet mandag trolig vil være begrenset og at saken vil bli ytterligere utsatt.

– Påtalemyndigheten hadde sannsynligvis gjort klart avhørene for utspørringen av vitnene som skulle føres i retten mandag, men ettersom disse ikke er oversatt ennå, har innkallingen av disse vitnene blitt utsatt, sier Franzini.

Hun stiller seg uforstående til utsagn fra Krekar og advokat Meling om at hun skal være løst fra oppdraget som forsvarer. Hun viser til at det ikke er sendt noen beskjed til domstolen i Bolzano om et ønsket bytte av forsvarer.

Les også

LES OGSÅ: 100 ting man bør spørre om når det gjelder flyktninger og asylsøkere

Feil i grunnlaget

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble pågrepet natt til 12. november i 2015 i likhet med 17 menn i flere land i Europa. Pågripelsene var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder at Krekar leder et terrornettverk ved navn Rawti Shax.

I forbindelse med aksjonen fikk italiensk politi oversendt store mengder overvåkingsmateriale fra norsk sikkerhetspoliti uten at det på noe vis var bearbeidet. I grunnlaget for tiltalen som italienske myndigheter tok ut har både advokat Meling og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) funnet feil i oversettelsene.

Mens politiadvokat Signe Aalling i PST i fjor sa feilene ikke var så grove at de rokket ved grunnlaget i saken, mente Meling noe annet. Mulla Krekar forklarte seg også om feilene da han ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett 24. november i fjor.

– Det er snakk om kanskje 20–30 prosent hvor meningsinnholdet er gjengitt feil. Det påvirker selve kjernen i saken. De tar feil om tidspunkter, steder og handlinger, sa mullaen.

Les også

KOMMENTAR: Det fungerer å sende signaler i asylpolitikken | Andreas Slettholm

Kan utleveres

Daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk begjæringen om utlevering fra italienske myndigheter 30. november 2015.

Oslo tingrett fastslo 29. juni i fjor at vilkårene for utlevering av Krekar til Italia var til stede, og dette ble stadfestet av både lagmannsretten og Høyesterett. Dermed lå alt klart for at Fremskrittspartiet endelig skulle oppfylle valgløftet om å få sendt Krekar ut av landet.

30. november i fjor sendte Riksadvokaten ut en øyeblikkelig ordre om å løslate Krekar etter at Italia hadde frafalt kravet om utlevering. Bakgrunnen for dette er ikke blitt endelig belyst, men en av årsakene kan være at italienske myndigheter ikke ville at Krekar skulle være fengslet under det som er ventet å bli en svært langvarig rettsprosess. Da kan blant annet faren for oversoning oppstå.

Les mer om

  1. Mulla Krekar
  2. PST
  3. Brynjar Meling