Den drapssiktede på Vinstra avhørt av politiet

Politiet kjenner ikke til noen relasjon mellom den drepte 16 år gamle jenta på Vinstra og siktede i saken, en 16 år gammel gutt.

Ved 3-tiden natt til torsdag ble avdøde kjørt til Folkehelseinstituttet i Oslo for obduksjon.

Etterforskerne har gjennomført det første avhøret med den siktede 16-åringen, men på en hastig innkalt pressekonferanse på lensmannskontoret på Vinstra ønsket ikke politiadvokat Stine Rigmor Grimstad å fortelle noe om hva gutten har forklart.

– Jeg ønsker ikke å si noe om innholdet i dette avhøret. Han er på det nåværende tidspunktet siktet for drap, sa politiadvokat Stine Rigmor Grimstad på en presseorientering torsdag formiddag.

– Var det noen relasjon mellom jenta og gutten?

– Politiet har ikke kjennskap til noen relasjon, sier Grimstad til Aftenposten.

Hun legger til at etterforskningen tar sikte på å avklare om de to kjente hverandre.

Pågrepet etter 12 minutter

Politiet fikk de første alarmtelefonene om knivstikkingen like før klokken 16 onsdag. Bevæpnede patruljer rykket ut og var på stedet ti minutter senere.

– Det tok rundt tolv minutter fra utrykningen til den mistenkte gjerningspersonen ble pågrepet, sa etterforskningsleder Svein Morten Laingen i Innlandet politidistrikt på pressekonferansen.

Ambulanse var allerede varslet og klar til å komme til unnsetning.

– Politiet klarerte åstedet, og mens ambulansepersonell tok seg av førstehjelp på stedet, tok politiet hånd om den mistenkte gjerningspersonen, sa Laingen.

Den drepte jenta og den antatte gjerningsmannen gikk på samme videregående skole på Vinstra. Politiet har fortløpende kontakt med familien til både jenta og gutten.

Tung dag på skolen

En timelang samlingsstund startet i 9-tiden torsdag morgen. Mange elever var gråtkvalt og tydelig preget av drapet som rammet den lille bygda med sine rundt 2500 innbyggere onsdag ettermiddag. En 16 år gammel jente ble knivdrept og en like gammel gutt er pågrepet og siktet for drapet.

– Det er en tung og vanskelig dag. Nå våkner veldig mange i vår kommune og tenker på det som har skjedd. Det er nesten uvirkelig, sier ordfører Rune Støstad i Nord-Fron til NRK.

Begge de involverte er fra Vinstra, og ingen av dem er kjent av politiet fra før.

Torsdag morgen melder politiet i en pressemelding at Kripos er på stedet og bidrar med den tekniske etterforskningen.

Elevene har en spesiell dag på Vinstra vidaregående skole etter at en elev ble knivstukket og drept på Vinstra onsdag.

Krisestab

Nord-Fron kommune satte krisestab på skolen allerede onsdag ettermiddag, og torsdag morgen var kriseledelsen samlet igjen, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Vi har fortsatt kriseberedskap. Nå har vi gjort opp status sammen med alle fagfolkene våre. Hovedfokuset er å hjelpe familiene som er rammet, sier Støstad til avisen.

Han deltok selv på samlingen for elevene torsdag formiddag.

– Vi legger nå en plan for tiltak, både på kort sikt og fremover i tid. Dette vil påvirke oss i lang tid, sier Støstad.

Han sier det blir planlagt foreldremøter på flere av skolene på Vinstra i tiden som kommer.

Det flagges på halv stang på Sødorp kirke på Vinstra i dag.

Flagg på halv stang

Både skolen og Sødorp kirke holdt åpent onsdag kveld for folk som trengte noen å snakke med i sorgen. Utenfor kirken ble det flagget på halv stang torsdag.

– En tragedie har rammet bygda. Vi er her for hverandre, for å ha en skulder å gråte på. Jeg fikk høre om hva som hadde skjedd tidlig i går kveld. Jeg er glad for at vi fikk åpnet kirken så raskt som mulig, slik at de som ville, kunne komme, sier sogneprest Terje Elvestad til VG.

Nabo forsøkte å gripe inn

Aftenposten kjenner til at en mannlig nabo i 50-årene forsøkte å gripe inn, men han ble stukket i beinet og ligger nå på sykehus.

– Jeg trodde først det var to barn som lekesloss, men så skjønte vi hva som skjedde, sier en annen nabo til TV 2.

Jenta ble funnet like ved et nabohus og bare noen titalls meter fra huset til sin egen familie.

Kriminalteknikere jobbet i natt på åstedet.

Ordfører: - Ikke spre rykter

Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron kaller saken både tragisk og vanskelig. Overfor Gudbrandsdølen Dagningen oppfordret han folk i lokalsamfunnet med rundt 2500 innbyggere, om ikke å spre rykter og spekulasjoner på sosiale medier om hvem som er involvert og hva som kan være bakgrunnen for hendelsen.

– Alle kjenner alle her, og min oppfordring er at vi nå tar vare på hverandre, for det kommer til å bli en vanskelig tid fremover, sier ordføreren til NRK.

Innlandet politidistrikt har bedt om teknisk bistand fra Kripos i etterforskningen og barnevernet er rutinemessig koblet inn i saken.

Kriminalteknikere fra Innlandet og Kripos arbeidet på åstedet utover natt til torsdag. Like før klokken 03 ble den døde jenta kjørt bort i en bil fra et begravelsesbyrå, forbi huset til sin egen familie og naboen som skal ha forsøkt å hindre drapet.