Norge

Ap vil likevel ikke frede Andøya

Mot slutten av valgkampen åpnet Ap for å beholde Andøya som flybase. Det er ikke aktuelt lenger, bekrefter Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor VG.

Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre, sier det ikke blir aktuelt for Ap å frede Andøya. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Støre sier at han håper det kan bli et bredt forsvarsforlik i Stortinget i høst, men at regjeringen trolig må finne mer penger til Forsvaret allerede i 2018, skriver VG.

– En helikopter-løsning med bemanning både på Rygge og Bardufoss, som det trolig er flertall for i Stortinget, kan ikke skje uten budsjett-konsekvenser i 2018, sier Ap-lederen.

Samtidig sier Støre at det ikke er aktuelt for Arbeiderpartiet å kreve at Andøya opprettholdes som base for maritime overvåkingsfly, slik partiet åpnet for i valgkampen.

– Vi vil følge nøye med å forsikre oss om at vi er innenfor det vi har vedtatt om økonomi og gjennomføring. Men det krevende valget er tatt. Nå gjelder det å sikre at prosessen er mulig å gjennomføre innen nye overvåkingsfly kommer om noen år, sier Støre til VG.

Fredag formiddag har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum invitert opposisjonspartiene til å diskutere planen for landmakt som regjeringen la fram i september. Støre sier han vil delta på dette møtet.

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Nå skal forsvarssjefen presentere sitt syn på morgendagens forsvar. Det blir Andøyas siste sjanse.

 2. NORGE

  Turbulens er foreløpig siste argument i kampen for å beholde Andøya

 3. NORGE

  Nytt regnestykke støtter nedleggelse av Andøya

 4. NORGE

  Høyretopp gir annen informasjon om Andøya enn forsvarsministeren

 5. POLITIKK

  Ordførerkandidaten som ikke vil ha besøk av Støre i valgkampen

 6. POLITIKK

  Ap fastholder beslutningen om Andøya